menu

Je wasmachine schoonhouden

Wasmachine schoonhouden, hoe doe je dat? Die vraag krijg ik regelmatig. De was komt vaak muf ruikend uit de wasmachine en dat is niet wat we willen. Nou, daar heb ik een tip voor! Het korte antwoord is: azijn.

Omdat wij tegenwoordig in groeiende mate rekening houden met het milieu, wat natuurlijk heel erg goed is, wassen wij onze was op steeds lagere temperaturen én wassen we steeds korter. Alles om maar zoveel mogelijk energie te besparen. En daar gaat het mis. Doordat we korter wassen en dat doen op lagere temperatuur, zonder eigenlijk echt minder wasmiddel te gebruiken, krijgen we last van vetvorming in onze wasmachine en onze kleding. Dit wordt ook wel vetluis genoemd.

Wat is vetluis?

Vetluis is natuurlijk geen echte luis, maar een vetsubstantie die ontstaat omdat lichaamsvetten, haren en huidschilfers op een bepaalde manier reageren in combinatie met het wasmiddel. En omdat we minder lang wassen en de was daardoor niet goed uitspoelen, blijft deze vetluis achter. Hier wordt onze wasmachine én onze was vies van. Je herkent het vast wel. Soms ruikt je was nog steeds een beetje muffig als je het uit de wasmachine haalt. Dat is dus vetluis.

[irp]

Wat moet je doen?

De oplossing voor dit probleem, dat waarschijnlijk een groter probleem is voor je wasmachine dan kalkaanslag, is heel simpel. En met deze oplossing sla je ook nog eens meerdere vliegen in één klap! Je wasmachine schoonhouden doe je sowieso hiermee, maar je was zelf wordt ook schoner én het lost de vetluis op. Bovendien ontkalk je ook nog eens de wasmachine.

Wasmachine schoonhouden

  1. Doe nooit té veel was in de machine en hou wat ruimte over
  2. Gebruik niet té veel waspoeder of vloeibaar wasmiddel; één dop is vaak genoeg of gebruik een tablet
  3. Voeg één espresso kopje natuurazijn toe aan je hoofdwas
  4. Zet je wasmachine op minimaal 40 graden Celsius en niet lager
  5. Zet je wasmachine niet op een korte cyclus, maar geef het de tijd om goed te spoelen
  6. Gebruik geen wasverzachter meer

De combinatie van natuurazijn en een normale was cyclus zorgt ervoor dat er geen vetophopingen meer ontstaan, dat de werking van het wasmiddel versterkt wordt, dat de was diep gereinigd wordt en dat de wasmachine schoon wordt. Oh ja, en had ik al gezegd dat de wasmachine direct ontkalkt wordt?! 😉

Maak je overigens geen zorgen. Je was gaat niet ruiken naar azijn. Sterker nog je was heeft nog nooit zo fris geroken!

[irp]

Ik hoop dat je weer wat aan mijn tips hebt gehad! En heb je ook tips óf vragen, laat dan een berichtje achter hieronder.

Handtekening Marja met lipstift

Koop Marja’s handige boek

Reageren

Auteur

Marja Middeldorp

Marja Middeldorp

Huishoudcoach en televisie personality Marja Middeldorp is bekend van het RTL4 programma 'Hoe Schoon Is Jouw Huis?', dat zij 6 seizoenen succesvol presenteerde samen met haar moeder Liny. Zij schreef diverse boeken, presenteerde verschillende televisieprogramma's, een column in de TrosKompas én zij helpt bedrijven met het motiveren van hun personeel om de werkvloer schoon en netjes te houden.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten