Wonen

Nieuwe technologieën in de ouderenzorg

Domus Magnus maakt gebruik van tal van nieuwe technologieën om de zorg voor ouderen nog beter te maken. Dit zijn er een paar.

Nieuwe technologieën in de ouderenzorg

Prettig ouder worden is voor iedereen belangrijk. Wanneer iemand zorgbehoevend wordt, is de kwaliteit van de zorg daarbij de grootste prioriteit. Maar hoe prettig is het als er naast aandacht voor het persoonlijk welbevinden, ook zorg is voor de omgeving waarin die verzorging plaatsvindt? Het ontwikkelen van een geheel nieuwe woonzorglocatie, biedt Domus Magnus de perfecte kans om hier speciale aandacht aan te schenken. Innovatieve toepassingen van moderne technologieën rondom ouderenzorg moeten het wonen op deze monumentale locatie nog aangenamer maken.

Nieuwe woonzorglocatie, nieuwe kansen

Eind 2019 opent woonzorglocatie Het Sint Jozefpaviljoen in Gouda haar deuren. Deze historische locatie biedt plaats aan appartementen voor luxe ouderenzorg en het kleinschalig wonen met dementie. Met de ontwikkeling van deze spiksplinternieuwe locatie, ontstond de mogelijkheid om al bij het ontwerp rekening te houden met de nieuwste technologieën op het gebied van ouderen- en dementiezorg. Die kans heeft woonzorgorganisatie Domus Magnus met beide handen aangegrepen. De bouw is in september van start gegaan en begon met het ter bescherming afdekken van de oorspronkelijke eerste steen plaquette uit 1927. Het is een prachtig project waarbij een erkend gemeentelijk monument wordt gerestaureerd en gerenoveerd. En tegelijkertijd volgens de hoogste kwaliteitsnormen wordt opgezet als een mooie, levensloopbestendige plek om te wonen met zorg.

Biodynamisch licht en infraroodstraling

Om te beginnen moeten er allerlei puzzelstukken op zijn plaats vallen. Hoeveel (ruime) appartementen kunnen er worden gerealiseerd, hoe is de verhouding van de binnen- en buitenruimte, is het gebouw rollator en rolstoel toegankelijk te maken en kunnen er liften gerealiseerd worden? Dit moet allemaal meegenomen worden in de ontwikkel- en bouwplannen. Maar daarna begint het ontwikkelen pas echt, want in alles wordt rekening gehouden met de toekomstige bewoners. Zo is er bijvoorbeeld gekozen voor indirecte verlichting in het pand, zodat er geen schaduwwerking optreedt. Dit vermindert het valgevaar voor bewoners. Bovendien zorgt het voor de weerkaatsing van het licht tegen het plafond en de wanden voor een rustige en sfeervolle uitstraling. Met zogenoemde biodynamische verlichting wordt daarnaast het welbevinden van de bewoners versterkt. Dit betekent dat door het natuurlijke verloop van het daglicht, met de bijbehorende kleurtemperatuur, het biologische ritme binnenshuis wordt ondersteund. En dat is niet alleen prettig voor de bewoners, maar ook voor de medewerkers.

Nieuwste technologieën

Daarnaast is ervoor gekozen om in iedere badkamer een infrarood stralingspaneel te plaatsen, zodat het lichaam na het douchen niet snel afkoelt, maar juist wordt verwarmd. Het kan zich voordoen dat een bewoner zich na een warme douche niet goed genoeg voelt om het appartement te verlaten. Wanneer dan het wekelijkse live concert in de gezamenlijke huiskamer plaatsvindt, zou het zonde zijn als de bewoner dit zou moeten missen. In dat soort gevallen kan er gebruik worden gemaakt van Hospitality TV. Hiermee zijn de live beelden van het concert in de gezamenlijke huiskamer in ieder appartement op televisie live te zien. Op die manier kunnen de bewoners, wanneer zij dat wensen, meegenieten van gezamenlijke activiteiten.

Dementievriendelijke innovatie

Ook zijn er in het ontwerpproces veel dementievriendelijke elementen gebruikt. Zo krijgt het interieur op iedere verdieping een andere kleursamenstelling. Op die manier kunnen bewoners met een vorm van dementie de etages sneller herkennen. Ook een uniek schilderij naast de voordeur van elk appartement vergroot de herkenbaarheid van de eigen woonruimte. Hiermee wordt binnen in het pand zoveel mogelijk visuele ondersteuning geboden. Buitenshuis wordt natuurlijk ook aandacht besteed aan een optimale invulling van de leefruimte. Zo is het in de eetbare tuin straks mogelijk voor de kok om samen met een bewoner groente en kruiden voor het eten te oogsten. Waarna op het terras kan worden uitgerust in de zonneschijn of in de schaduw, in afwachting van wat er tijdens het diner uit de tuin wordt opgediend.

Zorg voor het monument

Met de toepassing van allerlei technologische innovaties wordt de historie van deze bijzondere plek niet uit het oog verloren. Het Sint Jozefpaviljoen heeft een rijk verleden van verbouwingen, uitbreidingen en verwoestingen. De locatie heeft jarenlang als weeshuis, militair oorlogsziekenhuis en ziekenhuis gediend. Bepaalde elementen hebben daardoor een grote cultuurhistorische waarde, zoals bijvoorbeeld de klok van de kapel en de imposante glas-in-lood ramen. Dit zijn zaken die niet direct belangrijk zijn bij een zorgvraag van een toekomstige bewoner, maar juist wel voor een unieke uitstraling en sfeer zorgen. Bij de ontwikkeling van een nieuw luxe verzorgingshuis op deze plek, wordt aan dit soort karakteristieke elementen aandacht besteed. Het eindresultaat heeft straks het beste van twee werelden, waar oud en nieuw samenkomen. Allemaal met het oog op de bewoners, die zo comfortabel en prettig mogelijk kunnen wonen op een unieke en monumentale locatie. Van alle moderne gemakken voorzien.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de ontwikkeling van Het Sint Jozefpaviljoen in Gouda, en de overige woonzorglocaties van Domus Magnus, op www.domusmagnus.com.

Ook interessant

Scroll to top blauw