menu

Koffie drinken wordt weer leuk!

Uit onderzoek van koffiebrander Douwe Egberts blijkt dat koffie en thee drinken kan bijdragen aan het geluk van mensen, zoals ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Met alle bezuinigingen op de zorg schieten dit soort momenten er nogal eens bij in. Daarom heeft Nederlands bekendste koffiemerk het initiatief genomen om, met behulp van de zogenaamde Carista, gezelligheid terug te brengen bij de mensen die het zo verdienen.

Niet een Barista maar Carista!

Samen met onderzoeksbureau Consumatics en conceptontwikkelaar Brandvitamins ontwikkelde Jacobs Douwe Egberts, zoals ze tegenwoordig heten, een nieuw concept speciaal voor de ouderenzorg: de Carista. Dus niet een barista, zoals we die kennen van de hippe bars en cafés, maar een vrijwilliger die koffie drinken weer gezellig komt maken in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland.

Bijzondere koffiemomenten

Vrijwilligers van twee zorgorganisaties, kregen een speciale training om Carista te worden. Daarbij kregen ze ook een toolbox met diverse benodigdheden om van het ‘gewone’ koffiemoment een bijzonder koffiemoment te maken. Dit doen ze met spelletjes, muziek, voorlezen en vooral met veel aandacht voor de bewoner. Vooraf krijgen ze een schriftelijke training in gastvrijheid en het terugbrengen van herinneringen van vroeger. Na de training mogen de vrijwilligers zich Carista noemen. Een bijzondere vrijwilliger die méér brengt dan alleen een kop koffie of thee.

Koffie drinken wordt weer leuk

Om erachter te komen of het concept ook echt werkt voor ouderen, waren er twee keer per week onderzoekers aanwezig bij het koffiemoment om alle veranderingen in kaart te brengen. En de resultaten waren, voor zowel de onderzoekers als de verzorgers, duidelijk merkbaar. Bewoners werden vrolijker en actiever, terwijl voor het personeel de zorg een stuk makkelijker wordt.

De zorg blijvend ondersteunen

Jacobs Douwe Egberts is de drijvende kracht achter dit project. Al tientallen jaren voorzien ze de zorg van koffie en thee. Nu de bezuinigingen de zorg treffen wilden ze graag iets terugdoen. Daphne van Stiphout, manager Health and Care JDEP: “Op aandacht mag niet bezuinigd worden, daarom vinden we dit project belangrijk. En nu we gezien hebben welke fantastische resultaten we hebben bereikt gaan we hier zeker mee door. Wij willen graag de vrijwilligers van alle verpleeg- en verzorgingshuizen blijvend ondersteunen, want zij helpen op hun beurt weer de verzorgenden en creëren waardevolle momenten voor de bewoners!”

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten