menu

Langer leven met een volkstuintje

Langer leven met een volkstuintje. Je leest het goed. Recent Brits onderzoek wijst het uit: werken in een volkstuintje is gezond. Niet alleen omdat je bezig bent in de open lucht, ook de inspanningen die je verricht zorgen voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

Het schoffelen, plukken, harken, poten, wieden, knielen, spitten, snoeien, planten en bukken zorgt ongemerkt voor gezonde gymnastische bewegingen. En je weet ook nog eens wat je eet want je hebt de groenten en het fruit zelf geteeld.

Vroeger

In Nederland verschenen de eerste volkstuintjes in de loop van de 19e eeuw. De gemeente verhuurde toen stukjes grond aan particulieren. Meestal waren dit lapjes grond langs spoorlijnen. Maar ook op andere plekken wezen gemeenten in de loop der jaren stukken grond toe aan volkstuinders. En zoals wij dat in Nederland doen hebben deze tuinders vaak een tuinvereniging om zich samen sterk te maken als gemeenten het plan hebben om de grond te verkopen aan projectontwikkelaars. Maar ook politiek gezien maken de volkstuinders een vuist met het, al in 1928 opgerichte, Algemeen Verbond van Volkstuindersverenigingen.

Hoe kom je aan een volkstuintje?

Om te oogsten van je moestuin moet je natuurlijk eerst de beschikking hebben over een volkstuintje. Maar waar en bij wie moet je daarvoor zijn? Nederland telt 240.000 volkstuinen en bijna 1.000 tuinverenigingen. Het zou dus niet zo moeilijk moeten zijn om een adres te vinden waar je terecht kunt voor een volkstuin. Nou, dat kan nog eens zwaar tegenvallen. Om te beginnen moet je ingeschreven staan bij de AVVN om daarna lid te worden van een tuinvereniging. Daar kom je meestal eerst op een wachtlijst te staan. Oh ja en je moet wel minimaal 18 jaar oud zijn.

Zomerverblijf

Komt er een volkstuin beschikbaar dan moet je het met de oude eigenaar eens worden over de overnameprijs van het tuinhuisje. En dat is vaak niet goedkoop. Het tuinhuisje kan gemiddeld zo’n € 15.000,- kosten. Voordeel is wel dat je er gedurende de zomermaanden in mag overnachten, dus waarom niet even diep in de buidel tasten? Voor een gemiddeld zomerverblijf ben je door de jaren heen ook het nodige geld kwijt. Heb je een deal gemaakt met de vorige eigenaar, dan ben je er echt nog niet. Jaarlijks betaal je contributie aan de tuinvereniging. Dat kan ook oplopen tot zo’n € 750,- per jaar.

Langer leven met een volkstuintje

Het is dus even doorzetten bij het huren van een volkstuin maar het doel is het waard: een langer en gezonder leven! Vooral de 60-plus hobbytuinders zijn in betere doen dan de stoelzitters. Ze hebben minder klachten over hun gezondheid en komen dan ook zelden bij de dokter. En het werken in de tuin geeft geen stress. Het onderzoek constateert een toename van maar liefst 91% van het algemeen geluksgevoel. Gemeenten zouden dus wel twee keer moeten nadenken voordat ze besluiten om de grond, waar de volkstuintjes staan, te verkopen. Het daarmee verkregen geld weegt niet op tegen de besparing op de ziektekosten dankzij het gezonde buitenleven!

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten