menu

Innovaties in de zorg

Innovaties in de zorg, daar houden wij niet zo van. Het is toch goed zo? Je weet wat je hebt en doet het al jaren zo. Prima toch. Of zijn we misschien bang voor het onbekende?

Innovaties in de zorg kunnen echter ook een bron van energie zijn als je openstaat voor vernieuwing. Als je de uitdaging met beide handen aangrijpt in plaats van je te verzetten tegen de ‘bedreiging’ van het onbekende.

Geen traditioneel verpleeghuis

Zelf heb ik het mogen ervaren als projectmedewerker nieuwbouw van Verpleeghuis Oudshoorn in Alphen aan den Rijn. We gingen over naar kleinschalig wonen. Het huidige ‘Dorp Oudshoorn’ doet nauwelijks meer denken aan het verpleeghuis van toen in zijn traditionele vorm. Bouwen doe je met mensen, niet alleen met stenen. Onze visie op kleinschalig wonen was dan ook leidend voor de bouw. We wilden de geborgenheid en bescherming van een dorp neerzetten en tegelijkertijd zoveel mogelijk bewegingsvrijheid en keuzevrijheid in dagbesteding bieden voor bewoners. Ons motto voor de bewoners is dan ook ‘zoveel mogelijk als thuis’.

Bewoners lopen vrij rond

Bewoners lopen nu overal rond in ‘het dorp’ en zijn vaak uit het zicht van de zorgmedewerkers die op de woning werken. Die geboden vrijheid voor bewoners vraagt om een andere werkwijze. Gezamenlijke verantwoording van manager tot helpende is ons antwoord. Zien wij dat een dwalende bewoner zich ongelukkig voelt, de weg kwijt is, doodmoe van het alsmaar rondlopen, dan is het de plicht van iedereen om daar iets mee te doen. Even gaan zitten voor een praatje. Een moment van aandacht en rust, een kopje koffie. Alles waardoor de mevrouw of meneer ervaart dat er aandacht voor hem of haar is.

Andere manier van werken

Bij kleinschalig wonen hoort een compleet andere manier van werken. De zorgmedewerkers gingen ook koken, wassen, strijken en boodschappen doen. Zoveel mogelijk samen met de bewoners. Kortom alles wat hoort bij het draaien van een huishouden. Het omdenken was best lastig. Zeker voor diegenen die al jaren op de oude manier werkten. Er kwamen nieuwe functies; beweegagogen en welzijnscoaches. Er kwam een centrale ambulante nachtdienst en verpleegkundige dienst en een Uitbureau met een betaald verenigingsleven. En nu…nu wil niemand meer terug naar de oude situatie! De angst voor het onbekende is voor niets geweest.

Innovaties in de zorg

Ik wil een pleidooi houden voor innovaties en vernieuwingen. Stel je open, neem afstand van het oude vertrouwde, maar blijf wel kritisch. Probeer met een objectieve blik te kijken naar nieuw gelanceerde plannen of projecten van andere zorgorganisaties en kijk wat, of welk deel, een verbetering kan zijn binnen jouw organisatie. Want afkijken mag! Daarna komt het op lef aan, niet bang zijn maar doen.

Meer informatie

Koop hier de boeken van Margareth Hillebrandt

Reageren

Auteur

Margareth Hillebrandt

Margareth Hillebrandt

Margareth Hillebrandt is coördinator diensten in verpleeghuis Oudshoorn. Zij is gespecialiseerd in zorginnovaties. Dit is ook waarmee ze mensen via haar blogs wil inspireren. Buiten haar werk in de ouderenzorg heeft ze twee boeken boeken geschreven die zijn uitgegeven. Een thriller en een roman.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten