menu

Gedwongen zelfredzaam na 30 jaar

Hoe is het om na 30 jaar beschermd wonen in Capelle aan den IJssel, te moeten verhuizen naar een zelfstandige woning in een 55+ complex in een gewone woonwijk, tussen “gewone” mensen?

Harry, Tiny én Sonja zijn 3 bewoners van een instelling voor beschermd wonen in Capelle en worden in deze documentaire, van regisseur Maartje Nevejan, gevolgd tijdens hun verhuizing van een beschermde situatie naar een nieuw leven waar ze zelfredzaam moeten zijn.

Is zelfredzaam zijn wel mogelijk?

Met alle veranderingen van de laatste jaren wordt verwacht dat Harry, Tiny en Sonja op eigen benen kunnen gaan staan. Maar kunnen ze dat ook wel echt? Is het verantwoord om tegen mensen, die 30 jaar lang beschermd hebben gewoond, te zeggen dat ze vanaf nu zelfstandig moeten gaan wonen? En wat als er iets misgaat? Wie vangt hun dan op? In de documentaire laten Harry, Tiny en Sonja zien wat het betekent om weer te moeten participeren in de maatschappij waar zij zolang geen onderdeel van waren. Zij proberen zich aan te passen aan alle snelle veranderingen om zich heen. Ze moeten sinds lange tijd weer zelf koffie maken, boodschappen doen, schoonmaken en klusjes doen in het huis. Ook moeten ze zelf zaken regelen en contacten onderhouden om niet te vereenzamen.

Bekijk hier de documentaire via Uitzending Gemist: 2Doc over Harry, Tiny en Sonja

Hoe slecht is het echt?

De centrale vraag van de documentaire is natuurlijk: Is het echt zo slecht dat van mensen verwacht wordt om meer zelfredzaam te zijn? En is het niet juist alleen maar goed? Niet iedereen is hetzelfde, dus de een lukt het ook beter dan de ander. De documentaire belicht de situatie van alle kanten en laat zien hoe ver wij in Nederland zijn doorgeslagen met onze “zorgverslaving” die onze verzorgingsstaat de afgelopen tijd in de hand heeft gewerkt. Aan de andere kant laat de documentaire ook heel duidelijk zien hoe belangrijk het is dat wij oog hebben voor de persoonlijke situaties van mensen die hulp nodig hebben en die niet zomaar aan hun lot kunnen worden overgelaten. Voor Harry, Tiny en Sonja verloopt de integratie in ieder geval moeizaam. De buren zijn alles behalve warm en behulpzaam en van de familie kunnen zij ook weinig verwachten. Sonja’s dochter Milja verzorgt haar moeder wel al 40 jaar, maar ook zij heeft moeite dit vol te houden.

Wij zijn heel benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Moeten wij mensen zoals Harry, Tiny en Sonja volledig verzorgen en beschermen, of is het juist beter ze meer zelfredzaam te maken zodat zij zelfstandiger zijn? Laat hieronder een bericht achter of discussieer mee op onze Facebook community.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten