Volg ons online

Wonen

Gelukkig oud worden in de stad

Gelukkig oud worden in de stad, hoe ziet dat eruit? Yvonne Witter haalt herinneringen op aan haar grootouders en hoe zij dit deden.

Gedeeld

op

Oud worden in de stad

Oud worden in de stad, bij dat onderwerp moet ik direct denken aan mijn eigen opa en oma. Geboren en getogen in Amsterdam en het grootste deel van hun leven woonachtig in de Indische buurt.

De laatste jaren zaten ze in een appartementje op de derde verdieping, zonder lift en uitkijkend over een gezellig pleintje. Alles wat ze nodig hadden was in de buurt: winkels, markt, huisarts, tram, bus, park en station. En ook het ziekenhuis en een gezondheidscentrum waren dichtbij.

Vaste routines

Ze hadden hun vaste routines. Oma deed maandag mee met de bingo in het buurthuis. De rest van de week vulde ze met huishouden, breiwerk en bezoek. Opa ging dagelijks lopen. In de ochtend haalde hij de krant, rookte altijd ‘stiekem’ een sigaretje en ging steevast naar de slager en de bakker. Hij gaf daar uiteindelijk altijd een briefje af met wat hij nodig had, want hij begon de boodschappen te vergeten. ’s Middags ging hij de stad in, babbelen met zijn oude vrienden op het Waterlooplein, of rondlopen in de stad opzoek naar herinneringen aan vroeger. Alleen op woensdag deed hij dit niet omdat mijn moeder dan langskwam voor koffie en wat kleine klusjes. De meeste leden van onze familie en bijna alle vrienden woonden in Amsterdam. Ze wilden de stad absoluut niet verlaten!

“Niet tussen al die wijven!”

Heel soms bespraken we een mogelijke verhuizing. Natuurlijk wel binnen de stad, naar woonzorgcentrum Flevohuis. Mijn grootvader moest er helemaal niets van weten. “Niet tussen al die oude wijven!” Nadat mijn opa overleed woonde mijn grootmoeder nog een tijdje zelfstandig thuis. De trappen op en af lopen viel haar steeds zwaarder. Ook vriendinnen konden haar niet meer bezoeken. Haar wereld werd opeens steeds kleiner, binnen de muren van het appartement. Op een gegeven moment kwam ze nog maar één keer in de week buiten. Vlak voor haar overlijden is ze nog verhuisd naar het verpleeghuis waar zelfs de opa van mijn opa had gewoond. Ze was blij zei ze dat opa dit niet meer had meegemaakt. “Dat was niets voor hem geweest.”

Toevallige ontmoetingen

Onze steden vergrijzen in rap tempo en een paar steden, zoals Amsterdam, Utrecht, Groningen, Den Haag en Almere anticiperen hier op. Ook het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg zijn we bezig met dit thema en organiseerden wij afgelopen maand het symposium ‘Flex in the city, over ouder worden in de stad’. Tijdens dit symposium noemden de verschillende sprekers zoals professor Jan Latten, bijzonder hoogleraar sociale demografie aan de Uva, het belang van toevallige ontmoetingen. Voor mijn opa en oma gold dit ook. Als ze naar de markt gingen kwamen ze continue bekenden tegen en maakten ze een praatje. Ook op het plein voor hun huis ontmoetten zij mensen: buurtbewoners, bekenden, maar ook onbekenden. Jan Latten en ook professor De Kam, honorair hoogleraar Volkshuisvesting en grondmarkt, concludeerden beiden dat het voordeel van ouder worden in de stad is dat er meer voorzieningen aanwezig zijn en dat ouderen makkelijker zorg om de hoek vinden. In dorpen en vooral in krimpgebieden is dit een stuk lastiger.

Liever de trap op

Maar tegelijkertijd plaatste De Kam ook enkele kanttekeningen bij het zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. “We hebben de neiging om het blijven wonen in het eigen huis en de vertrouwde omgeving te romantiseren. Soms willen mensen graag weg, maar is er geen alternatief en zitten zij ‘gevangen’ in een achterstandswijk”. Voor mijn grootouders gold dat minder. Zij vonden het wel prima daar op drie hoog. Architect Bas Liesker deed onderzoek naar zogenaamde stadsveteranen en schreef daar een boek over. Op ons congres Expeditie Begonia zal Liesker het onderzoek en boek presenteren. Een van zijn bevindingen is dat ouderen niet graag op de begane grond wonen. Zij hoeven niet groot te wonen als ze maar ruimte om zich heen hebben. Ik herken dat. Mijn opa en oma verhuisden niet voor niets naar de derde verdieping! Liever trappen lopen dan een benedenwoning. Uit angst voor overlast. “We zien dan wel weer als het trappen lopen niet meer lukt. Het houdt ons lekker fit.”

Oud worden in de stad

Jacques Allegro is initiatiefnemer van Stadsdorp Zuid, een open coöperatieve gemeenschap. Volgens hem telt Amsterdam inmiddels 23 stadsdorpen. Zouden mijn opa en oma daar lid van zijn geworden als ze de kans hadden gekregen? Ik vraag het me af. Misschien als kleine Bep en Jannie van de Roomtuintjes het ook deden? Of tante Lenie en Jantje van de stadhuisgarage? Maar anders denk ik niet. Geen behoefte aan. Zij hadden destijds alles bij de hand. Voorzieningen, ontmoetingen, vertier en zorg. Zij waren domweg gelukkig, vlakbij de Dapperstraat.

Yvonne Witter is adviseur bij het Aedes Actiz en weet alles over woonvormen voor ouderen.

Advertentie

Wonen

Tweedehands traplift helpt je betaalbaar langer thuis wonen

Een tweedehands traplift is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. En waarom niet? Smienk Trapliften is de nummer 1 specialist in tweedehands trapliften en legt uit wat je zelf kunt doen om je huis aan te passen.

Gedeeld

op

door

Tweedehands traplift aankopen

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Smienk Trapliften, de nummer 1 specialist in tweedehands trapliften

Tot op hoge leeftijd zelfstandig thuis blijven wonen is de wens van veel ouderen. Maar dit betekent vaak ook dat er (veelal kostbare) woningaanpassingen gedaan moeten worden. Dat kan voor veel mensen problematisch zijn. Toch zijn er gelukkig steeds meer mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen. Niet alleen dankzij gunstig overheidsbeleid. Maar vooral ook commerciële bedrijven die de, voorheen, hoge kosten van dure hulpmiddelen op slimme wijze drastisch hebben kunnen verlagen.

De Nederlandse overheid stimuleert langer zelfstandig thuis blijven wonen steeds meer en heeft het via de Wet maatschappelijke ondersteuning tot taak van de gemeenten gemaakt om mensen hierbij te helpen. Naar elke individuele situatie wordt zorgvuldig gekeken en wordt druk op zorginstellingen en andere sociale voorzieningen voor ouderen voorkomen.

Hulpmiddelen in huis

Langer zelfstandig thuis blijven wonen betekent in de meeste gevallen dat er hulpmiddelen nodig zijn in huis. Hulpmiddelen die ervoor zorgen dat de woning net zo toegankelijk blijft als voorheen. Het aantal en het soort hulpmiddelen verschilt per persoon. De een heeft voldoende aan een aantal wandbeugels en een douchestoeltje. De ander heeft een complete verbouwing nodig en een traplift om überhaupt naar boven te komen. Maar ja, dat is een dure aangelegenheid! Of toch niet?

Wet maatschappelijke ondersteuning

Dankzij technologische ontwikkelingen en het slim hergebruiken van bestaande en voorheen kostbare trapliften is langer thuis blijven wonen een stuk makkelijker en vooral betaalbaarder geworden. De benodigde investering is tegenwoordig een stuk lager en voor wie aanpassingen niet vanuit het eigen vermogen kunnen betalen, is er de Wet maatschappelijke ondersteuning. Gemeenten kijken naar de totale kosten van een aanpassing en zullen sneller geneigd zijn te oordelen dat thuis blijven wonen een reële mogelijkheid is en zo een verhuizing naar een zorginstelling voorkomen kan worden.

Tweedehands traplift blijkt dé oplossing

Dat de kosten voor zowel gemeenten als ouderen met een eigen vrij besteedbaar vermogen lager worden is goed nieuws. Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire woningaanpassingen te maken hebben met het toegankelijk houden van de badkamer (wandbeugels in de douche en bij het toilet, een antislipvloer, zittend douchen). Maar ook een traplift wordt vaak genoemd. Met name tweedehands trapliften zijn zeer in trek. Gespecialiseerde bedrijven reviseren en herplaatsen gebruikte trapliften, die minstens zo goed zijn als een nieuwe traplift. In combinatie met onderhoud krijgt de nieuwe eigenaar zelfs tot wel vijf jaar garantie!

Kostenbesparing

Een kostenbesparing tot wel 50 procent van de nieuwprijs is tegenwoordig mogelijk. Dit betekent concreet dat gemiddeld duizenden euro’s kunnen worden bespaard. Zelf een tweedehands traplift aanschaffen is vaak een aanzienlijk snellere manier om een traplift in huis te krijgen. Een aanvraagprocedure via de gemeente/Wmo duurt ruim zes weken, waarbij de persoonlijke situatie volledig wordt doorgelicht. Rechtstreeks een traplift kopen voorkomt dus veel bureaucratische rompslomp. Als je over voldoende inkomen en/of eigen vermogen beschikt moet je overigens iedere vier weken een eigen bijdrage aan de gemeente te betalen.

Meer weten?

Een tweedehands traplift aanschaffen is dus zeker het overwegen waard! Smienk Trapliften uit Nunspeet is de nummer 1 in gebruikte trapliften en kan dus helpen met professioneel advies. Door de grote voorraad gebruikte trapliften hebben ze altijd een passende lift op voorraad. Deze worden geleverd met 5 jaar garantie i.c.m. jaarlijks onderhoud. Vraag hier een gratis brochure aan of bekijk het ruime assortiment.

Lees verder

Wonen

Een nieuwe woning op latere leeftijd? 7 redenen waarom je moet beginnen met zoeken.

Op latere leeftijd nog een nieuwe woning kopen? Waarom niet? We hebben 7 goede argumenten voor je om de stap te zetten.

Gedeeld

op

door

Nieuwe woning kopen

Er komt een moment dat jouw huis niet helemaal meer past bij de levensfase waarin je zit? De kinderen zijn al even de deur uit, je woont alleen of met zn tweeën. En geleidelijk realiseer je je dat je huis, dat heerlijke, vertrouwde huis dat altijd paste als een jas, een maatje te groot geworden is.

Maar verhuizen? Dat is een grote stap. Er zitten honderden herinneringen aan je huis vast en de plek is zo fijn. Er zijn zo veel bezwaren die kleven aan verhuizen. Maar het huis vergt tegelijkertijd veel onderhoud en het traplopen wordt soms zwaar. Waarschijnlijk heeft het huis ook de nodige aanpassingen nodig, om het op langere termijn geschikt te maken voor de oude dag.

Meer comfort en gemak

Hier lees je 7 argumenten om op zoek te gaan naar een nieuw huis. Meer gemak en minder bewerkelijk staan over het algemeen op de eerste plaats, als reden om te gaan verhuizen. Dus liefst een overzichtelijke, gelijkvloerse woning, voorzien van comfort in de vorm van een moderne keuken en badkamer. Verder is een lift in het gebouw wenselijk. Wat staat er nog meer op jouw wensenlijst? Extra service, zoals inpandige afvalcontainers en een veilig video deurintercomsysteem. Een centrale ligging, in de nabijheid van winkelcentra en bijvoorbeeld horeca. Parkeerplek voor de deur. Goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

Dichterbij de kinderen

Een andere reden om te verhuizen is dat je graag in de buurt van je kinderen of familie wilt wonen. Even bij elkaar binnenwippen voor een kop koffie, een helpende hand bieden (of ontvangen) of om tijd door te brengen met de kleinkinderen, is zo een stuk eenvoudiger

Je hebt de tijd

Positief en goed voorbereid aan een nieuwe levensfase beginnen, heeft veel voordelen. Je kunt op je gemak bekijken wat je wel en niet wilt meeverhuizen. Je hebt de tijd om flink op te ruimen voor jouw verhuizing. Er is alle gelegenheid om de nieuwe woning helemaal naar jouw smaak in te richten. En vervolgens heb je de tijd om te wennen, te settelen en vertrouwd te raken met de omgeving en buurtbewoners. Bovendien kun je onbezorgd genieten van de nieuwe start, in de zekerheid dat áls je tezijnertijd minder goed ter been bent je niet halsoverkop moet verhuizen.

7 argumenten voor een nieuwe woning

Kort samengevat zijn er dus 7 argumenten om een verhuizing naar een nieuwe, kleinere woning niet langer uit te stellen:

  • Meer comfort en gemak
  • Minder tijd kwijt zijn aan onderhoud
  • Centraler wonen, dichterbij voorzieningen
  • In de buurt van kinderen en familie wonen
  • Eventuele hulpmiddelen in huis zijn eenvoudig te realiseren
  • Je kunt er nog jarenlang blijven wonen
  • Verhuizen en weer settelen is nu minder stressvol dan wanneer je op leeftijd raakt

Relaxed leven

Probleemloos kunnen blijven wonen op een plek waar je het naar jouw zin hebt: die wetenschap maakt het leven een stuk relaxter. Natuurlijk, kiezen voor een andere woning blijft een hele stap, maar als je eenmaal gesettled bent maakt het je leven een stuk overzichtelijker.

Lees verder

Wonen

Gevoel van machteloosheid in de zorg

Het gevoel van machteloosheid overmant Monique Speelman, van de vergelijkingswebsite Kies Voor Je Zorg, als ze geconfronteerd wordt met de zorg voor haar moeder. Hoe is het gesteld met de zorg voor ouderen in ons land?

Gedeeld

op

Gevoel van machteloosheid

Een gevoel van machteloosheid, dat is waar Monique Speelman mee te kampen heeft bij de zorg van haar moeder. Op het blog van de vergelijkingswebsite Kies Voor Je Zorg vertelt ze het verhaal waar ze dit jaar mee te maken kreeg toen haar moeder niet meer thuis kon wonen.

Zorg komt uit de lengte of de breedte. Minder geld voor ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, wijkverpleging en medicijnen betekent meer geld voor ouderenzorg. Dat klinkt geruststellend…

Moeder heeft zorg nodig

Ware het niet dat persoonlijke ervaringen anders doen geloven. Nog zonder dat bekend was wat het arme mensje nou precies had, schreef de huisarts druppels voor die moeder rustig zouden maken. Iets té rustig. We werden genoodzaakt om het balkonraam in te slaan omdat aanbellen niks opleverde en de sleutel aan de binnenkant het slot blokkeerde. Moeders mocht revalideren. Want niet aanspreekbaar maar mét blaasontsteking, was het volgens de huisarts van de huisartsenpost “niet medisch”. Het hamertje op haar knie trok hem over de streep: dit is niet iets voor het ziekenhuis.

Herstellen in het zorgcentrum

Wij waren al lang blij. Eindelijk, er gebeurde iets. Er was plek in het revalidatiegedeelte bij een zorgcentrum in de buurt. Wat een geluk? De mensen die daar komen, moeten vaak herstellen van een gebroken heup, een val of andere ongemakken. Het delirium werd niet meteen herkend. Ieder zijn vak natuurlijk, en alle respect voor de geboden zorg, maar zonder onze aanwijzingen was de aandacht minimaal.

Verschillende diagnoses

Lichamelijk ging het al snel beter. Geestelijk wilde het niet zo vlotten. Eigenlijk komt het erop neer dat ouderdom een groot grijs gebied is. Elke dokter zegt wat anders. Het kan een depressie zijn. Het is beginnende dementie. De formulieren zijn standaard, de diagnoses meer dan verschillend.

Niet meer naar huis

Gelukkig was iedereen het wel over één ding eens: terug naar huis kan ze niet meer. Daar is ze echt te oud en te verzwakt voor. Snel inschrijven dus want er zijn wachtlijsten in de verzorgingshuizen. Van minimaal een jaar. Dan kan het wel eens niet meer nodig zijn. En op welk moment je ook iemand spreekt, en hoeveel tijd er ook verstrijkt, het blijft altijd een jaar. Terwijl we nu toch al een aantal maanden verder zijn.

Gevoel van machteloosheid

Het ging zo slecht dat de geestelijke gezondheidszorg eraan te pas moest komen. Even bijkomen op de gesloten afdeling bleek de beste oplossing: eindelijk een beetje licht aan het einde van de tunnel. Maar ook die zorg is eindig: iedereen wijst naar elkaar en ze mag nergens blijven.

Het voelt als winkelen in van die winkels waar je je geld niet terugkrijgt. U mag het altijd terugbrengen, maar u krijgt wel een tegoedbon.

Meer weten?

Wil je meer weten over de zorg bij jou in de buurt? Of wil je zorgaanbieders vergelijken? Bezoek dan eens de website KiesvoorjeZorg.nl.

Lees verder

Meest gelezen