menu

Huisdieren in het verzorgingshuis

Huisdieren in het verzorgingshuis hebben een positieve invloed op mensen. Daarom neemt zorgcentrum Oranjehof in Limburg een echte poezenkamer in gebruik.

Op dit moment wonen er al drie poezen. Twee poezen zijn afkomstig uit het Dierenbeschermingscentrum Limburg en één is van een bewoonster van het zorgcentrum. Deze bewoonster was door omstandigheden niet veel meer op haar kamer waardoor de poes nogal eenzaam was. Een vrijwilliger gaat de poezenkamer onderhouden.

Positieve uitwerking

Dieren hebben een helende werking op mensen. Dit is inmiddels in meerdere wetenschappelijke onderzoeken bewezen. Het is dus gezond voor je om een huisdier te hebben. Je voelt je geestelijk en lichamelijk beter en je blijft makkelijker in beweging. Een hond moet per slot van rekening worden uitgelaten en een poes geeft afleiding. Hierdoor vergeet je af en toe ook je zorgen, verdriet of kwaaltjes. Het is dus niet alleen beter voor je gezondheid, het zorgt ook voor een basisbehoefte waar veel ouderen behoefte aan hebben: aandacht!

Betere conditie

Vooral ouderen met een huisdier hebben er baat bij. Ze hebben een betere fysieke conditie, want hun bloeddruk daalt en hun hartslag verbetert. Dat komt niet alleen door de beweging maar ook door de afleiding. Een huisdier geeft zin aan je leven. Een poes of een kat is niet bevooroordeeld. Geef je ze liefde en aandacht, dan krijg je dat gegarandeerd ook van ze terug. Sommigen beweren zelfs dat poezenbezitters slimmer zijn omdat de zorg voor het dier niet zoveel tijd kost waardoor je meer tijd hebt om te studeren! Maar, die tijd kan natuurlijk ook worden opgevuld met meer televisie kijken, dus of die theorie opgaat betwijfelen we!

Huisdieren in het verzorgingshuis

Vanwege de vele voordelen die huisdieren in het verzorgingshuis kunnen hebben, besloot zorgorganisatie Sevagram, waar de Oranjehof ook onderdeel van uitmaakt, om een echte poezenkamer te maken. Een kamer waar de huisdieren in contact kunnen komen met de bewoners. Om de poezenkamer te realiseren kreeg Sevagram een schenking van pensioenorganisatie AZL van maar liefst € 1.000,- waardoor de poezenkamer ook echt gerealiseerd kon worden. Woning & Projectinrichting Thibor leverde gratis vloerzeil en de huismeester zorgde samen met vrijwilligers voor het schilderwerk. Niet voor de poes dus, deze actie! Oh nee, toch wel!

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten