menu

Ouderen beïnvloeden steden

Dit gastblog is geschreven door Jan Latten, CBS Hoofddemograaf en hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam

In onze samenleving worden ouderen steeds bepalender. Al vanaf 2019 zullen 50-plussers in de meerderheid zijn en dat heeft een enorme impact op hoe wij in dit land leven. Vooral in onze steden.

Nu is ons beeld van de stad nog vooral dat van jongeren en jonge gezinnen. En ook de voorzieningen in onze steden volgen dat beeld. Maar dat gaat veranderen.

Jongeren worden ouder

Stel dat je begin jaren 90 als dertiger in Amsterdam woonde, dan ben je nu tegen de zestig! En uiteraard word je na je zestigste zeventig en op een gegeven moment ook tachtig. Ook laten demografische gegevens zien dat steeds meer mensen, door scheiding of door andere oorzaken, alleen zullen wonen. Een groeiend aantal mensen heeft bovendien geen kinderen. Wat is het gevolg? Het beeld van een gezellige opa en oma met een groep kleinkinderen om zich heen, die ook nog eens regelmatig op bezoek komen, is niet meer zo vanzelfsprekend.

Andere woonvormen in steden

Veel single ouderen zullen steeds meer op zoek gaan naar andere sociale verbanden. Alleen zijn is nu eenmaal niet wat de meesten van ons prefereren. En wonen er veel ouderen in de stad, dan zullen die zeker hun plek gaan opeisen in de samenleving. Deze nieuwe ouderen hebben ook steeds vaker behoefte aan andere woonvormen. Zij zijn nu eenmaal ook veel minder traditioneel dan onze grootouders. Voorheen was de keuze in principe: een eengezinswoning of een appartement. Maar dit gaat veranderen. Er zal meer vraag komen naar “nieuwe” woonvormen waarbij je wel zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen, terwijl je ook met elkaar gebruik maakt van collectieve voorzieningen. Het is vergelijkbaar met de oude hofjeswoning.

Rollator-proof

Steden moeten ook steeds meer rollator-proof worden, zodat mensen zich nog steeds veilig kunnen verplaatsen. En ook het openbaar vervoer moet fijnmaziger en toegankelijker worden. In Amsterdam wordt hier al onderzoek naar gedaan door een groep van architecten, ouderen, demografen én sociologen. Waar hebben stadsouderen behoefte aan? Uit onderzoek van het CBS blijkt bijvoorbeeld dat een groot deel van de 50-plussers aangeven dat ze mensen om zich heen missen. Hierbij gaat het overigens niet alleen om alleenstaande ouderen. Een op de drie stellen zegt dit ook. Architecten en stedenbouwkundigen moet dus meer rekening gaan houden met de groeiende behoefte aan gezelligheid, verbondenheid en veiligheid.

Bron: ActiZ.nl

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten