menu

Een beetje geluk is nodig

Om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen heb je, volgens een oudere dame die ik onlangs sprak, “Gezondheid, geld en een beetje geluk” nodig. Op de landelijk huurdersdag van de Woonbond, maar ook op bijeenkomsten van het CNV en op de 50PlusBeurs, sprak ik met verschillende mensen over het onderwerp langer thuis wonen. En zij zeiden hetzelfde.

Activiteiten organiseren

Hoe hou je ouderen weg bij die alom bekende geraniums? Eigenlijk waren alle ouderen het erover eens. Het organiseren van activiteiten die mensen aanspreken, dat is wat er nodig is. Er wordt van alles georganiseerd, maar aantrekkelijk zijn ze niet altijd. De activiteiten sluiten niet aan op wat mensen interesseert. Een oudere dame die ik sprak zei daarop: “Inventariseer de behoefte van mensen en speel daar dan op in met een breed scala aan activiteiten. Dan heb je voor ieder wat wils.”

Geraniums buiten zetten

Activiteiten die niet aansluiten op de behoefte is één, maar ook simpele dingen zoals vervoer kunnen een rol spelen. Ook werd eenzaamheid vaak aangehaald. Eenzaamheid is een groot probleem, dus iets simpels als een ontmoeting met anderen, is ook belangrijk. Zo kwamen er suggesties van mensen die het wel een idee vonden om een ‘sociale dienstplicht’ in te voeren. Jongeren die in gesprek moeten gaan met ouderen en een stukje met ze wandelen. Iemand anders vond dat mensen rustig ook meer zelf konden doen. Want, zo was zijn argument, je kunt ook zelf de geraniums buiten zetten!

Lees ook Yvonne’s blog: 5 tips om langer thuis te wonen

Trots op de zorg

Op de vraag op welke woonzorgprojecten mensen trots waren, antwoordde dezelfde meneer direct: “Woonzorgcentrum Wilhelmina van de Atlant Zorggroep, omdat hier heel veel vrijwilligers echt iets betekenen voor de ouderen die er wonen”. Ook twee dames uit Waalwijk wisten direct een antwoord op deze vraag: de accommodatie BaLaDe. “Hier vinden zoveel verschillende soorten activiteiten plaats voor iedereen”, aldus de dames. Maar er waren ook heel veel mensen die geen antwoord op deze vraag wisten, omdat ze er nog niet mee te maken hadden of omdat ze er alleen maar over lazen in een lokale krant. Het aanbod is divers en dat is ook nodig nu steeds meer mensen langer thuis blijven wonen.

Nodig voor langer thuis wonen

Maar wat is er dan nodig om langer thuis te blijven wonen? De 10 meest gegeven antwoorden heb ik even op een rijtje gezet:

  1. Voorzieningen in de buurt
  2. (Mantel)zorg in de buurt
  3. Woningaanpassingen
  4. Veiligheid
  5. Een goede gezondheid
  6. Betere voorlichting
  7. Voldoende geld
  8. Betaalbare huisvesting
  9. Vervoer, en tot slot
  10. Een doel hebben in het leven

Een beetje geluk en zelf regelen

Je kunt veel zelf, maar een aantal zaken heb je niet in de hand. Er zal niemand zijn die het leuk vind om een heup te breken. En als je niet een volledige AOW hebt is het allemaal niet zo makkelijk. Een goede gezondheid, geld en een beetje geluk. Je hebt het maar voor een deel invloed op. In mijn gesprekken viel mij op dat het vooral de jonge ouderen zijn die er meer vanuit gaan dat zij zelf dingen moeten regelen en dat zij de middelen moeten hebben om aanpassingen in huis of zorg in te kopen. Zij zijn de mensen die meer informatie willen en zoeken over de mogelijkheden rondom wonen, zorg, maar ook welzijn. Vraag is dan natuurlijk: waar moet je beginnen en vooral ook wanneer? Wat is het juiste moment? Daarop had eigenlijk niemand echt een antwoord. Ik overigens ook niet. Jij wel?

Reageren

Auteur

Yvonne Witter

Yvonne Witter

Yvonne Witter is adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Binnen het Kenniscentrum richt zij zich op de thema's: klantparticipatie, woonvariaties, kleurrijk wonen, eenzaamheid, welzijn en zorg en buur(t)projecten. Yvonne heeft sociologie aan de UVA en Sociale Gerontologie aan de VU gestudeerd. Sindsdien loopt de 'ouder wordende mens' en wonen, welzijn en zorg als rode draad door haar betaalde en onbetaalde activiteiten.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten