menu

Oma Miep, de held van 2016

Oma Miep, de held van 2016

Oma Miep is dankzij haar kleinzoon Rutger een ware Youtube sensatie geworden. Daarom vindt blogger Yvonne Witter dat zij met recht de held van 2016 genoemd mag worden. Aan het einde van een bewogen jaar blikt zij hier terug.

Het afgelopen jaar was wat mij betreft het jaar van oma Miep. Oma Miep is een 81 jarige vrouw uit Barendrecht die regelmatig een rol speelt in de Youtube filmpjes van haar vloggende kleindochter Denise en kleinzoon Rutger, bekend als Furtjuh.

Oma Miep is hilarisch

Mijn dochter attendeerde mij op oma Miep. “Dat vind jij vast leuk, want een oma heeft de hoofdrol.” En ze had gelijk. Ik vind het geweldig. Het filmpje ‘Oma Miep raadt woorden’ is hilarisch maar toch met respect gefilmd. Rutger vraagt aan oma bijvoorbeeld wat ‘snapchat’ is. “Is het iets als erwtensoep?” In een ander filmpje legt oma Miep ouderwetse woorden voor zoals ‘pleeduiker’ wat een ander woord voor ‘loodgieter’ blijkt te zijn. Ze staan open voor elkaars werelden en leren van elkaar.

Jong en oud

Oma Miep en het contact met jongeren doet me ook denken aan een andere parel dit jaar. De verrassende documentaire ‘Progress versus regress’ van filmmaker en fotograaf Melanie Bonajo. Zij vraagt ouderen naar hun ervaringen met nieuwe uitvindingen, met selfies, met technologie. Voor de één is de technologie een vooruitgang, de ander ervaart het als vervreemdend. In de documentaire zeggen ouderen en jongeren tijdens een intergenerationeel groepsgesprek dat de generatiekloof kleiner lijkt dan vroeger omdat tegenwoordig de mening van jong en oud telt. “Vroeger moesten kinderen hun mond houden”, zegt een oudere. “Dat is nu beter.” De documentaire is een genot om naar te kijken. Ook kan het dienen als instrument om het debat over verschillende thema’s op gang te brengen. De kijk van de ouderen, maar ook van de jongeren, op technologische vooruitgang is verfrissend. Het zet je aan het denken.

Generaties wonen samen

Ook in de wereld van het wonen zijn er steeds meer initiatieven waar generaties met elkaar in contact komen. Een meergeneratiewoongroep bijvoorbeeld is een verzorgingshuis waar studenten wonen. Of wat dacht je van tienermoeders die in een complex met senioren wonen? De verbinding tussen jong en oud in woonprojecten levert veel plezier en rijke ervaringen op. Dat blijkt ook uit de voorbeelden die in de digitale publicatie ‘Generaties huizen samen’ staan.

Boeiende informatie

Contacten tussen verschillende generaties, het fascineert me. Ik vind het waardevol. De verhalen van de ouderen uit de documentaire ‘Progress versus regress’ waar zij vertellen over vroeger zijn waardevol en bevatten boeiende informatie uit het verleden. Ook hoe zij omgaan met technologische ontwikkelingen, hoe zij bijvoorbeeld tegen een selfiestick aankijken. Het is erg leerzaam want het geeft een kijkje in de leefwerelden van ouderen. Bij de woonprojecten zijn de leefwerelden nog meer met elkaar verbonden, op natuurlijke wijze.

Rolmodel voor oud en jong

Oma Miep, de vlogster die wel raad weet met internetten heeft veel jonge fans. Oma Miep is de 80 gepasseerd en staat midden in de maatschappij. Jongeren geven en gunnen haar deze plek. Met de toename van het aantal tachtigplussers is oma Miep een fantastisch rolmodel voor jong en oud.

Reageren

Auteur

Yvonne Witter

Yvonne Witter

Yvonne Witter is adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Binnen het Kenniscentrum richt zij zich op de thema's: klantparticipatie, woonvariaties, kleurrijk wonen, eenzaamheid, welzijn en zorg en buur(t)projecten. Yvonne heeft sociologie aan de UVA en Sociale Gerontologie aan de VU gestudeerd. Sindsdien loopt de 'ouder wordende mens' en wonen, welzijn en zorg als rode draad door haar betaalde en onbetaalde activiteiten.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten