menu

De zorgwoning van de toekomst

Hoe ziet de zorgwoning van de toekomst eruit? Twee weken geleden was in de Amsterdamse Rai de vastgoedbeurs Provada. Hier kon je met een echte Virtual Reality-bril een kijkje nemen in een zorgwoning in het Gelderse Andelst, die helemaal is ingesteld op langer zelfstandig thuis wonen.

Met één druk op de knop sluiten bijvoorbeeld alle gordijnen. Maar er is ook een alles-in-één-keer-uit-button en bredere deuren. Dat klinkt allemaal heel logisch, maar is het nog niet.

Snufjes en gewone dingen

Volgens Daniëlle Harkes, manager van Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg, gaat het niet alleen om de nieuwste snufjes, maar juist om de combinatie van gewone dingen met de zogenaamde zorgdomotica. “Mensen gaan heel lang door in een woning zonder die aan te passen, en ook omdat ze niet weten wat er is.”

Energiezuinig en zorgbestendig

Overigens is het, volgens Alex Sievers, conceptontwikkelaar wonen bij adviesbureau Beyond Now, niet alleen belangrijk voor mensen die al op leeftijd zijn. Ook op jongere leeftijd zou je al na moeten denken over hoe je straks zo lang mogelijk in je eigen huis kunt blijven wonen. Je kunt volgens hem eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen daarmee. De woningmarkt is al volop bezig om de huizen ‘levensloopbestendig’ te maken, zoals dat zo mooi heet. Hierbij is het verduurzamen van huizen ook heel belangrijk. In Friesland gebeurt dit al volop. Bouwonderneming Van Wijnen bouwt hier woningen die zijn aangepast op de zorgwensen van de koper, terwijl de woningen ook energiezuinig zijn.

Financieel voordeel

Het heeft ook een financieel voordeel om nu huizen aan te passen aan de wensen van ouderen. Op de lange termijn levert dit de samenleving namelijk een forse besparing op. “Alles dat je kunt voorkomen en geen kosten meer oplevert door bijvoorbeeld een opname in het ziekenhuis of verpleeghuis, is mooi”, aldus Daniëlle Harkes. Probleem is echter dat dit op de korte termijn misschien juist voor obstakels zorgt: “Die winst komt op de korte termijn niet terecht bij de mensen die nu de investering moeten doen.”

Zelf investeren in de zorgwoning

Voor woningcorporaties, die een maatschappelijke opdracht hebben, ligt hier een belangrijke taak. Ouderen zijn bovendien ook hun belangrijkste doelgroep, dus de noodzaak is zeker aanwezig. Zij kunnen en moeten dit onderwerp aanpakken. Samen met de ouderen zelf zegt Harkes, want iedereen heeft ook hun eigen verantwoordelijkheid in deze. “Als je dat combineert met energiebesparing, dan levert zo’n ingreep wat op waarmee je die andere investering kunt betalen.”

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten