menu

Langer thuis in een aangepaste woning

Dit blog is oorspronkelijk geschreven door Josephine Dries voor Alleszelf.nl

Je wilt zo lang mogelijk thuis blijven wonen in de omgeving die je kent. Thuis wonen betekent ook dat je nog zelfstandig functioneert. Je fysieke conditie is daarbij natuurlijk van groot belang maar vergeet ook de ‘conditie’ van je huis niet. Want als je gezondheid minder wordt kunnen aanpassingen in je huis de ‘pijn verzachten’.

Kijk eens kritisch naar je eigen huis. Is er wel te wonen als je moeilijk ter been bent of last hebt van andere ouderdomsongemakken. Vaak doe je dit pas wanneer er bij jezelf of in je directe omgeving iets is misgegaan. Iemand is gevallen en de arm moet een week in een mitella. Dan merk je: goh, dat opstapje is best hoog, de trapleuning zit aan de verkeerde kant en die klapdeur is ook niet handig.

Minder vergoed

Onlangs was er een hoop gedoe rond een uitspraak van de gemeente Alphen aan de Rijn. Een aanvraag voor een traplift werd door de gemeente geweigerd. Men vond dat de aanvrager, een al wat oudere man, had moeten weten dat hij binnen een bepaalde tijd de trap niet meer zelf op zou kunnen. Hij had tijdig maatregelen moeten nemen, bijvoorbeeld verhuizen. Feit is dat er in de toekomst minder aanpassingen aan woningen vergoed zullen worden. Het is dus verstandig om je huis af en toe eens kritisch te bekijken. Zijn er obstakels die handiger, slimmer, comfortabeler en dus veiliger gemaakt kunnen worden?

[irp]

7 tips voor een aangepaste woning

Er zijn een aantal aanpassingen die je zelf eenvoudig kunt (laten) doen. Dan gaat het dus niet om een traplift of een uitbouw.

1. Goede verlichting

Goede verlichting bij de voor- en achterdeur. Dat is belangrijk om zelf goed te kunnen zien, maar ook om te zien wie er voor de deur staat. Er bestaat buitenverlichting met bewegingsmelders. Die gaan pas aan als een beweging wordt opgepikt, of als je zelf komt aanlopen.

2. Rookmelders

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken zijn er nog te veel woningen zonder rookmelders, of de rookmelders werken niet. Heb je een groot huis dan kun je de rookmelders koppelen zodat je het alarm ook in andere kamers hoort. Sommige rookmelders werken via internet en geven via je smartphone een melding. Handig als je niet thuis bent of om de buren te waarschuwen als je zelf niet goed ter been bent. Zo kan er snel hulp zijn.

[irp]

3. Veilige trap

De trap kan een hindernis worden en soms moet er inderdaad een traplift aan te pas komen. Maar als het nog lukt om zelf te trap te nemen, al gaat het misschien wat langzamer, dan is het een goede manier om in beweging te blijven. Ook bij een trap is goede verlichting noodzakelijk. En zorg voor hanteerbare trapleuningen. Laat geen spullen op de trap liggen! Moet je toch wat meenemen naar boven, gebruik dan een tas die je om je nek kunt hangen. Dan heb je beide handen vrij.

4. Vlakke toegang

Als de toegang naar de voor- en achterdeur ook bij jouw huis hoort, hou deze dan vlak en obstakelvrij. Er zijn handige drempelhulpen te koop waardoor je er makkelijk overheen gaat. Is de toegang voor en achter het huis niet van jou en zijn er hindernissen? Informeer dan bij de gemeente.

5. Houvast bij op- en afstapjes

Zorg voor houvast bij de keldertrap, het bad of de douche. Er zijn handgrepen en beugels in de handel die zorgen voor een veilige grip bij in- en uitstappen.

[irp]

6. Thermostaatkraan in douche en/of bad

Met een thermostaatkraan zorg je voor de juiste temperatuur tijdens het douchen en baden. Bedenk dat té heet douchen duizeligheid kan veroorzaken en de kans op vallen vergroot.

7. Toilet op slaapverdieping

De voorgaande tips waren financieel gezien redelijk bescheiden van aard. Een WC op de slaapverdieping is een grotere aanslag op de bankrekening. Toch is dit een goede investering want ’s nachts de trap op en af is niet aan te raden. Als er wel al een WC op de slaapverdieping is, zorg dan ook hier voor goede verlichting.

Aan de slag met een aangepaste woning?

Er is veel hulp bij woningaanpassingen. Bij de Blokker, Action of de verschillende bouwmarkten zijn diverse hulpmiddelen te koop. Ook thuiszorgwinkels zijn goed gesorteerd.

Meer informatie

Reageren

Auteur

Alleszelf

Alleszelf

Alleszelf is een objectief, onafhankelijk en deskundig platform voor ouderen met informatie en advies over zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten