menu

Het leven in een verpleeghuis

Dit gastblog is geschreven door Margriet Hommes, bestuurder van Zorggroep Groningen

Het leven in een verpleeghuis. Voor mij is het gesneden koek. Maar voor veel mensen is het een totaal andere wereld. Daarom leek het mij een goed idee toen ik werd gevraagd of ik de deuren van onze organisatie Zorggroep Groningen wilde openzetten voor een filmploeg.

Zwarte lijst verpleeghuizen

Dit jaar werden wij als verpleeghuis door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in de slechtste categorie geplaatst wat heel veel teweeg bracht. Onze medewerkers volden zich in een totaal verkeer daglicht gesteld. De afdeling die door de inspectie het slechtst werd beoordeeld scoorde op de cliënttevredenheidsmeter juist het hoogst met een rapportcijfer van 8.3. De IGZ meet dus andere zaken dan de dingen die cliënten kennelijk belangrijk vinden.

Wij zijn trots op ons werk

Als medewerkers in de zorg zijn wij ontzettend trots op het werk dat wij mogen doen en willen dat ook zeker aan de wereld laten zien. Daar is niets geheimzinnigs aan. Maar in veel gevallen zitten onze bewoners niet te wachten op journalisten en camera’s die in het huis rondlopen. Daarom is het heel bijzonder dat we het dit keer toch, in overleg met hen, voor elkaar hebben gekregen om een inkijkje te geven in het leven in een verpleeghuis.

Een warm thuis

Met de film willen we graag laten zien dat mensen oprechte aandacht krijgen en een warm huis om in te wonen. Je ziet hoe een van onze collega’s voor groep bewoners met dementie aan het koken is en als gevraagd wordt wat ze doet als er iets gebeurt, reageert ze nuchter. Ze zet de pitjes laag als het nodig is en geeft aandacht aan de situatie die moet worden opgelost, net als thuis eigenlijk.

Wake-up call

Toen we eind vorig jaar een slechte beoordeling kregen, hebben we al onze energie gericht op verbeteringen. Wat niet goed is, moet je natuurlijk veranderen en we zijn onmiddellijk aan de slag gegaan. In die zin is een slechte beoordeling van de IGZ voor ons een wake-up call geweest en heeft het ook veel goeds gebracht. Zo is ‘Zicht op eigen handelen’ iets wat op al onze afdelingen een enorme vlucht heeft genomen; nadenken over alles wat je doet, bedenken wat de toegevoegde waarde voor de cliënt is. Daar was de inspectie toen ze ons in juni van dit jaar bezochten ook heel tevreden over. We kregen er zelfs complimenten voor!

Flinke schok

Toen in juli van dit jaar de IGZ lijst verpleeghuizen uitkwam was het een flinke schok om te ontdekken dat wij erop stonden. We hadden namelijk in juni die goede beoordeling gekregen, maar die bleek nog niet in de lijst verwerkt. De peildatum voor de zwarte lijst verpleeghuizen was namelijk 15 maart en toen had de inspectie ons nog niet bezocht. Tja, zo werkt dat dus.

Complexe gezondheidsproblemen

Natuurlijk zijn er organisaties waar het niet goed gaat en daar moet vanzelfsprekend zo snel mogelijk werk verricht worden om het op orde te krijgen. Maar op heel veel meer plaatsen gaat het wel goed. En de hele commotie in de media ging voorbij aan de ingewikkeldheid van de zorg die onze bewoners nodig hebben. Vitale, zelfstandige ouderen wonen tegenwoordig thuis. Wij bieden zorg en een thuis aan ouderen met complexe gezondheidsproblemen, die feitelijk hun laatste dagen bij ons doorbrengen.

Het leven in een verpleeghuis

Door al deze veranderingen in onze maatschappij wordt er een steeds groter beroep gedaan op onze medewerkers, maar ik weet dat ze dat allemaal vol enthousiasme oppakken. Dat willen we in de film ook laten zien. En waar we kunnen verbeteren, doen we dat. We gaan niet bij de pakken neerzitten, we zijn op de goede weg en daar gaan we gewoon mee door.

Inmiddels heeft de IGZ alle onderzoeken bij Zorggroep Groningen afgesloten. Dat betekent dat de inspectie voldoende vertrouwen heeft in de manier van werken binnen Zorggroep Groningen en in de kwaliteit van het werk van onze medewerkers! We staan daarom gelukkig ook niet meer op de lijst.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten