Wonen

Koetshuys Erica, daar zit muziek in!

Muziek helpt ouderen met dementie. Domus Magnus organiseert daarom huiskamerconcerten op haar locaties. Daar zit muziek in!

Daar zit muziek in bij Domus Magnus

De laatste jaren is het regelmatig in het nieuws en zijn er diverse wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan: het belang van muziek voor ouderen, vooral voor mensen met dementie. Op woonzorglocatie Koetshuys Erica in Hilversum speelt muziek een belangrijke rol. Wekelijks is er een intiem huiskamerconcert met professionele musici.

Belang van muziek

Voor veel mensen is muziek belangrijk. Ouderen met dementie kunnen vaak feilloos liedteksten van vroeger meezingen. Wanneer iemand verbaal niet meer te bereiken is kan muziek een middel zijn om met hem/haar te communiceren. Er zijn voldoende aanwijzingen dat de invloed van muziek verder gaat dan alleen de leuke en aangename kant ervan. Er is gebleken dat muziek plekken in de hersenen aanspreekt en activeert. Muziek stimuleert herinneringen en raakt mensen. Mensen met dementie verkeren in een andere belevingswereld. Zij reageren sterk op muziek.

Met elkaar dansen

Wanneer er positieve gevoelens worden opgeroepen door de muziek kan dit leiden tot stemmingsverbetering. Eenmaal de juiste snaar geraakt werkt de muziek niet alleen voor de bewoners maar ook voor de medewerkers. In de zorg is dit overduidelijk zichtbaar. Zelfs mensen die in een vergevorderd stadium van dementie verkeren, kunnen tijdens het luisteren naar herkenbare muziek weer opleven. Dit uit zich in opkijken, glimlachen, bewegen met de handen of mee neuriën. Het zingen van liedjes uit de jeugd leidt tot blijheid, ontspanning en zorgeloosheid. Sommige bewoners gaan zelfs met elkaar dansen!

Muzieknoten met vreugde

De sfeer in de huiskamer van verzorgingshuis Koetshuys Erica verandert als iemand achter de mooie vleugel kruipt en een bekende melodie ten gehore brengt. De meeste musici die langskomen zijn beroeps, hetzij al lang in het vak, of soms net van het conservatorium. De concerten zijn tevens een ontmoetingsplek voor familie, vrienden en bewoners. Een heerlijk moment om met een hapje en een drankje het weekend te beginnen of juist af te sluiten. Als de eerste noten door de huiskamer galmen is er aandacht en wordt er geluisterd en gelachen.

Daar zit muziek in

Muziek schept een band. Minstens twee keer per week halen de bewoners hun hart op bij een muziekactiviteit in de vorm van een concert, zangmiddag of een muziekthema. De muzikale smaak van bewoners is daarbij leidend. Dus de ene keer wordt er naar Beethoven en Vivaldi geluisterd en een volgende keer zijn er meeslepende nummers van bekende jazzmuzikanten. Ook kleinkunst liedjes en volksmuziek komen regelmatig voorbij. Muziek maakt verhalen en herinneringen los die graag en met verve gedeeld worden in het Koetshuys.

Van activiteit naar beleving

Uiteraard draait het niet alleen maar om muziek en activiteiten. Maar het welzijn van de bewoners is wel minstens zo belangrijk als een mooie woonomgeving, gezonde voeding en de dagelijkse zorg. Een goed en afwisselend activiteitenaanbod van groot belang voor de bevordering van welzijn binnen de ouderenzorg. Een dergelijk activiteitenaanbod is er bij de locaties van woonzorgorganisatie Domus Magnus ontwikkeld. Dat deze activiteiten moeten aansluiten bij de mensen waarvoor ze zijn bedoeld is vanzelfsprekend. Stimulerend, recreatief, creatief, prikkelend, onderhoudend, belevingsgericht en op maat. Hierop kunnen de coördinatoren Welzijn van dag tot dag variëren en hiermee wordt een uitgangssituatie geboden die de voorwaarden schept om een goede dag invulling van de bewoners te waarborgen.

Meer weten?

Wil je meer weten over zorgorganisatie Domus Magnus of over het Koethuys Erica? Bezoek dan de website of de pagina over de locatie.

Ook interessant

Scroll to top blauw