menu

Koel blijven, zo doe je dat!

Dit blog is geschreven door Frank van Hoorn, mede-initiatiefnemer van Alleszelf.nl

Het is buiten volop zomer en de hitte waarschuwingen vliegen ons om de oren! Maar gelukkig heeft het blog Alleszelf.nl handige tips waarmee we koel blijven tijdens deze tropische dagen.

Vooral voor mensen op hoge leeftijd is het belangrijk extra aandacht te hebben voor het voorkomen van ‘oververhitting’. Normaal is het in ons landje prima te doen, maar ieder jaar is er wel een periode waarin het net wat warmer is dan we gewend zijn. Deze week was dat het geval.

Risico’s voor ouderen

Wat zijn de risico’s voor ouderen? Met deze hitte werkt ons lichaam niet meer zo effectief en lopen we het risico dat we sneller uitdrogen; je krijgt minder dorst, je nieren werken minder goed en je gaat minder zweten voor afkoeling. Verder hebben ouderen vaker last van ziektes waardoor ze gevoeliger zijn voor de hitte. Ook hebben ouderen vaker last van een beperking waardoor ze minder mobiel zijn en minder goed voor zichzelf kunnen zorgen. En ten slotte gebruiken ouderen over het algemeen meer medicatie wat uitdroging in de hand kan werken of wat ervoor kan zorgen dat ze minder alert worden en minder gaan drinken.

partner content

Handige tips op Alleszelf.nl

Wil je meer handige tips en adviezen om zolang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen en zoveel mogelijk zelf te doen? Bezoek dan eens het blog Alleszelf.nl.

3 manieren waarmee we koel blijven

Dit kan allemaal leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidproblemen. Nog ernstiger zijn uitdroging, kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte of bewusteloosheid. Om dit te voorkomen hebben we 3 manieren voor je waarmee we koel blijven en met gemak deze hitte trotseren.

1. Pas je gedrag aan

Begin met voldoende drinken. Drinken is sowieso nodig om het vochtverlies door zweten te compenseren. Het is bij warmte beter om geen koude dranken te nemen. Hoe gek het ook klinkt, maar hierdoor krijg je het juist warmer omdat het temperatuurverschil gecompenseerd moet worden. Drink dus afgekoelde thee of dranken op kamertemperatuur of iets warmer.

Voldoende drinken

Tijdens de hitte is het niet alleen belangrijk om voldoende te drinken maar ook om de ramen en deuren gesloten te houden. Je hebt de neiging om alles open te gooien, maar hierdoor wordt het huis juist warmer. Het is dus beter alles gesloten te houden en pas ’s avonds, als het afgekoeld is, alle deuren en ramen weer open te zetten. Voordat het de volgende dag warmer wordt sluit je alles weer en doe je luxaflex of gordijnen dicht. Zo blijft de koele lucht binnen en de warmte buiten.

Een lauwe douche

Neem ’s ochtends een lauwe douche. Lauw is beter omdat dit voor je lichaam aangenamer is en er niets gecompenseerd hoeft te worden. Halverwege de dag kun je misschien nog een douche nemen als je dat prettig vindt. Maar wil je dat liever niet dan kun je ook met je voeten in een teiltje met koud water zitten. Je raakt met name via je voeten veel warmte kwijt, dus dit is een effectieve manier om af te koelen. Gebruik verder ook luchtige schoenen zoals sandalen en draag met name katoen.

Lekker slapen

Slapen is lastig met deze warmte. Houdt ’s avonds de ramen open zodat het lekker kan luchten. Ben je bang voor muggen dan kun je horren of klamboes gebruiken om mug vrij te slapen. Je kunt ook een natte handdoek naast je bed leggen om af en toe je gezicht af te vegen als dat nodig is. Let ook even op de locatie van je slaapkamer. Stel dat je slaapkamer precies in het warmste gedeelte van het huis is (b.v. zuid onder een plat dak), dan kun je overwegen om tijdelijk in een ander deel van het huis te slapen.

2. De zon buiten houden

Heb je een zonnescherm dan is dit de meest effectieve manier om de zon buiten de deur te houden. Maar heb je geen zonnescherm, sluit dan de gordijnen. Dit is iets minder effectief dan de zonnewering omdat de gordijnen in huis hangen en niet erbuiten, maar alle beetjes helpen! Let ook op de kleur van de gordijnen, want donkere gordijnen absorberen de warmte en dan wordt het als nog heel warm in huis.

advertentie

De beste ventilator thuisbezorgd

3. Apparaten

Met de juiste apparatuur kom je een heel eind. Een ventilator is bijvoorbeeld belangrijk. Je hebt natuurlijk ook veel airco’s die je kunt laten installeren, maar met ons klimaat loont het vaak niet om er eentje aan te schaffen. Een ventilator is dan beter en vooral goedkoper. Het maakt de lucht niet koeler, maar brengt het wel in beweging. Dit voelt een stuk prettiger aan.

De ventilator truc

Ken je overigens deze handige ventilator tip waarmee je je eigen geïmproviseerde airco maakt? Als je ijs voor een ventilator zet, wordt de lucht langs het ijs geleid en koelt deze af. Maar ja, wie heeft er nu een groot blok ijs in huis? Daar hebben we een handige oplossing voor. Vul 3 plastic frisdrank flessen voor 90% met water en leg ze in de vriezer. Als ze goed bevroren zijn zet je ze voor de ventilator en voilà! Zet er wel iets onder wat het smeltwater opvangt, anders zit je straks in je eigen mini zwembad.

Deze apparaten niet gebruiken

Overigens zijn er ook apparaten die je met deze hitte beter niet kunt gebruiken. Denk aan een wasdroger, strijkbout, stofzuiger, fornuis of oven. Deze geven alleen maar warmte af. Laat het dus maar lekker een paar dagen zitten en ontspan.

advertentie

Koop een klamboe online

Reageren

Auteur

Alleszelf

Alleszelf

Alleszelf is een objectief, onafhankelijk en deskundig platform voor ouderen met informatie en advies over zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten