menu

Een hangplek voor ouderen

In mijn praktijk komen regelmatig kinderen om advies vragen welke zorgwoning geschikt is voor hun ouders. Dan worden ze in ieder geval goed verzorgd, is het een stuk veiliger én natuurlijk heel comfortabel, althans dat is de gedachte erachter.

Toch is mijn ervaring, als ik de ouderen om wie het gaat geestelijk en lichamelijk onderzoek én als ik met hun besproken heb over wat hun behoefte is, dat zij er vaak heel anders over denken. Verzorgd worden en veiligheid komt dan zelden als belangrijk naar voren.

Verzorgingshuizen verdwijnen

De verzorgingshuizen zoals wij die van vroeger kennen zijn aan het verdwijnen. Voor mensen in dorpsgemeenschappen is dat teleurstellend. Hier zijn verzorgingshuizen vaak nog een centrale plek in de gemeenschap, een soort verlengstuk van het dorpsplein waar iedereen elkaar ontmoet. Maar wat mij, de laatste jaren, over het algemeen opvalt is dat een verhuizing naar het verzorgingshuis met name een aanslag is op het enthousiasme en de motivatie van mensen. Mensen verliezen het contact met hun buren, de kinderen komen sinds de verhuizing minder langs en ook de dagelijkse activiteiten worden minder omdat alles voor ze wordt geregeld. Hierdoor blijven veel mensen langer voor de televisie zitten en worden ze gaandeweg steeds inactiever.

Stadsdorpen en andere initiatieven

Dat het ook anders kan bewijzen allerlei nieuwe initiatieven, zoals zogenaamde stadsdorpen in Amsterdam. Dit zijn kleine niet gesubsidieerde gemeenschappen die zelf hun zaken regelen in de buurt. Of het nu gaat om belangenbehartiging of leuke activiteiten met elkaar. Stadsdorp Zuid bijvoorbeeld organiseert lezingen, film- en eetclubs en fitness- en sportactiviteiten. En in Nieuw West worden ook allerlei buurtactiviteiten georganiseerd zoals het leren dansen van de Charleston of als je meer ‘street’ bent is er een cursus streetdance. Naast deze initiatieven ontstaan ook nieuwe ondernemingen die inspelen op de behoefte om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Mantelaar is zo’n bedrijf waarmee mensen ondersteuning kunnen krijgen thuis.

Investeer in je toekomst

Maar wanneer moet je dan wel verhuizen? Wat mij betreft is een goede reden om te verhuizen als je denkt dat je er beter van wordt; als je er dus op vooruitgaat. Als je ernstige klachten hebt zoals knieklachten of longlijden, waardoor je weet dat je moeite gaat krijgen met traplopen, denk dan zo vroeg mogelijk na over hoe je daar in de toekomst mee om gaat. Wil je zeker weten dat je niet eenzaam achterblijft, investeer nu dan alvast in je sociale contacten en denk na over activiteiten buitenshuis.

Voor- en nadelen

Komt er een moment waarop je wel moet verhuizen vanwege financiële, sociale of fysieke omstandigheden, dan is er over het algemeen weinig keuze en ligt de focus uiteraard meer op hulp en zorg. Maar dan nog ben ik er heel erg voor om nog steeds voor jezelf een weloverwogen keuze te maken waarbij je alle voor- en nadelen op een rijtje hebt gezet. Wat verlies je als je gaat verhuizen? Denk aan comfort, herinneringen, sociale contacten en een bekende omgeving. Maar daar krijg je natuurlijk weer een ander comfort voor terug, net als nieuwe sociale contacten en mogelijkheden en wellicht veiligheid en zorg.

Hangplek voor ouderen

En aangezien wij zelf dus duidelijk de voorkeur geven aan het sociale aspect, is het wat mij betreft bijna een vereiste dat nieuwe appartementen voor de doelgroep niet alleen voorzien worden van comfort, zorg en technologische snufjes, maar juist ook van een soort hangplek voor ouderen, zodat daar makkelijk nieuwe contacten kunnen worden gemaakt of onderhouden.

Reageren

Auteur

Annetje Bootsma

Annetje Bootsma

Dr. Annetje Bootsma is arts ouderengeneeskunde met een praktijk in Amsterdam, waar zij onderzoek doet naar en advies geeft over onderwerpen zoals gezondheid, geheugen, dementie, wonen, zorg en welzijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten