menu

Eenzaamheid oplossen met knuffeldieren

Eenzaamheid oplossen bij ouderen. Er worden tal van ideeën voor verzonnen die dit probleem moeten aanpakken en in Amsterdam hebben ze daarom iets nieuws. De knuffelkip!

Oorspronkelijk komt het idee uit Engeland waar het al een groot succes is en bij verzorgingshuis Flevohuis krijgen de bewoners binnenkort knuffelkippen in huis. Hoe raar het misschien ook mag klinken, deze beestjes helpen eenzaamheid oplossen door ouderen bij elkaar te brengen. Dit onschuldige en zachtaardige knuffeldier is namelijk in staat bij iedereen een lach naar boven te halen.

Eenzaamheid onder ouderen

In Nederland voelen meer dan een miljoen 55-plussers zich eenzaam, zo blijkt uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds. Ze hebben beperkt sociaal contact met anderen en hebben maar weinig mensen in hun omgeving waar zij op terug kunnen vallen. Dieren kunnen daar verandering in brengen, samen met fantastische vrijwilligers die zich hier natuurlijk voor inzetten.

Knuffelkippen werken als de beste

Vera Broos is zo’n vrijwilliger. Zij is projectleidster van ‘HenPower Eitje’. Dit is een bijzonder kippenproject in Amsterdam. “Het is de bedoeling dat we de mensen gaan samenbrengen rondom de kippen. De knuffelkip zelf is geen therapiedier, maar is eigenlijk een katalysator voor het gewenste sociale effect: meer sociaal contact”, zegt Broos. “Oudere mensen hebben vaak herinneringen aan vroeger als ze kippen zien. Het maakt verhalen los bij mensen, vooral bij personen met dementie.”

Activiteiten halen herinneringen op

In het verzorgingshuis Flevohuis Amsterdam worden straks ook activiteiten rondom het nieuwe kippenhok georganiseerd. De activiteiten zullen met name draaien om kunst. Hierbij worden workshops ontwikkeld die hopelijk veel verhalen ophalen bij bewoners. Herinneringen aan hun vroegere leven en aan de dingen die zij wel nog herkennen. “De komende maand is het thema ‘ei’, dat onder meer gebruikt wordt als smaakconcept. Ouderen gaan bijvoorbeeld eetbare vogelnestjes maken”, vertelt Broos.

partner content

IVN zoekt vrijwilligers

Eenzaamheid oplossen met huisdieren

Zo kan mens en dier er gezamenlijk voor zorgen dat we eenzaamheid oplossen bij ouderen die anders misschien de hele dag afgezonderd op hun kamer zitten. De dieren maken iets los in mensen waarvan ze als het ware opleven en dit hoeven niet alleen kippen te zijn. Ook honden of andere huisdieren hebben vaak dit effect. Dit is ook al door andere verzorgingshuizen in Nederland opgepakt, zoals bij Sevagram in Limburg waar huisdieren ook een centrale rol spelen op locaties.

Wat zijn jouw ervaringen?

Heb jij ervaring met huisdieren en ouderen? Wij zijn benieuwd naar wat er zoal wordt gedaan met dit onderwerp en welke effecten dit heeft op de ouderen. Deel daarom jouw verhaal hieronder met ons en laat ons weten welke ideeën je hebt.

Bekijk ook eens…

Bron: NOS

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten