Wonen

De binding van een ‘Welgelegendag’

De vele bewoners bij zorgorganisatie Domus Magnus hebben bij elkaar een schat aan geschiedenis die ze delen tijdens de Welgelegendag.

De binding van een welgelegendag

Dit gastblog is geschreven door een medewerker van woonzorglocatie Huis Welgelegen in Warnsveld

Woonzorglocatie Huis Welgelegen in Warnsveld is geen standaard huis, het draagt een rijk verleden met zich mee. Als werknemers mogen we daar elke dag van genieten.

De historie van het huis, oorspronkelijk een herberg met boerderij en molen en rond 1830 omgebouwd tot een herenhuis met een fraai aangelegde tuin, is tot in alle details waarneembaar. Het prachtige herenhuis is onderdeel van woonzorgorganisatie Domus Magnus waar onze bewoners zelfstandig kunnen wonen maar zorg voor ouderen 24-uur aanwezig is.

Welgelegendag

Sinds september 2006 is Huis Welgelegen een kleinschalige woonzorgvoorziening, naar de wens van ‘tante Lies’, een vroegere bewoonster van het huis. Haar neef (tantezegger), heeft zich indertijd erg voor de realisatie van haar wens ingezet. Om dat te gedenken vieren we elk jaar rond 8 september, de verjaardag van mevrouw en de officiële openingsdatum van Huis Welgelegen de Welgelegendag. Bewoners, familie van bewoners, personeel, vrijwilligers en degenen die regelmatig met Huis Welgelegen te maken hebben staan met elkaar stil bij het bijzondere karakter van het huis. Bovendien is het een goede aanleiding om een feestje te vieren!

Thema ‘Zie Mij, Ken Mij’

Gezien de ervaringen uit het verleden, hebben we een grote tent in de tuin laten plaatsen, zodat iedereen in ieder geval droog kon zitten. Afgelopen jaar droeg de Welgelegendag het thema ‘Zie Mij, Ken Mij’. Wereldwijd geniet het gedicht “See Me” bekendheid; gevonden na het overlijden van een bewoonster van een zorginstelling voor ouderen. In dit gedicht haalt deze mevrouw aan dat zij niet alleen die zorgbehoevende oudere met dementie is. Zij is een optelsom van alles wat zij in haar leven heeft meegemaakt en niet alleen de zorgbehoevende oudere in een bejaardentehuis die zij in de laatste periode van haar leven is geweest.

De oorlog

Of je nu in één van de luxe en particuliere verzorgingshuizen woont of in een reguliere zorginstelling, in elke oudere mens/onze bewoner zit nog steeds dat kleine kind, de oorlog, de adolescent, de volwassene met of zonder kinderen, met of zonder carrière en ga zo maar door. Is de ene bewoner terughoudend geweest en risico vermijdend, zo is de ander juist weer heel avontuurlijk aangelegd. Alle bewoners hebben de oorlog meegemaakt, in Nederland of elders, die van invloed is geweest op het latere leven. Hield de ene bewoner er van om hard te fietsen en de wind door de haren te laten waaien, had de ander hier juist een hekel aan. Er is zoveel te vertellen. Om onze bewoners op een andere manier dan wij dagelijks zien, zichtbaar te maken, hebben wij de familie gevraagd om tijdens onze Welgelegendag een korte levensbeschrijving te geven met juist die specifieke omschrijving die die ene bewoner, anders maakt dan de anderen.

Feestelijk

De bewoners zaten vooraf al in spanning te wachten en naar de laatste voorbereidingen te kijken. En wat hadden we enorm geluk met het mooie weer. Dat gegeven en de feestelijke tent maakte dat iedereen er extra zin in had. En na de openingstoespraken door locatiemanager en de activiteitenbegeleider kon de middag beginnen. Van elke bewoner werd het levensverhaal verteld door de eigen familie. Mooie verhalen, ontroerend, verdrietig en verbijsterend soms ook. Wat opviel was, dat alle bewoners al in hun jonge jaren met veel angst te maken hebben gehad, als kind of als tiener in oorlogstijd; in het Jappenkamp, opgesloten in een kelder nadat het huis plat was gebombardeerd, met gevaar voor eigen leven verbonden waren aan verboden organisaties, een verboden krant rondbrachten, gevlucht zijn of familieleden verloren in het oorlogsgeweld. En na de oorlog waren studie of werk niet vanzelfsprekend binnen handbereik, daar moest veel moeite voor worden gedaan en vaak lang voor worden gereisd.

Werken in het onderwijs

Velen legden een grote maatschappelijke betrokkenheid aan de dag. Er werd lang en hard gewerkt, een bewoonster heeft dat zelfs tot haar 75e levensjaar volgehouden. De dames moesten destijds stoppen met werken als ze in het huwelijk traden of een kind kregen. Velen pakten het werk zo snel als toegestaan weer op. Veel bewoners hebben les gegeven in het onderwijs, cursussen gegeven of asielzoekers de Nederlandse taal onderwezen. Een bewoonster gaf het vak “omgangskunde” aan aankomend gezinsverzorgenden, “zodat de meisjes zich aan konden passen aan elk milieu”. Foto’s illustreerden de levensverhalen, gaven beeld aan het leven van de bewoner. Liefdevolle familieleden waren aanwezig om, met hun verhalen, deze dag vorm te geven. We hebben allemaal genoten van deze dag en geluisterd naar de muziek uit de 30er, 40er en 50er jaren die aansloot op het thema. Dat zo’n dag niet alleen feestelijk maar ook zeer vermoeiend is voor onze bewoners illustreert wel het feit dat om 20.00 uur, anderhalf uur na afloop, alle bewoners moe maar voldaan lagen te slapen!

Binding

Later in de week kwam alles zo mooi samen: het afscheid nemen en het leven vieren. Wat ik tijdens de Welgelegendag diverse keren hoorde, is dat zowel bewoners als familie de omgang met elkaar zo bijzonder vinden, en dat de sfeer in het huis zo goed is. Alsof iedereen familie van elkaar is. Als zoon, dochter sta je er niet alleen voor als het om de zorg voor je ouder gaat, ook de familieleden van andere bewoners informeren naar jouw ouder en maken een praatje, en leven mee als er iemand is overleden. Daar komt het karakteristieke van de Huis Welgelegen naar voren. Precies wat wij als personeel van Huis Welgelegen willen uitdragen: de laatste levensfase van de bewoner maken tot iets moois, zodat een leven op een goede, intense manier wordt afgesloten en op een waardige manier afscheid genomen kan worden.

Meer weten?

Wil je meer weten over zorgorganisatie Domus Magnus of over de locatie Huis Welgelegen in Warnsveld? Bezoek dan de website of de pagina over de locatie.

Ook interessant

Scroll to top blauw