menu

Langer zelfredzaam thuis wonen

Langer zelfredzaam thuis wonen. In de gemeente Bernheze, bij Den Bosch, zijn ze een project gestart waarmee ze ouderen willen helpen langer zelfredzaam thuis te wonen. Natuurlijk met behoud van een goede kwaliteit van leven.

De gemeente gaat actief bij ouderen in kaart brengen wat zij belangrijk vinden, wat mogelijke risico’s zijn in de nabije toekomst en welke ondersteuning op maat nodig is. Ook wordt actief kennis en informatie gedeeld tussen organisaties en instanties.

Eten en drinken belangrijk

Phyllis den Brok is projectleider van dit initiatief: “Eten en drinken zijn bijvoorbeeld belangrijk voor ouderen en niet alleen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en gezond te blijven. Boodschappen doen, het voorbereiden van het koken, samen koffie drinken en bedenken wat je gaat eten zijn manieren om fysiek, mentaal en sociaal fit te blijven. Ik heb al eerder met deze methode gewerkt en in mijn boek ‘Meer eten minder zorg!’ laten zien dat dit goede resultaten geeft. De kern van mijn aanpak is een combinatie van individuele ondersteuning en meer algemene informatieve bijeenkomsten. Zo krijg je ondersteuning op maat, die past bij wat mensen belangrijk vinden en met oog voor mogelijke risico’s in de toekomst.”

Langer zelfredzaam door samenwerken

De lokale bewonersorganisatie ‘Actief Burgerschap’ heeft het project geïnitieerd, samen met Phyllis. De gemeente Bernheze en zorgorganisatie Laverhof waren zo enthousiast, dat ze het omarmt hebben. Inmiddels doet ook de GGD Hart voor Brabant mee en zijn zorverzekeraars CZ/VGZ ook ingestapt. Er is dus ook een nauwe samenwerking opgezet tussen verschillende partijen, want uiteindelijk moet je het samen doen.

Wil je meer weten over dit bijzondere project? Breng dan ook een bezoekje aan de Facebook pagina die hier speciaal voor is opgezet.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten