Volg ons online

Wonen

Koel blijven, zo doe je dat!

Met deze handige tips van Alleszelf.nl kunnen we deze zomer koel blijven terwijl we genieten van de laatste mooie dagen van dit jaar.

Gedeeld

op

Koel blijven in de zomer

Dit blog is geschreven door Frank van Hoorn, mede-initiatiefnemer van Alleszelf.nl

Het is buiten volop zomer en de hitte waarschuwingen vliegen ons om de oren! Maar gelukkig heeft het blog Alleszelf.nl handige tips waarmee we koel blijven tijdens deze tropische dagen.

Vooral voor mensen op hoge leeftijd is het belangrijk extra aandacht te hebben voor het voorkomen van ‘oververhitting’. Normaal is het in ons landje prima te doen, maar ieder jaar is er wel een periode waarin het net wat warmer is dan we gewend zijn. Deze week was dat het geval.

Risico’s voor ouderen

Wat zijn de risico’s voor ouderen? Met deze hitte werkt ons lichaam niet meer zo effectief en lopen we het risico dat we sneller uitdrogen; je krijgt minder dorst, je nieren werken minder goed en je gaat minder zweten voor afkoeling. Verder hebben ouderen vaker last van ziektes waardoor ze gevoeliger zijn voor de hitte. Ook hebben ouderen vaker last van een beperking waardoor ze minder mobiel zijn en minder goed voor zichzelf kunnen zorgen. En ten slotte gebruiken ouderen over het algemeen meer medicatie wat uitdroging in de hand kan werken of wat ervoor kan zorgen dat ze minder alert worden en minder gaan drinken.

partner content

Handige tips op Alleszelf.nl

Wil je meer handige tips en adviezen om zolang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen en zoveel mogelijk zelf te doen? Bezoek dan eens het blog Alleszelf.nl.

3 manieren waarmee we koel blijven

Dit kan allemaal leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidproblemen. Nog ernstiger zijn uitdroging, kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte of bewusteloosheid. Om dit te voorkomen hebben we 3 manieren voor je waarmee we koel blijven en met gemak deze hitte trotseren.

1. Pas je gedrag aan

Begin met voldoende drinken. Drinken is sowieso nodig om het vochtverlies door zweten te compenseren. Het is bij warmte beter om geen koude dranken te nemen. Hoe gek het ook klinkt, maar hierdoor krijg je het juist warmer omdat het temperatuurverschil gecompenseerd moet worden. Drink dus afgekoelde thee of dranken op kamertemperatuur of iets warmer.

Voldoende drinken

Tijdens de hitte is het niet alleen belangrijk om voldoende te drinken maar ook om de ramen en deuren gesloten te houden. Je hebt de neiging om alles open te gooien, maar hierdoor wordt het huis juist warmer. Het is dus beter alles gesloten te houden en pas ’s avonds, als het afgekoeld is, alle deuren en ramen weer open te zetten. Voordat het de volgende dag warmer wordt sluit je alles weer en doe je luxaflex of gordijnen dicht. Zo blijft de koele lucht binnen en de warmte buiten.

Een lauwe douche

Neem ’s ochtends een lauwe douche. Lauw is beter omdat dit voor je lichaam aangenamer is en er niets gecompenseerd hoeft te worden. Halverwege de dag kun je misschien nog een douche nemen als je dat prettig vindt. Maar wil je dat liever niet dan kun je ook met je voeten in een teiltje met koud water zitten. Je raakt met name via je voeten veel warmte kwijt, dus dit is een effectieve manier om af te koelen. Gebruik verder ook luchtige schoenen zoals sandalen en draag met name katoen.

Lekker slapen

Slapen is lastig met deze warmte. Houdt ’s avonds de ramen open zodat het lekker kan luchten. Ben je bang voor muggen dan kun je horren of klamboes gebruiken om mug vrij te slapen. Je kunt ook een natte handdoek naast je bed leggen om af en toe je gezicht af te vegen als dat nodig is. Let ook even op de locatie van je slaapkamer. Stel dat je slaapkamer precies in het warmste gedeelte van het huis is (b.v. zuid onder een plat dak), dan kun je overwegen om tijdelijk in een ander deel van het huis te slapen.

2. De zon buiten houden

Heb je een zonnescherm dan is dit de meest effectieve manier om de zon buiten de deur te houden. Maar heb je geen zonnescherm, sluit dan de gordijnen. Dit is iets minder effectief dan de zonnewering omdat de gordijnen in huis hangen en niet erbuiten, maar alle beetjes helpen! Let ook op de kleur van de gordijnen, want donkere gordijnen absorberen de warmte en dan wordt het als nog heel warm in huis.

advertentie

De beste ventilator thuisbezorgd

3. Apparaten

Met de juiste apparatuur kom je een heel eind. Een ventilator is bijvoorbeeld belangrijk. Je hebt natuurlijk ook veel airco’s die je kunt laten installeren, maar met ons klimaat loont het vaak niet om er eentje aan te schaffen. Een ventilator is dan beter en vooral goedkoper. Het maakt de lucht niet koeler, maar brengt het wel in beweging. Dit voelt een stuk prettiger aan.

De ventilator truc

Ken je overigens deze handige ventilator tip waarmee je je eigen geïmproviseerde airco maakt? Als je ijs voor een ventilator zet, wordt de lucht langs het ijs geleid en koelt deze af. Maar ja, wie heeft er nu een groot blok ijs in huis? Daar hebben we een handige oplossing voor. Vul 3 plastic frisdrank flessen voor 90% met water en leg ze in de vriezer. Als ze goed bevroren zijn zet je ze voor de ventilator en voilà! Zet er wel iets onder wat het smeltwater opvangt, anders zit je straks in je eigen mini zwembad.

Deze apparaten niet gebruiken

Overigens zijn er ook apparaten die je met deze hitte beter niet kunt gebruiken. Denk aan een wasdroger, strijkbout, stofzuiger, fornuis of oven. Deze geven alleen maar warmte af. Laat het dus maar lekker een paar dagen zitten en ontspan.

advertentie

Koop een klamboe online

Alleszelf.nl is een informatief platform met tips en adviezen over langer zelfstandig thuis wonen.

Advertentie

Wonen

Oud worden in New York

Oud worden in New York, hoe doen ze dat daar? Blogger Yvonne Witter ging op bezoek en deelt haar ervaringen uit de stad die nooit slaapt.

Gedeeld

op

Oud worden in New York

Onlangs reisde blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg, af naar New York, de stad die nooit slaapt. Maar hoe worden mensen oud in deze stad? Is dat anders dan in Nederland? Ze deelt haar ervaringen hier op NED7.

New York, the city that never sleeps….voor het Hebrew Home geldt dit zeker. In dit zorgcentrum in New York bieden ze namelijk nachtopvang aan. Mensen met dementie kunnen daar van 7 uur ‘s avonds tot 7 uur ’s ochtends terecht. Oververmoeide mantelzorgers kunnen met een gerust hart slapen. De hele avond en nacht zijn er activiteiten, met de nadruk op dans en muziek. De ouderen met dementie kunnen ook een dutje doen als ze willen. Maar de meesten zijn klaarwakker en doen mee aan de diverse activiteiten. Zo is er ook een zonsondergang-wandeling en fysiotherapie. Iedere avond komen er 35 ouderen naar de nachtopvang. Er zijn dan telkens 5 professionals aanwezig. Een efficiënt gebruik van de ruimte want overdag is de ruimte bestemd voor andere activiteiten. Het kost 265 dollar per nacht, maar vergoeding via Medicaid is mogelijk. Het project is vooralsnog uniek in de Verenigde Staten. ‘Ik snap niet dat het nog geen navolging heeft gekregen’, zegt een medewerkster.

100 jaar groei en innovatie

Het Hebrew Home houdt van innovaties. Zo is het huis al vroeg begonnen met het inzetten van robotdieren, heeft het in de jaren negentig al beleid gemaakt rond seksualiteit in het huis en vroeg het al jaren terug aandacht voor ouderenmishandeling, toen het elders nog lang geen item was. Het Hebrew Home is gelegen in Riverdale in het noorden van The Bronx. Bewoners kijken uit over de Hudson rivier. Honderd jaar geleden is het huis begonnen met het bieden aan onderdak aan arme immigranten van joodse afkomst. Het huis breidde zich in razend tempo uit. In 1951 verhuisde het naar de huidige plek. De samenstelling van bewoners werd steeds diverser, er wonen inmiddels mensen met verschillende migratie achtergronden. Het huis biedt onderdak aan 843 inwoners die verspreid over vijf afdelingen wonen, waar lichte en zwaardere zorg geboden wordt. In de omliggende complexen wonen ouderen zelfstandig. Zij kunnen gebruik maken van de zorg en faciliteiten van het huis. In totaal wonen er 12.000 ouderen op het gehele terrein dat 34 acres (bijna 14 hectare) groot is. Ook al is het huis omringd door hekken en is er een bewaker die de toegangspoort bedient, het voelt niet als een echte ‘gated community.’

Ook uitdagend voor kinderen

Het bruist aan alle kanten. Ook in het huis. Dat komt zeker door het grote aantal activiteiten dat er plaatsvindt. Maar ook omdat het huis vol hangt met kunst, allemaal donaties. Iedere 8 tot 10 weken is er een nieuwe tentoonstelling. Er is zelfs een officieel museum gevestigd waar bezoekers uit het hele land naartoe komen. Buiten vinden concerten plaats en de nodige barbecues. Binnen zijn er drie keer per week concerten. Het Hebrew Home stimuleert contacten tussen jong en oud en heeft een uitgebreid intergenerationeel programma. Voor kleinkinderen is het ook aantrekkelijk om te komen: een miniatuur treinstation prijkt in een van de hallen. En als ze daar op uitgekeken zijn, kunnen zij naar de vissen in het aquarium kijken of naar het fluiten van de vogels in de volière luisteren. Of lekker buiten spelen, er is ruimte genoeg. En er is genoeg te zien.

Sit and be fit

Op de revalidatieafdeling zag ik een geparkeerde auto staan. ‘Voor Amerikanen is een auto heel belangrijk’, fluisterde een medewerker me toe.  Mensen die aan het revalideren zijn na een ongeval of ziekte kunnen weer leren hoe zij een auto in en uit kunnen stappen. Acht specialisten komen op bezoek zodat bewoners daar gemakkelijk een afspraak mee kunnen maken. Het huis heeft een eigen laboratorium en apotheek. Het lijkt in dat opzicht wel een mini-ziekenhuis. Indrukwekkend is het grote aantal activiteiten waar bewoners aan mee kunnen doen. Een groot team aan activiteitenbegeleiders is beschikbaar. Lezingen, cursussen, stoelyoga (‘sit and be fit’) , een Spaanse club, een goed bezochte computerruimte en een atelier.  Er is veel aandacht voor kunst, cultuur, religie, muziek, dieren, ook in de vele therapieën waar bewoners gebruik van kunnen maken.

Prachtig uitzicht

‘Zo wil ik ook wel oud worden. Dit huis is goals’, zegt mijn tienerdochter. Een bewoonster is het daarmee eens. Ze komt naar ons toe en benadrukt dat ze het heel erg naar haar zin heeft. “Het personeel is geweldig en ik heb het hier fijn. Thuis ging het gewoon niet meer. Het huis heeft terecht een hele goede naam.” Dat bevestigt een andere oude vrouw die ik twee dagen later toevallig ontmoet. Niet in het zorgcentrum, maar op een bankje in Central Park. De 87-jarige dame woont in een wolkenkrabber tegenover het park en komt met mooi weer graag even naar het park. Ze kent het Hebrew Home ook. Toch wil ze er zelf niet heen. “Ik woon midden in Manhattan, heb een prachtig uitzicht over de stad.” Even overwoog ze een verhuizing, nadat ze vorig jaar vlak voor haar flat geschept werd door een auto. ‘Ik was niet snel genoeg.’ Na maanden van revalidatie kon ze tóch weer gewoon naar huis. New York mag dan wel nooit slapen, sommige automobilisten doen dat wel…

Lees verder

Wonen

Bezoek aan het Ramses Shaffy Huis in Amsterdam

Blogger Yvonne Witter bezocht het Ramses Shaffy Huis in Amsterdam. Een bijzondere woongemeenschap voor oudere kunstenaars.

Gedeeld

op

Ramses Shaffy Huis in Amsterdam

Vorig jaar opende het Ramses Shaffy Huis de deuren in Amsterdam. Dit initiatief ontstond met behulp van zangeres Liesbeth List en oud-directeur van verschillende zorgorganisaties Ed Cools.

Het huis is volledig gericht op oudere kunstenaars. Want gelijkgestemden kunnen elkaar blijven inspireren en stimuleren. Yvonne Witter van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg bracht een bezoek aan dit bijzondere huis.

Hoe is het zo gekomen?

Toen Ed Cools nog directeur was van het Amsterdamse verpleeghuis Dr. Sarpahtihuis, belde zangeres Liesbeth List, destijds ambassadeur van het huis, hem op. ‘Het gaat niet goed met Ramses Shaffy. Wanneer kan hij naar jouw huis verhuizen?’, vroeg ze hem. ‘Ik zeg wel dat hij naar een mooi hotel gaat.’ Shaffy verhuisde en verbleef een tijd in het huis. List en Cools kwamen onder het genot van een glas witte wijn op het idee een woon- en werkgemeenschap te starten voor oudere kunstenaars. Ze kenden het woon- en werkcentrum voor oudere kunstenaars het Rosa Spierhuis in Laren en wilden ook zoiets maar dan in Amsterdam. Veel Amsterdamse kunstenaars willen in de stad blijven als ze ouder worden en niet ‘tussen die bomen’.

Stap voor stap gerealiseerd

Op de dag van de zorg, 12 mei 2012 werd het plan concreet. ‘Een mooie dag om de knopen door te haken en echt van start te gaan’, zegt Cools. De Amsterdamse wethouder Erik van der Burg was onmiddellijk enthousiast en de directeur van de corporatie Stadgenoot, Gerard Anderiesen eveneens. Ook vond Cools een samenwerkingspartner in de zorgorganisatie ZGAO (Zorggroep Amsterdam Oost). De plannen zijn stap voor stap gerealiseerd. Een half jaar geleden namen de eerste bewoners van het Ramses Shaffy Huis hun intrek. Een prachtig pand, Costa Rica genaamd, aan de Piet Veermankade met aan de ene kant zicht op de treinen en de andere kant op het IJ en Java-eiland bleek beschikbaar. Er zijn 12 appartementen voor 12 jonge kunstenaars onder de 27 jaar die er vijf jaar mogen wonen en 24 voor oudere kunstenaars, waarvan de jongste 58 is en de oudste ergens in de 80. Op de derde en vierde verdieping van het pand wonen ‘gewone’ huurders. In totaal zijn er 159 appartementen in het gehele pand. De ZGAO huurt een ruimte voor hun zorgsteunpunt. ‘Dat is best uniek, hoor, dat we dat doen’, zegt Dirk, wijkverpleegkundige van de ZGAO. Zes bewoners maken momenteel gebruik van thuiszorg.

Bewoners Ramses Shaffy Huis

‘We proberen de bewoners zoveel mogelijk te activeren om naar buiten te gaan. Dus naar het Bimhuis, Eye filmhuis, Pakhuis de Zwijger en naar Panama, allemaal culturele instellingen in de buurt van de woongemeenschap. ‘Maar we halen ook de buurt binnen door ruimten beschikbaar te stellen en optredens te faciliteren, vaak met gesloten beurs.’ Het bestuur probeert steeds meer klussen over te laten aan de bewoners. De bewoners maken zelf een activiteitenprogramma. Ook gaan ze aan de slag met het inrichten van de nu nog kale witte ruimten. ‘Er is al een dansoptreden geweest in het atrium bij de woningen’, vertelt Ed, ‘door oudere dansers’. Bewoners van de hoger gelegen verdiepingen staan vanaf hun galerij mee te genieten.

Kunst verbindt

Jongeren en ouderen wonen door elkaar heen. ‘Dat is fantastisch’, zegt bewoner Joep Königs die kunstenaar is en les heeft gegeven aan jongeren. ‘Ik heb veel en goed contact met de jongere bewoners.’ Jongeren die er willen wonen, moeten wel kunnen motiveren waarom ze dat willen. Het Bureau Broedplaatsen wijst de woningen voor de jongeren toe en de Stichting Ramses Shaffyhuis voor de oudere kunstenaars.

Passend toewijzen lastig

Het passend toewijzen is wel een obstakel. Woningcorporaties moeten sinds 2016 bij het toewijzen van sociale huurwoningen voldoen aan de passendheidsnorm. Dat betekent: van de woningtoewijzingen aan huishoudens met een inkomen tot en met de huurtoeslaggrens heeft minstens 95 procent een kale huur tot en met de aftoppingsgrenzen van de huurtoeslag. ‘Dat maakt het moeilijker voor ouderen toegang te krijgen tot onze woningen.’

Een natuurlijk proces

‘We hebben niets vastgelegd over het verlenen van zorg en hulp’, vertelt Joep. ‘We zien wel hoe het loopt. Niet teveel vastleggen. Het zal natuurlijk gaan. Dat merk ik nu al. Je staat elkaar bij waar nodig, met kleine hand- en spandiensten.’ Hij heeft een ruim appartement met een kamer die hij als atelier gebruikt voor zijn schilderwerk. Er zijn ook zes gemeenschappelijke ateliers maar daar maakt hij geen gebruik van. ‘Mijn doeken moet ik een tijd laten drogen. Ik wil voorkomen dat een andere kunstenaar mijn werk af gaat maken’, grapt Joep. De twee atria tussen de appartementen fungeren als expositieruimte en als bibliotheek. In de algemene ruimte, de sociëteit kunnen mensen elkaar ontmoeten. Huurders betalen 25 euro per maand voor de inrichting en programmering van de algemene ruimte. Fondsen leveren ook bijdragen. Zo heeft het fonds RCOAK de podiumvloer, belichting en geluidsinstallatie gesponsord.

Nieuwe plannen – zij zullen doorgaan

Inmiddels staan er 100 mensen op de wachtlijst. ‘Peter Faber belt regelmatig op of er al iemand dood is’, lacht Ed. Hij overweegt een nieuwe project te starten: een woongemeenschap voor oudere kunstenaars met dementie. Ook gaat hij binnenkort met de andere twee huizen voor oudere kunstenaars praten, het Rosa Spierhuis te Laren en het Ru van Rossemhuis te Tilburg. Zij hebben elkaar al regelmatig opgezocht om ervaringen en kennis uit te wisselen. ‘We kunnen van elkaar blijven leren. Want samenwonen is al een kunst op zich.’ Zij zullen doorgaan.

Meer over zorg en wonen

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg (KCWZ) is hét informatiepunt voor professionals op het terrein van wonen, welzijn en zorg. Het Kenniscentrum is onderdeel van Aedes, vereniging van woningcorporaties en ActiZ, organisatie van zorgondernemers.

Lees verder

Wonen

Kinderen zijn de baas bij de zorg voor ouderen

Kinderen zijn de baas bij de zorg voor hun ouders in deze woongroepen in Duitsland. Zou dat hier ook werken?

Gedeeld

op

door

Kinderen zijn de baas bij de zorg voor ouderen

Dit gastblog is geschreven door Daniëlle Harkes, manager Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

Kinderen zijn de baas, dat was een aantal jaar geleden de slogan van het Land van Ooit. Mijn kinderen werden er aangesproken als ‘kleine baas’ en zij hadden het tijdens het bezoek aan het pretpark vol ridders en reuzen voor het zeggen.

Maar als Monika Schneider aangeeft dat ‘de kinderen de baas zijn’ hebben we het niet over pretparken maar over de zorg voor ouderen met dementie in Keulen.

Initiatieven in Duitsland

In Nederland kennen we de ouderinitiatieven voor kinderen met een beperking of met psychische problemen. Maar in de zorg voor ouderen zijn er geen ‘kindinitiatieven’. In Duitsland zijn ze er wel; de zogenaamde ‘selbstverantwortlich organisierte Wohngemeinschaften’, ook wel de ‘Angehörigegemeinschaften’ genoemd. In Keulen zijn er zo’n 15 kleinschalige woongemeenschappen voor ouderen met dementie die gerund worden door de verwanten, vaak de kinderen, van de bewoners. Monika Schneider en haar collega’s ondersteunen de kinderen bij de organisatie van de groep, de afstemming met de zorg en de administratieve processen. Vanuit de ervaring uit de verschillende woongroepen zijn ze er scherp op dat de verwanten ook werkelijke in de lead blijven en dat de zorg, die wel 24 uur per dag aanwezig is, niet te bepalend wordt.

Woongroepen met 24 uurs zorg

‘Die Plegedienst muss klingeln’ zegt ook Brigitta Neumann. Zij was als dochter betrokken bij een vergelijkbaar project in Potsdam (in de buurt van Berlijn) en is bezig om samen met verwanten een tweede woongroep te realiseren. Als het belangrijkste principe van het ‘Selbstbestimmtes Wohnen für Menschen mit Demenz’ noemt zijn het uitgaan van het gewone leven. Zorg is daar een stukje van maar moet niet haar stempel drukken op hoe er Kerst gevierd wordt, wie er in de keuken aan de slag mag, hoe de inkopen gedaan worden. De bewoners wonen in hun eigen omgeving, de zorg is gast in de woongroep en moet dus, bij wijze van spreken, aanbellen. In de praktijk is er wel het klokje rond zorg aanwezig maar het blijft in de terminologie van onze oosterburen ‘ambulante Plege’. Brigitta schreef een handboek over het opzetten en runnen van zo’n woongemeenschap: Praxishandbuch ‘Es selbst in die Hand nehmen’.

Kinderen zijn de baas

In Nederland zoeken we naar mogelijkheden om de familie en het netwerk van de bewoner meer te betrekken bij de zorg in het verpleeghuis. Er zijn zorgorganisaties die de inzet van familie vastleggen in een minimum aantal uren per week. In de Duitse voorbeelden stellen de verwanten zélf die vraag aan elkaar. Ze regelen samen hoe vaak ze aanwezig zijn en wie welke taken op zich neemt. Want als kinderen de baas zijn, ligt de verantwoordelijkheid over het reilen en zeilen van de woongroep ook bij hen. Daarbij maken ze gebruik van ondersteuning door het bureau van Monika Schneider en zetten ze professionele zorg in maar de eindverantwoordelijkheid ligt bij hen.

Wie durft?

Of dit ook in Nederland een werkzame vorm is? Ik vind het een onderzoek waard. Wat gebeurt er als de kinderen werkelijk de baas zijn? Met het Land van Ooit is het niet zo goed afgelopen, dat ging failliet. Maar dat lag niet aan de kleine bazen. Dus welke kinderen of verwanten pakken de handschoen op? Ik weet zeker dat er zorgorganisaties en woningcorporaties zijn die mee willen werken aan deze innovatieve woonzorgvorm voor mensen met dementie.

Meer over zorg en wonen

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg (KCWZ) is hét informatiepunt voor professionals op het terrein van wonen, welzijn en zorg. Het Kenniscentrum is onderdeel van Aedes, vereniging van woningcorporaties en ActiZ, organisatie van zorgondernemers.

Gerelateerde berichten

Lees verder

Meest gelezen