menu

Meer doden door brand bij ouderen

Brand bij ouderen in huis komt helaas steeds vaker voor. Brand is een verschrikkelijk gebeurtenis. Iedereen is er bang voor. Toch wijzen de cijfers uit dat het met de kennis van brandoorzaken en wat je er tegen kunt doen slecht is gesteld.  Er vinden in Nederland nog altijd zo’n 6.000 woningbranden plaats. Daarbij vallen ook zo’n 600 gewonden. De verwachting is dat deze cijfers zullen stijgen omdat we steeds ouder worden en langer thuis blijven wonen.

Op 1 oktober zijn daarom de brandpreventieweken van start gegaan. Een initiatief van de Nederlandse Brandweer, het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) én de Nederlandse Brandwonden Stichting. “Tot 2012 hebben wij gemerkt dat het aantal doden daalde. Helaas zet deze trend niet door en daar maken wij ons zorgen over”, aldus lector Brandpreventie René Hagen van de Brandweeracademie, die de cijfers de komende maanden gaat onderzoeken.

Vergrijzing een zorg

Door de vergrijzing neemt bij meer mensen de vergeetachtigheid toe waardoor er gevaarlijke situaties in huis ontstaan. Ook weten veel mensen niet wat ze moeten doen bij brand. Je hebt tegenwoordig veel technische oplossingen, zoals speciale waterleidingsprinklers en mobiele sprinklers, probleem is alleen dat ze nog niet in Nederland te krijgen zijn.

Ongelukken bij het koken

Brandwonden zijn de meest voorkomende ongevallen bij brand. Meer dan 50% van de slachtoffers bij brand overkomt dat. Ook het inademen van rook is een belangrijke en zelfs overlijden. De al eerder genoemde vergeetachtigheid bij ouderen is vaak de boosdoener tijdens het koken in de keuken. Directeur Rob Baardse van de Brandwonden Stichting zegt dat ouderen extra risico lopen omdat hun huid dunner is waardoor ze kwetsbaarder zijn. Hij is heel blij met de actie ‘Wat doe JIJ bij brand?’ die bedoeld is om brand bij ouderen, die nog thuis wonen, te voorkomen.

Rookmelder onmisbaar

Het snel ontdekken van brand kan levens redden. De Brandweeracademie, Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting onderstrepen daarom het belang van een goede en, vooral werkende, rookmelder. Als je slaapt neemt je reukvermogen af. Daardoor merk je bijvoorbeeld niet snel dat er brand is. De actie ‘Ik Laat Mijn Ouders Niet Stikken’ is speciaal hiervoor onderdeel van de brandpreventieweken. Bij deze actie worden kinderen aangespoord het gesprek met hun ouders aan te gaan om rookmelders te plaatsen. Goede rookmelders plaatsen moet daar natuurlijk een logisch vervolg van zo’n gesprek zijn, zodat er ook echt iets concreets gebeurt. Een klein beetje rook is al voldoende om de rookmelder luid piepend af te laten gaan. Mensen zijn dan meteen wakker en gewaarschuwd. Meestal is er dan nog net voldoende tijd om zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. En die tijd is hard nodig.

Ervaringen met brand bij ouderen

Als je wilt weten hoe het is om thuis brand te hebben én dat uiteraard te overleven, dan kan je terecht op de website ‘Verklein de kans op brand’. Hier vertellen mensen hoe ze thuis brand hebben overleefd. De website heeft ook een overzicht van plaatsen en data van allerlei activiteiten die betrekking hebben op het voorkomen en bestrijden van brand.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten