menu

IJsselheem overweegt stappen

Maandag 4 juli jl. publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de inmiddels beruchte ‘Eindrapportage toezicht op 150 verpleegzorginstellingen’. En ook bij zorgorganisatie IJsselheem sloeg deze rapportage in als een bom.

Tot hun verbazing stonden zij op de lijst als een van de 11 instellingen die valt onder ‘intensief vervolgtoezicht’. Onterecht zeggen ze bij IJsselheem. Maar waarom dan?

Onverwacht bezoek van de inspectie

De rapportage is een eindrapportage van de inspectiebezoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd op diverse verpleeghuislocaties. De Meente in Genemuiden kreeg daarom in juni 2015 te maken met een onverwacht bezoek van de inspectie. Conclusie was toen dat er veel verbeterpunten waren waar aan moest worden gewerkt. Deze verbeterpunten werden allemaal opgepakt en IJsselheem kreeg daarvoor 6 maanden de tijd. Bij het vervolgbezoek in april van dit jaar kwam de inspectie opnieuw en was de conclusie dat bijna alle punten waren verbeterd. Op 14 april 2016 werd ook een andere locatie getoetst. Het was dit keer de beurt aan Myosotis, ook een huis van IJsselheem.

Onterecht op de lijst van 11

Bij Myosotis werd door de inspectie geconcludeerd dat deze locatie voldoet aan bijna alle punten waarop een locatie wordt beoordeeld. Van de bezoeken werden rapporten gemaakt. ”De inspectie verwacht dat IJsselheem haar zelfevaluaties continueert en hierover de inspectie informeert. De inspectie maakt na ontvangst van de resultaatverslagen en de zelfevaluaties een vervolgplan voor het toezicht op IJsselheem. Dit kan bestaan uit een bestuursgesprek en bezoeken aan één of meerdere locaties van IJsselheem”, aldus het rapport van de IGZ.  Er is dus op dit moment geen sprake meer van zogenaamd ‘intensief vervolgtoezicht’. En dat terwijl de organisatie nu wel opeens op de lijst van 11 staat.

IJsselheem overweegt stappen

Bij deze lijst is de inspectie uitgegaan van de onderzoeksperiode van 1 januari 2015 tot 15 maart 2016. De peildatum was dus 15 maart van dit jaar. Het jongste rapport is opgemaakt op basis van een bezoek van de inspectie dat plaatsvond na de peildatum. Dus terwijl de inspectie zelf in haar laatste rapporten zegt dat de zorg bij beide locaties van IJsselheem op orde zijn, is dat nu helemaal niet meegenomen in de uitgebrachte lijst, omdat deze uitgaat van een oude datum.

IJsselheem is dus ontdaan en beraadt zich nu op eventuele stappen. Wat vind jij van dit onderwerp? Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Stem mee op onze poll of reageer ook op onze Facebook community.

Geef ook jouw mening

[socialpoll id=”2370637″]

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten