Volg ons online

Wonen

Hendrik Groen, hoe zou u het doen?

Yvonne Witter schrijft een open brief aan Hendrik Groen. Zij vindt dat meer mensen in de zorg zich zouden moeten afvragen: hoe zou Hendrik Groen het doen?

Gedeeld

op

Hendrik Groen, hoe zou u het doen

Beste Hendrik Groen, jouw ontroerende en af en toe ook hilarische boeken ‘Zolang er leven is’ en het ‘Geheime Dagboek’ hebben mij een hoop plezier en overpeinzingen bezorgd. Ik zou u en de andere leden van uw club OMANIDO, ‘Oud Maar Niet Dood’, graag eens uitnodigen een kijkje te komen nemen bij een aantal woonzorgprojecten. Niet dat ik wil dat u gaat verhuizen, maar meer om u en de andere bewoners op nog meer ideeën te brengen.

Uw verzorgingshuis komt gedeeltelijk leeg te staan en dreigt op termijn misschien gesloten te worden? Kom dan maar eens langs bij woon- en zorgcentrum Humanitas Deventer.

OMANIDO

Bij Humanitas Deventer is altijd levendigheid en u zult de sfeer meteen herkennen: echt OMANIDO! Liefde, samen en positief, de drie kernwaarden, zijn er overal zichtbaar en onzichtbaar aanwezig. De bestuurder van het huis, Gea Sijpkes, heeft vijf kamers vrijgemaakt voor studenten. Zij kunnen hier kosteloos wonen als ze zich dertig uur per maand inzetten voor het huis en hun medebewoners. Samen met de oudere bewoners eten zij, kijken ze voetbal en doen ze andere activiteiten. Zo zijn ze goede buren voor de bewoners die gemiddeld zo’n 85 jaar oud zijn. Beide groepen hebben baat bij de ervaringen en ideeën die gedeeld worden. Het huis heeft echt een wijkfunctie, want niet alleen de naschoolse opvang is er gehuisvest, maar ook een groepje tienermoeders die elkaar daar ontmoeten en in het souterrain is zelfs een treinenclub voor kinderen met een beperking. begeleid door ouderen uit het huis die ook een voorliefde hebben voor treinen.

Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen artikelbanner

Tweede jeugd

Ook in Zwolle zijn een aantal studenten bij ouderen ingetrokken. In De Molenhof om precies te zijn. Dit in het kader van het experiment ‘Geef het bejaardenhuis een tweede jeugd’. Ouderen huren in dit woongebouw, ooit een traditioneel bejaardenhuis, zelfstandig hun appartement en kopen hun zorg en andere diensten in. Het is ontstaan doordat medewerkers van de Zonnehuisgroep IJssel-Vecht en corporatie Habion aan de bewoners van De Molenhof, hun familieleden, mantelzorgers en buurtbewoners vroegen hoe het gebouw mee kan doen bij het vergroten van de leefbaarheid in de buurt. Dankzij de directe verbinding met de bewoners, staan zij nu centraal. Nog meer vrolijkheid in het huis is er met Zora, de zorgrobot. U vindt robots in de zorg afschuwelijk, maar Zora danst, helpt mee met geheugentraining en doet spelletjes. Als u toch in Zwolle bent, ga dan naar de tentoonstelling van de prachtige schilderijen van Ans Markus, over ouder worden. Het is in Museum de Fundatie.

Coming of Age

Tot slot kunt u naar het theaterstuk ‘Een coming of age voor bejaarden’ van BERG&BOS. Geen lichte kost maar wel indrukwekkend. Als er een paar familieleden met u meegaan bent u te benijden want dat is niet zo vanzelfsprekend volgens het rapport van SCP over mantelzorg.

De Hendrik Groen check

In uw verhalen lees ik dat u behoefte heeft aan meer en aansprekender activiteiten in uw huis. U wilt samen met de andere bewoners meedenken over de ontwikkelingen binnen de instelling en u wilt op de hoogte gehouden worden. Kortom, u wilt dat uw stem gehoord wordt. Oud maar niet doof! Misschien moeten alle organisaties in de ouderenzorg zichzelf de vraag stellen: Hoe zou Hendrik Groen dit doen? De ‘Hendrik Groen check’ dus, waarbij met de ouderen besproken wordt waar behoefte aan is. Vergeet niet dat ouderen zelf veel initiatieven ontplooien. Zoals het runnen van een buurthuis, een zorg coöperatie beginnen en zelf eigen woonvormen realiseren. Daarbij is, al dan niet tijdelijk, ondersteuning welkom. Daar mag best meer oog voor zijn. De bewonerscommissie komt niet voor niets met leuke ideeën. Bedenk dat de mooiste ideeën meestal afkomstig zijn van de mensen voor wie ze zijn bedoeld. Zo maken we de hele zorg ‘Hendrik Groen proof’!

Ik hoop dat uw boeken veel mensen troost bieden en inspireren tot de oprichting van heel veel OMANIDO’S in Nederland. Laten we het vooral van de ‘Groene’ kant bekijken!

Yvonne Witter is adviseur bij het Aedes Actiz en weet alles over woonvormen voor ouderen.

Advertentie

Wonen

Extra aandacht voor bewoners in verpleeghuizen

Bewoners van verpleeghuizen in Nederland kunnen wel wat extra aandacht gebruiken. Hier is de komende tijd ook extra geld voor uitgetrokken. Maar komt dit geld wel terecht bij de bewoners? En wat gebeurt er dan mee?

Gedeeld

op

door

Extra aandacht voor bewoners

Extra aandacht voor ouderen. Vanuit Den Haag is er gelukkig oog voor én geld uitgetrokken om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Carin Gaemers voerde hier samen met Hugo Borst actief campagne voor. Zij vraagt zich nu af: komt het geld ook wel echt terecht bij de bewoners in verpleeghuizen?

NED7 kijkt de komende tijd naar die zorg om te zien of dit inderdaad het geval is. Vandaag Zorggroep Amsterdam Oost waar ze direct werk hebben gemaakt van het extra geld dat ze kregen. Met dit geld zijn de afgelopen periode gastvrouwen, en heren natuurlijk, aangenomen om in de huiskamers bewoners te helpen én persoonlijke aandacht te geven.

Warme en gastvrije sfeer

De organisatie heeft twee verpleeghuizen: De Open Hof en het Flevohuis. De bewoners van deze huizen brengen een groot deel van de dag door in de gezamenlijke huiskamers. Hier wordt drie keer per dag gegeten en ook bezoekers zijn er welkom. De gastvrouwen zorgen voor een warme en gastvrije sfeer. Ze besteden aandacht aan het leuk dekken van de tafel en hebben alle tijd voor een praatje. De echte zorg- en verpleegtaken worden gedaan door de zorgmedewerkers, de gastvrouwen zijn er puur voor de gezelligheid.

Extra aandacht en een knuffel

In de ouderenzorg staan veel vacatures open, maar gastvrouwen vinden ging verbazingwekkend snel. Specifieke diploma’s zijn niet nodig. Aardig zijn en zien wat iemand nodig heeft, dat is het belangrijkste. Inmiddels zijn er 30 gastvrouwen en een enkele gastheer aan de slag. Laurence Le Guen is een van hen. Ze is 52 en komt uit de hotelwereld. Met een charmant Frans accent vertelt zij over haar ervaringen: “Ik hield altijd al van oude mensen en gastvrij zijn is hier niet veel anders dan in de horeca. Alleen wordt hier meer geknuffeld. Ik denk dat maar drie bewoners mijn naam weten en toch voel ik dat ze het fijn vinden als ik er ben. Zo rond 7:45 uur drink ik met een bewoner die altijd vroeg op is een kopje koffie. Daarna begin ik met het ontbijt klaarzetten.” Omdat veel bewoners kampen met dementie is er voor de gastvrouwen een serie workshops over omgaan met dementie ontwikkeld. Meer kennis helpt in de omgang, maar in de huiskamers telt vooral het gevoel.

Extra ogen en oren

John Cools is teamleider in De Open Hof en merkt dat er sinds de komst van de extra ogen en oren meer rust is. “Zorgmedewerkers hebben het druk en dan is fijn te weten dat in de huiskamers alles goed reilt en zeilt. Er wordt in alle rust gegeten en de gastvrouw heeft geen pieper in haar zak die afgaat wanneer een bewoner in zijn appartement hulp nodig heeft. Zij blijft op haar post.”

Het is spannend of de geldpot waaruit de gastvrouwen worden betaald, beschikbaar blijft. Vooralsnog ligt dat wel in de verwachting, want met dit geld krijgen bewoners meer aandacht. En dat staat centraal in het manifest dat door velen is omarmd.

Meer weten?

Wil je meer weten over Zorggroep Amsterdam Oost of over de kwaliteitsverbeteringen in de zorg? Bezoek dan eens de website van de Zorggroep of de website van branchevereniging ActiZ.

Bron: ActiZ

Lees verder

Wonen

Tweedehands traplift helpt je betaalbaar langer thuis wonen

Een tweedehands traplift is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. En waarom niet? Smienk Trapliften is de nummer 1 specialist in tweedehands trapliften en legt uit wat je zelf kunt doen om je huis aan te passen.

Gedeeld

op

door

Tweedehands traplift aankopen

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Smienk Trapliften, de nummer 1 specialist in tweedehands trapliften

Tot op hoge leeftijd zelfstandig thuis blijven wonen is de wens van veel ouderen. Maar dit betekent vaak ook dat er (veelal kostbare) woningaanpassingen gedaan moeten worden. Dat kan voor veel mensen problematisch zijn. Toch zijn er gelukkig steeds meer mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen. Niet alleen dankzij gunstig overheidsbeleid. Maar vooral ook commerciële bedrijven die de, voorheen, hoge kosten van dure hulpmiddelen op slimme wijze drastisch hebben kunnen verlagen.

De Nederlandse overheid stimuleert langer zelfstandig thuis blijven wonen steeds meer en heeft het via de Wet maatschappelijke ondersteuning tot taak van de gemeenten gemaakt om mensen hierbij te helpen. Naar elke individuele situatie wordt zorgvuldig gekeken en wordt druk op zorginstellingen en andere sociale voorzieningen voor ouderen voorkomen.

Hulpmiddelen in huis

Langer zelfstandig thuis blijven wonen betekent in de meeste gevallen dat er hulpmiddelen nodig zijn in huis. Hulpmiddelen die ervoor zorgen dat de woning net zo toegankelijk blijft als voorheen. Het aantal en het soort hulpmiddelen verschilt per persoon. De een heeft voldoende aan een aantal wandbeugels en een douchestoeltje. De ander heeft een complete verbouwing nodig en een traplift om überhaupt naar boven te komen. Maar ja, dat is een dure aangelegenheid! Of toch niet?

Wet maatschappelijke ondersteuning

Dankzij technologische ontwikkelingen en het slim hergebruiken van bestaande en voorheen kostbare trapliften is langer thuis blijven wonen een stuk makkelijker en vooral betaalbaarder geworden. De benodigde investering is tegenwoordig een stuk lager en voor wie aanpassingen niet vanuit het eigen vermogen kunnen betalen, is er de Wet maatschappelijke ondersteuning. Gemeenten kijken naar de totale kosten van een aanpassing en zullen sneller geneigd zijn te oordelen dat thuis blijven wonen een reële mogelijkheid is en zo een verhuizing naar een zorginstelling voorkomen kan worden.

Tweedehands traplift blijkt dé oplossing

Dat de kosten voor zowel gemeenten als ouderen met een eigen vrij besteedbaar vermogen lager worden is goed nieuws. Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire woningaanpassingen te maken hebben met het toegankelijk houden van de badkamer (wandbeugels in de douche en bij het toilet, een antislipvloer, zittend douchen). Maar ook een traplift wordt vaak genoemd. Met name tweedehands trapliften zijn zeer in trek. Gespecialiseerde bedrijven reviseren en herplaatsen gebruikte trapliften, die minstens zo goed zijn als een nieuwe traplift. In combinatie met onderhoud krijgt de nieuwe eigenaar zelfs tot wel vijf jaar garantie!

Kostenbesparing

Een kostenbesparing tot wel 50 procent van de nieuwprijs is tegenwoordig mogelijk. Dit betekent concreet dat gemiddeld duizenden euro’s kunnen worden bespaard. Zelf een tweedehands traplift aanschaffen is vaak een aanzienlijk snellere manier om een traplift in huis te krijgen. Een aanvraagprocedure via de gemeente/Wmo duurt ruim zes weken, waarbij de persoonlijke situatie volledig wordt doorgelicht. Rechtstreeks een traplift kopen voorkomt dus veel bureaucratische rompslomp. Als je over voldoende inkomen en/of eigen vermogen beschikt moet je overigens iedere vier weken een eigen bijdrage aan de gemeente te betalen.

Meer weten?

Een tweedehands traplift aanschaffen is dus zeker het overwegen waard! Smienk Trapliften uit Nunspeet is de nummer 1 in gebruikte trapliften en kan dus helpen met professioneel advies. Door de grote voorraad gebruikte trapliften hebben ze altijd een passende lift op voorraad. Deze worden geleverd met 5 jaar garantie i.c.m. jaarlijks onderhoud. Vraag hier een gratis brochure aan of bekijk het ruime assortiment.

Lees verder

Wonen

Een nieuwe woning op latere leeftijd? 7 redenen waarom je moet beginnen met zoeken.

Op latere leeftijd nog een nieuwe woning kopen? Waarom niet? We hebben 7 goede argumenten voor je om de stap te zetten.

Gedeeld

op

door

Nieuwe woning kopen

Er komt een moment dat jouw huis niet helemaal meer past bij de levensfase waarin je zit? De kinderen zijn al even de deur uit, je woont alleen of met zn tweeën. En geleidelijk realiseer je je dat je huis, dat heerlijke, vertrouwde huis dat altijd paste als een jas, een maatje te groot geworden is.

Maar verhuizen? Dat is een grote stap. Er zitten honderden herinneringen aan je huis vast en de plek is zo fijn. Er zijn zo veel bezwaren die kleven aan verhuizen. Maar het huis vergt tegelijkertijd veel onderhoud en het traplopen wordt soms zwaar. Waarschijnlijk heeft het huis ook de nodige aanpassingen nodig, om het op langere termijn geschikt te maken voor de oude dag.

Meer comfort en gemak

Hier lees je 7 argumenten om op zoek te gaan naar een nieuw huis. Meer gemak en minder bewerkelijk staan over het algemeen op de eerste plaats, als reden om te gaan verhuizen. Dus liefst een overzichtelijke, gelijkvloerse woning, voorzien van comfort in de vorm van een moderne keuken en badkamer. Verder is een lift in het gebouw wenselijk. Wat staat er nog meer op jouw wensenlijst? Extra service, zoals inpandige afvalcontainers en een veilig video deurintercomsysteem. Een centrale ligging, in de nabijheid van winkelcentra en bijvoorbeeld horeca. Parkeerplek voor de deur. Goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

Dichterbij de kinderen

Een andere reden om te verhuizen is dat je graag in de buurt van je kinderen of familie wilt wonen. Even bij elkaar binnenwippen voor een kop koffie, een helpende hand bieden (of ontvangen) of om tijd door te brengen met de kleinkinderen, is zo een stuk eenvoudiger

Je hebt de tijd

Positief en goed voorbereid aan een nieuwe levensfase beginnen, heeft veel voordelen. Je kunt op je gemak bekijken wat je wel en niet wilt meeverhuizen. Je hebt de tijd om flink op te ruimen voor jouw verhuizing. Er is alle gelegenheid om de nieuwe woning helemaal naar jouw smaak in te richten. En vervolgens heb je de tijd om te wennen, te settelen en vertrouwd te raken met de omgeving en buurtbewoners. Bovendien kun je onbezorgd genieten van de nieuwe start, in de zekerheid dat áls je tezijnertijd minder goed ter been bent je niet halsoverkop moet verhuizen.

7 argumenten voor een nieuwe woning

Kort samengevat zijn er dus 7 argumenten om een verhuizing naar een nieuwe, kleinere woning niet langer uit te stellen:

  • Meer comfort en gemak
  • Minder tijd kwijt zijn aan onderhoud
  • Centraler wonen, dichterbij voorzieningen
  • In de buurt van kinderen en familie wonen
  • Eventuele hulpmiddelen in huis zijn eenvoudig te realiseren
  • Je kunt er nog jarenlang blijven wonen
  • Verhuizen en weer settelen is nu minder stressvol dan wanneer je op leeftijd raakt

Relaxed leven

Probleemloos kunnen blijven wonen op een plek waar je het naar jouw zin hebt: die wetenschap maakt het leven een stuk relaxter. Natuurlijk, kiezen voor een andere woning blijft een hele stap, maar als je eenmaal gesettled bent maakt het je leven een stuk overzichtelijker.

Lees verder

Meest gelezen