menu

Minder regels, betere zorg?

Krijg je betere zorg in onze verpleeghuizen door lijsten met regels en protocollen? Of zijn er juist minder regels nodig? Veel zorgorganisaties hebben kritiek op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ van de IGZ, die 15 juli jl. werd gepubliceerd.

Zij herkennen zich er totaal niet in en vinden dat de inspectie alleen maar bezig is met lijstjes, regeltjes en vinkjes, terwijl niet wordt gekeken naar de zorg en de specifieke situaties. Maar is dit terecht?

Geamputeerde benen

Volgens de regels van de inspectie moeten zorgorganisaties bijvoorbeeld prullenbakken hebben met een pedaal. Hygiënischer dan een prullenbak die open is of met de hand moet worden opengemaakt. Dat is logisch, maar stel dat een bewoner in een rolstoel zit en niet met z’n voet de prullenbak kan openen? Bovendien heeft hij z’n voeten niet meer omdat z’n benen zijn geamputeerd (dit is gebaseerd op een echt voorval!).

Gevaarlijke situatie?

De zorgorganisatie koos ervoor om een aangepaste prullenbak op de kamer te plaatsen, maar kreeg een aantekening van de inspectie omdat het niet voldeed aan de hygiëneregels waar organisaties aan moeten voldoen. Is hier sprake van een gevaarlijke situatie? Of zou de inspectie meer oog moeten hebben voor de praktijk?

Geef ook jouw mening

Loading Poll...

Hoe slecht zijn verpleeghuizen?

Vraag is natuurlijk: wat betekent het oordeel van de inspectie in die praktijk? Hoe slecht is de zorg in verpleeghuizen in Nederland en hoe krijg je weer betere zorg, daar waar het echt mis is? De inspectie richt zich nu met name op zaken die zich buiten het zicht afspelen. Hoe zorgvuldig wordt er met medicatie omgegaan? Hoe geschoold is het personeel? Absoluut geen onbelangrijke zaken en terecht dat hier goed op gelet wordt.

Kwaliteitsmanagers

Veel zorgorganisaties reageren geschrokken maar tegelijkertijd met begrip voor zaken als veiligheid. “Natuurlijk was het schrikken dat de inspectie zo kritisch was. Maar we wisten dat het niet goed ging,” aldus Marion Jonker in de Volkskrant. Zij is van verpleeghuis Huis in de Duinen van zorgorganisatie Amie, die net niet bij de 11 organisaties op de lijst van de inspectie staat. Een tijdje geleden namen ze bij Huis in de Duinen, net als bij veel andere zorgorganisaties, een kwaliteitsmanager aan als onderdeel van alle veranderingen. Maar dat gaat niet over een nacht ijs. Met zwarte lijst is de paniek bij veel mensen nu compleet.

Intensievere zorg nodig

Zorgorganisaties hebben veel moeten veranderen de afgelopen jaren. En ook de nieuwe realiteit dat mensen veel later in een verpleeghuis terecht komen heeft een grote impact. Vroeger kwamen mensen nog relatief gezond binnen. Maar tegenwoordig blijven mensen veel langer thuis wonen en komen ze pas bij een verpleeghuis als ze echt intensieve zorg nodig hebben. In korte tijd is hierdoor de zorg een stuk intenser en ingewikkelder geworden, terwijl veel zorgorganisaties nog midden in organisatorische veranderingen zitten als gevolg van de bezuinigingen.

78% scoort goed op veiligheid

Is dan te verwachten dat alles volledig op orde is en dat je overal al betere zorg kunt verwachten? Of moet ook hier veel meer gekeken worden naar individuele situaties en naar wat er wel al goed gaat? Volgens de bevindingen scoorden 22% van de getoetste instellingen niet voldoende. Maar dit betekent dat maar liefst 78% heel goed scoort op kwaliteit en veiligheid. Verder is volgens de inspectie 23% van het personeel in Nederland niet deskundig genoeg. Dat betekent dat 77% dus wel heel deskundig is. In Zandvoort kennen ze deze situatie maar al te goed. 69 medewerkers zijn het afgelopen jaar bijgeschoold en ze werken met minder uitzendkrachten. Ook zijn er afspraken gemaakt over hoe lang iemand erover mag doen om te reageren op een hulpvraag. Het personeel probeert nu binnen twee minuten te reageren als een bewoner hulp nodig heeft.

Veel werk verzet voor betere zorg

Maar natuurlijk lukt het niet altijd en is niet alles perfect. “We zijn er zeker nog niet”, aldus Marion. “Maar het gaat de goede kant op.” Ook de inspectie is weldegelijk blij met Huis in de Duinen, terwijl door de gepubliceerde lijst de indruk wordt gewekt dat het verpleeghuis het helemaal niet goed doet of zelfs onveilig is. “Er is heel veel werk verzet”, rapporteerden de inspecteurs in januari dit jaar. Het verpleeghuis voldeed vorig jaar niet aan maar liefst 29 van de 35 normen, terwijl dit nu is teruggebracht tot nog maar 15 punten!

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten