menu

Het verpleeghuis dat inspireert

Werkbezoeken, workshops en stages voor verschillende (zorg)organisaties. Dit is een greep uit de activiteiten die het verpleeghuis Oudshoorn in Alphen aan den Rijn organiseert. Maar waarom doen ze dat? Een verpleeghuis is toch een plek om juist met rust gelaten te worden?

Met alle veranderingen en vooral alle vernieuwingen die de laatste tijd op deze locatie zijn doorgevoerd, wil het verpleeghuis Oudshoorn juist ook andere organisaties inspireren én laten zien hoe het ook kan. En de bewoners vinden dat alles behalve erg!

Het dagelijks leven in het verpleeghuis

Je kunt natuurlijk naar congressen of symposia, maar bij Oudshoorn geloven ze meer in het laten zien aan de hand van het dagelijks leven op locatie. Bij het verpleeghuis Oudshoorn hebben ze de laatste jaren hard gewerkt aan kleinschalig wonen met verpleeghuiszorg binnen handbereik. En dit heeft tot nu toe veel positieve ervaringen van de bewoners opgeleverd. Maar niet alleen van de bewoners, ook van het personeel. En precies dat is wat het verpleeghuis Oudshoorn anderen wil laten zien. Te midden van alle negatieve berichtgeving over de zorg, zijn zij namelijk een van de organisaties in Nederland die zich helemaal niet kunnen vinden in het schrikbeeld dat er heerst. En daar waar veel mensen praten over de verpleeghuiszorg van de toekomst, is het voor het verpleeghuis Oudshoorn gewoon al de verpleeghuiszorg van nu!

Veranderingen gefaseerd doorgevoerd

Sinds anderhalf jaar werkt het verpleeghuis Oudshoorn met het concept kleinschalig wonen. Het was een veelomvattend project, dat niet alleen aankwam op technische en bouwkundige aanpassingen. Het gaat hier ook om een verandering van mentaliteit en van service- en klantgericht werken. Daarom zijn alle veranderingen ook gefaseerd doorgevoerd om zowel bewoners als personeel de kans te geven zich goed aan te passen aan de nieuwe aanpak. En met succes blijkt nu. Want het concept werkt niet alleen volop in de praktijk, ook de diverse keurmerken en cliënttevredenheidsscores zijn een bewijs dat het huis toekomstbestendig is. Zo heeft het verpleeghuis Oudshoorn het gouden Prezo keurmerk, scoort het huis 100% bij de Inspectie als het gaat om hygiëne en infectiepreventie én bezit het huis ook inmiddels, als enige zorgorganisatie in Nederland, de Gouden Milieuthermometer.

Een veilige omgeving voor dementie

Mensen met dementie of lichamelijke aandoeningen hebben bij het verpleeghuis Oudshoorn volop de ruimte, terwijl ze toch beschermd en veilig wonen. Zo is er een belevingstuin waar mensen van alles kunnen zien, doen en, zoals de naam al deed vermoeden, beleven. Bewoners hebben allemaal hun eigen slaapkamer, maar iedere woongroep heeft ook een eigen huiskamer, een open keuken en een wasruimte. Het huishouden wordt net als ‘thuis’ gewoon door iedereen gedaan. Of dit nu wassen is, boodschappen doen of koken. Bij mensen met dementie is gebleken dat juist deze ‘huiselijke’ aanpak goed werkt en mensen actief houdt.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten