menu

Jong vraagt oud naar de toekomst

Ouderen ondervragen over de toekomst. Twee studentes van de Hogeschool Utrecht, Marijke van Bohemen en Shannon Gotthjalpsen interviewden 61 Leusdense ouderen met als centrale vraag hoe zij hun welzijn in de toekomst zien.

Het gebeurde in opdracht van het burgerinitiatief ‘Van Onder Op’. Deze beweging wil ouderen helpen de regie over hun leven in eigen hand te houden. Want de overheid trekt zich steeds verder terug waardoor juist senioren tussen de wal en het schip dreigen te vallen. Hopelijk stof tot nadenken, want denk jij zelf ook al na over de zorg die je in de toekomst denkt nodig te hebben?

Open vragen

Om een duidelijk beeld te krijgen van wat er leeft onder de ouderen in Leusden, werden 61 interviews afgenomen door twee studenten van de opleiding Management in de Zorg aan de Hogeschool Utrecht. De studentes, Marijke van Bohemen en Shannon Gotthjalpsen, trokken voor ieder interview ongeveer een uur uit en ze stelden zogenaamde open vragen waardoor de ondervraagden makkelijker hun mening konden geven.

Mijnlaterezorg artikelbanner

Aanpassingen in de toekomst

Wat opviel tijdens de interviews was dat, vooral mensen uit de wijk Alandsbeek in Leusden, meer betrokkenheid toonden met de wijkbewoners. Shannon: “Maar de meeste mensen waar we mee spraken waren over het algemeen positief. Ze waarderen het dat ze iedere dag goed kunnen eten en een vertrouwd thuis hebben. Ze realiseren zich wel dat er in de toekomst wellicht iets aan de woning gedaan moet worden als er wat meer lichamelijke gebreken zijn.”

Digitalisering

De meesten weten wel waar en bij wie ze moeten zijn als ze hulp nodig hebben. Dat ze in een andere levensfase komen merken ze wel: ze zien slechter, hebben minder kracht, ze het stoppen met autorijden of hebben moeite met de digitalisering. Marijke: “Mensen die nog met z’n tweeën wonen, hebben steun aan elkaar. Zijn ze alleen dan wordt het toch wat moeilijker. Ouderen hebben er geen moeite mee om een beroep op anderen te doen maar dan wel bij mensen die ze kennen.”

Relatief jong

Shannon en Marijke begrijpen dat de ouderen die zij geïnterviewd hebben niet voor alle ouderen in Leusden spreken. Degenen die zich hadden aangemeld voor de interviews waren nog relatief jong en vitaal. Maar, ze zijn toch heel veel te weten gekomen en willen deze interviews graag over twee of drie jaar nog eens doen om te zien wat er dan veranderd is. Er blijft ook nu werk aan de winkel en dat is contact krijgen met ouderen die om welke reden dan ook, niet in beeld zijn.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten