Volg ons online

Wonen

Minder regels, betere zorg?

Krijg je betere zorg in Nederland door streng te controleren op allerlei regels of moet het roer om en zijn minder regels het antwoord?

Gedeeld

op

Betere zorg door minder regels

Krijg je betere zorg in onze verpleeghuizen door lijsten met regels en protocollen? Of zijn er juist minder regels nodig? Veel zorgorganisaties hebben kritiek op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ van de IGZ, die 15 juli jl. werd gepubliceerd.

Zij herkennen zich er totaal niet in en vinden dat de inspectie alleen maar bezig is met lijstjes, regeltjes en vinkjes, terwijl niet wordt gekeken naar de zorg en de specifieke situaties. Maar is dit terecht?

Geamputeerde benen

Volgens de regels van de inspectie moeten zorgorganisaties bijvoorbeeld prullenbakken hebben met een pedaal. Hygiënischer dan een prullenbak die open is of met de hand moet worden opengemaakt. Dat is logisch, maar stel dat een bewoner in een rolstoel zit en niet met z’n voet de prullenbak kan openen? Bovendien heeft hij z’n voeten niet meer omdat z’n benen zijn geamputeerd (dit is gebaseerd op een echt voorval!).

Gevaarlijke situatie?

De zorgorganisatie koos ervoor om een aangepaste prullenbak op de kamer te plaatsen, maar kreeg een aantekening van de inspectie omdat het niet voldeed aan de hygiëneregels waar organisaties aan moeten voldoen. Is hier sprake van een gevaarlijke situatie? Of zou de inspectie meer oog moeten hebben voor de praktijk?

Geef ook jouw mening

Loading Poll...

Hoe slecht zijn verpleeghuizen?

Vraag is natuurlijk: wat betekent het oordeel van de inspectie in die praktijk? Hoe slecht is de zorg in verpleeghuizen in Nederland en hoe krijg je weer betere zorg, daar waar het echt mis is? De inspectie richt zich nu met name op zaken die zich buiten het zicht afspelen. Hoe zorgvuldig wordt er met medicatie omgegaan? Hoe geschoold is het personeel? Absoluut geen onbelangrijke zaken en terecht dat hier goed op gelet wordt.

Kwaliteitsmanagers

Veel zorgorganisaties reageren geschrokken maar tegelijkertijd met begrip voor zaken als veiligheid. “Natuurlijk was het schrikken dat de inspectie zo kritisch was. Maar we wisten dat het niet goed ging,” aldus Marion Jonker in de Volkskrant. Zij is van verpleeghuis Huis in de Duinen van zorgorganisatie Amie, die net niet bij de 11 organisaties op de lijst van de inspectie staat. Een tijdje geleden namen ze bij Huis in de Duinen, net als bij veel andere zorgorganisaties, een kwaliteitsmanager aan als onderdeel van alle veranderingen. Maar dat gaat niet over een nacht ijs. Met zwarte lijst is de paniek bij veel mensen nu compleet.

Intensievere zorg nodig

Zorgorganisaties hebben veel moeten veranderen de afgelopen jaren. En ook de nieuwe realiteit dat mensen veel later in een verpleeghuis terecht komen heeft een grote impact. Vroeger kwamen mensen nog relatief gezond binnen. Maar tegenwoordig blijven mensen veel langer thuis wonen en komen ze pas bij een verpleeghuis als ze echt intensieve zorg nodig hebben. In korte tijd is hierdoor de zorg een stuk intenser en ingewikkelder geworden, terwijl veel zorgorganisaties nog midden in organisatorische veranderingen zitten als gevolg van de bezuinigingen.

78% scoort goed op veiligheid

Is dan te verwachten dat alles volledig op orde is en dat je overal al betere zorg kunt verwachten? Of moet ook hier veel meer gekeken worden naar individuele situaties en naar wat er wel al goed gaat? Volgens de bevindingen scoorden 22% van de getoetste instellingen niet voldoende. Maar dit betekent dat maar liefst 78% heel goed scoort op kwaliteit en veiligheid. Verder is volgens de inspectie 23% van het personeel in Nederland niet deskundig genoeg. Dat betekent dat 77% dus wel heel deskundig is. In Zandvoort kennen ze deze situatie maar al te goed. 69 medewerkers zijn het afgelopen jaar bijgeschoold en ze werken met minder uitzendkrachten. Ook zijn er afspraken gemaakt over hoe lang iemand erover mag doen om te reageren op een hulpvraag. Het personeel probeert nu binnen twee minuten te reageren als een bewoner hulp nodig heeft.

Veel werk verzet voor betere zorg

Maar natuurlijk lukt het niet altijd en is niet alles perfect. “We zijn er zeker nog niet”, aldus Marion. “Maar het gaat de goede kant op.” Ook de inspectie is weldegelijk blij met Huis in de Duinen, terwijl door de gepubliceerde lijst de indruk wordt gewekt dat het verpleeghuis het helemaal niet goed doet of zelfs onveilig is. “Er is heel veel werk verzet”, rapporteerden de inspecteurs in januari dit jaar. Het verpleeghuis voldeed vorig jaar niet aan maar liefst 29 van de 35 normen, terwijl dit nu is teruggebracht tot nog maar 15 punten!

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Wonen

Extra aandacht voor bewoners in verpleeghuizen

Bewoners van verpleeghuizen in Nederland kunnen wel wat extra aandacht gebruiken. Hier is de komende tijd ook extra geld voor uitgetrokken. Maar komt dit geld wel terecht bij de bewoners? En wat gebeurt er dan mee?

Gedeeld

op

door

Extra aandacht voor bewoners

Extra aandacht voor ouderen. Vanuit Den Haag is er gelukkig oog voor én geld uitgetrokken om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Carin Gaemers voerde hier samen met Hugo Borst actief campagne voor. Zij vraagt zich nu af: komt het geld ook wel echt terecht bij de bewoners in verpleeghuizen?

NED7 kijkt de komende tijd naar die zorg om te zien of dit inderdaad het geval is. Vandaag Zorggroep Amsterdam Oost waar ze direct werk hebben gemaakt van het extra geld dat ze kregen. Met dit geld zijn de afgelopen periode gastvrouwen, en heren natuurlijk, aangenomen om in de huiskamers bewoners te helpen én persoonlijke aandacht te geven.

Warme en gastvrije sfeer

De organisatie heeft twee verpleeghuizen: De Open Hof en het Flevohuis. De bewoners van deze huizen brengen een groot deel van de dag door in de gezamenlijke huiskamers. Hier wordt drie keer per dag gegeten en ook bezoekers zijn er welkom. De gastvrouwen zorgen voor een warme en gastvrije sfeer. Ze besteden aandacht aan het leuk dekken van de tafel en hebben alle tijd voor een praatje. De echte zorg- en verpleegtaken worden gedaan door de zorgmedewerkers, de gastvrouwen zijn er puur voor de gezelligheid.

Extra aandacht en een knuffel

In de ouderenzorg staan veel vacatures open, maar gastvrouwen vinden ging verbazingwekkend snel. Specifieke diploma’s zijn niet nodig. Aardig zijn en zien wat iemand nodig heeft, dat is het belangrijkste. Inmiddels zijn er 30 gastvrouwen en een enkele gastheer aan de slag. Laurence Le Guen is een van hen. Ze is 52 en komt uit de hotelwereld. Met een charmant Frans accent vertelt zij over haar ervaringen: “Ik hield altijd al van oude mensen en gastvrij zijn is hier niet veel anders dan in de horeca. Alleen wordt hier meer geknuffeld. Ik denk dat maar drie bewoners mijn naam weten en toch voel ik dat ze het fijn vinden als ik er ben. Zo rond 7:45 uur drink ik met een bewoner die altijd vroeg op is een kopje koffie. Daarna begin ik met het ontbijt klaarzetten.” Omdat veel bewoners kampen met dementie is er voor de gastvrouwen een serie workshops over omgaan met dementie ontwikkeld. Meer kennis helpt in de omgang, maar in de huiskamers telt vooral het gevoel.

Extra ogen en oren

John Cools is teamleider in De Open Hof en merkt dat er sinds de komst van de extra ogen en oren meer rust is. “Zorgmedewerkers hebben het druk en dan is fijn te weten dat in de huiskamers alles goed reilt en zeilt. Er wordt in alle rust gegeten en de gastvrouw heeft geen pieper in haar zak die afgaat wanneer een bewoner in zijn appartement hulp nodig heeft. Zij blijft op haar post.”

Het is spannend of de geldpot waaruit de gastvrouwen worden betaald, beschikbaar blijft. Vooralsnog ligt dat wel in de verwachting, want met dit geld krijgen bewoners meer aandacht. En dat staat centraal in het manifest dat door velen is omarmd.

Meer weten?

Wil je meer weten over Zorggroep Amsterdam Oost of over de kwaliteitsverbeteringen in de zorg? Bezoek dan eens de website van de Zorggroep of de website van branchevereniging ActiZ.

Bron: ActiZ

Lees verder

Wonen

Tweedehands traplift helpt je betaalbaar langer thuis wonen

Een tweedehands traplift is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. En waarom niet? Smienk Trapliften is de nummer 1 specialist in tweedehands trapliften en legt uit wat je zelf kunt doen om je huis aan te passen.

Gedeeld

op

door

Tweedehands traplift aankopen

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Smienk Trapliften, de nummer 1 specialist in tweedehands trapliften

Tot op hoge leeftijd zelfstandig thuis blijven wonen is de wens van veel ouderen. Maar dit betekent vaak ook dat er (veelal kostbare) woningaanpassingen gedaan moeten worden. Dat kan voor veel mensen problematisch zijn. Toch zijn er gelukkig steeds meer mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen. Niet alleen dankzij gunstig overheidsbeleid. Maar vooral ook commerciële bedrijven die de, voorheen, hoge kosten van dure hulpmiddelen op slimme wijze drastisch hebben kunnen verlagen.

De Nederlandse overheid stimuleert langer zelfstandig thuis blijven wonen steeds meer en heeft het via de Wet maatschappelijke ondersteuning tot taak van de gemeenten gemaakt om mensen hierbij te helpen. Naar elke individuele situatie wordt zorgvuldig gekeken en wordt druk op zorginstellingen en andere sociale voorzieningen voor ouderen voorkomen.

Hulpmiddelen in huis

Langer zelfstandig thuis blijven wonen betekent in de meeste gevallen dat er hulpmiddelen nodig zijn in huis. Hulpmiddelen die ervoor zorgen dat de woning net zo toegankelijk blijft als voorheen. Het aantal en het soort hulpmiddelen verschilt per persoon. De een heeft voldoende aan een aantal wandbeugels en een douchestoeltje. De ander heeft een complete verbouwing nodig en een traplift om überhaupt naar boven te komen. Maar ja, dat is een dure aangelegenheid! Of toch niet?

Wet maatschappelijke ondersteuning

Dankzij technologische ontwikkelingen en het slim hergebruiken van bestaande en voorheen kostbare trapliften is langer thuis blijven wonen een stuk makkelijker en vooral betaalbaarder geworden. De benodigde investering is tegenwoordig een stuk lager en voor wie aanpassingen niet vanuit het eigen vermogen kunnen betalen, is er de Wet maatschappelijke ondersteuning. Gemeenten kijken naar de totale kosten van een aanpassing en zullen sneller geneigd zijn te oordelen dat thuis blijven wonen een reële mogelijkheid is en zo een verhuizing naar een zorginstelling voorkomen kan worden.

Tweedehands traplift blijkt dé oplossing

Dat de kosten voor zowel gemeenten als ouderen met een eigen vrij besteedbaar vermogen lager worden is goed nieuws. Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire woningaanpassingen te maken hebben met het toegankelijk houden van de badkamer (wandbeugels in de douche en bij het toilet, een antislipvloer, zittend douchen). Maar ook een traplift wordt vaak genoemd. Met name tweedehands trapliften zijn zeer in trek. Gespecialiseerde bedrijven reviseren en herplaatsen gebruikte trapliften, die minstens zo goed zijn als een nieuwe traplift. In combinatie met onderhoud krijgt de nieuwe eigenaar zelfs tot wel vijf jaar garantie!

Kostenbesparing

Een kostenbesparing tot wel 50 procent van de nieuwprijs is tegenwoordig mogelijk. Dit betekent concreet dat gemiddeld duizenden euro’s kunnen worden bespaard. Zelf een tweedehands traplift aanschaffen is vaak een aanzienlijk snellere manier om een traplift in huis te krijgen. Een aanvraagprocedure via de gemeente/Wmo duurt ruim zes weken, waarbij de persoonlijke situatie volledig wordt doorgelicht. Rechtstreeks een traplift kopen voorkomt dus veel bureaucratische rompslomp. Als je over voldoende inkomen en/of eigen vermogen beschikt moet je overigens iedere vier weken een eigen bijdrage aan de gemeente te betalen.

Meer weten?

Een tweedehands traplift aanschaffen is dus zeker het overwegen waard! Smienk Trapliften uit Nunspeet is de nummer 1 in gebruikte trapliften en kan dus helpen met professioneel advies. Door de grote voorraad gebruikte trapliften hebben ze altijd een passende lift op voorraad. Deze worden geleverd met 5 jaar garantie i.c.m. jaarlijks onderhoud. Vraag hier een gratis brochure aan of bekijk het ruime assortiment.

Lees verder

Wonen

Een nieuwe woning op latere leeftijd? 7 redenen waarom je moet beginnen met zoeken.

Op latere leeftijd nog een nieuwe woning kopen? Waarom niet? We hebben 7 goede argumenten voor je om de stap te zetten.

Gedeeld

op

door

Nieuwe woning kopen

Er komt een moment dat jouw huis niet helemaal meer past bij de levensfase waarin je zit? De kinderen zijn al even de deur uit, je woont alleen of met zn tweeën. En geleidelijk realiseer je je dat je huis, dat heerlijke, vertrouwde huis dat altijd paste als een jas, een maatje te groot geworden is.

Maar verhuizen? Dat is een grote stap. Er zitten honderden herinneringen aan je huis vast en de plek is zo fijn. Er zijn zo veel bezwaren die kleven aan verhuizen. Maar het huis vergt tegelijkertijd veel onderhoud en het traplopen wordt soms zwaar. Waarschijnlijk heeft het huis ook de nodige aanpassingen nodig, om het op langere termijn geschikt te maken voor de oude dag.

Meer comfort en gemak

Hier lees je 7 argumenten om op zoek te gaan naar een nieuw huis. Meer gemak en minder bewerkelijk staan over het algemeen op de eerste plaats, als reden om te gaan verhuizen. Dus liefst een overzichtelijke, gelijkvloerse woning, voorzien van comfort in de vorm van een moderne keuken en badkamer. Verder is een lift in het gebouw wenselijk. Wat staat er nog meer op jouw wensenlijst? Extra service, zoals inpandige afvalcontainers en een veilig video deurintercomsysteem. Een centrale ligging, in de nabijheid van winkelcentra en bijvoorbeeld horeca. Parkeerplek voor de deur. Goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

Dichterbij de kinderen

Een andere reden om te verhuizen is dat je graag in de buurt van je kinderen of familie wilt wonen. Even bij elkaar binnenwippen voor een kop koffie, een helpende hand bieden (of ontvangen) of om tijd door te brengen met de kleinkinderen, is zo een stuk eenvoudiger

Je hebt de tijd

Positief en goed voorbereid aan een nieuwe levensfase beginnen, heeft veel voordelen. Je kunt op je gemak bekijken wat je wel en niet wilt meeverhuizen. Je hebt de tijd om flink op te ruimen voor jouw verhuizing. Er is alle gelegenheid om de nieuwe woning helemaal naar jouw smaak in te richten. En vervolgens heb je de tijd om te wennen, te settelen en vertrouwd te raken met de omgeving en buurtbewoners. Bovendien kun je onbezorgd genieten van de nieuwe start, in de zekerheid dat áls je tezijnertijd minder goed ter been bent je niet halsoverkop moet verhuizen.

7 argumenten voor een nieuwe woning

Kort samengevat zijn er dus 7 argumenten om een verhuizing naar een nieuwe, kleinere woning niet langer uit te stellen:

  • Meer comfort en gemak
  • Minder tijd kwijt zijn aan onderhoud
  • Centraler wonen, dichterbij voorzieningen
  • In de buurt van kinderen en familie wonen
  • Eventuele hulpmiddelen in huis zijn eenvoudig te realiseren
  • Je kunt er nog jarenlang blijven wonen
  • Verhuizen en weer settelen is nu minder stressvol dan wanneer je op leeftijd raakt

Relaxed leven

Probleemloos kunnen blijven wonen op een plek waar je het naar jouw zin hebt: die wetenschap maakt het leven een stuk relaxter. Natuurlijk, kiezen voor een andere woning blijft een hele stap, maar als je eenmaal gesettled bent maakt het je leven een stuk overzichtelijker.

Lees verder

Meest gelezen