menu

Code oranje in de zorg!

Wat betreft branchevereniging ActiZ is het inmiddels Code Oranje in de zorg. Door alle bezuinigingen is de grens bereikt en dreigt de zorg in Nederland afgebroken te worden als er nog meer wordt bezuinigd. 

Naar aanleiding van een enquête die ActiZ, samen met het TV programma EenVandaag, hield onder verpleeghuisbewoners was staatssecretaris Martin van Rijn te gast om hierover te praten. De extra bezuiniging voor 2017 van maar liefst € 500 miljoen op de verpleeghuiszorg en de gehandicaptenzorg ging niet van tafel, wat voor ActiZ betekent dat het inmiddels Code Oranje is in de zorg.

Uitkomsten enquête

Vraag van de enquête was wat bewoners van verpleeghuizen zouden willen doen met het extra geld dat het kabinet vanaf 2016 heeft uitgetrokken om de kwaliteit van hun leven in het verpleeghuis te verbeteren. De resultaten van die enquête en de interviews met de bewoners waren in de uitzending van zaterdag 30 april te zien. Bewoners zijn (heel) tevreden over de zorg die zij krijgen. Wel zouden zij meer persoonlijke aandacht willen en ook meer personeel. Dat waren de voornaamste uitkomsten.

Bezuiniging onbegrijpelijk

De resultaten van dit onderzoek zijn niet te rijmen met het bedrag van € 260 miljoen dat het kabinet vanaf 2017 jaarlijks wil bezuinigen op de ouderenzorg. Jan de Vries, algemeen directeur van ActiZ, stelde bij EenVandaag dat deze bezuiniging meteen van tafel moet om goede verpleeghuiszorg te garanderen en het ontslag van 10.000 medewerkers te voorkomen.

De nood is hoog

Het kabinet is er nog niet uit, zo stelde Staatssecretaris van Rijn in de uitzending van 30 april. Maar hij gaf aan hier zijn best voor te gaan doen. Voor de branche tikt de klok door. Zorgorganisaties en de zorgkantoren willen voor de zomer duidelijkheid hebben over het geld dat voor 2017 beschikbaar is voor de verpleeghuiszorg, want dan begint de zorginkoop voor 2017.

meer informatie

Bron: ActiZ

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten