menu

Buurtbewoners werken samen aan langer thuis wonen

In Eindhoven wordt sinds 2011 succesvol samengewerkt door buurtbewoners om met elkaar ervoor te zorgen dat ze later langer thuis kunnen blijven wonen. Het project heet ZorgSamenbuurt en is gestart door 3 ondernemende vrouwen.

Kitty Hesen, Linda Luiten en Magdaleen Kroese besloten enkele jaren geleden om hun ervaring op het gebied van wonen, architectuur, zorg en welzijn én bouwen in eigen beheer, te bundelen in een samenwerking die KilimanjaroWonen heet. Het uitgangspunt is simpel: de huidige 50-plussers zijn zelfstandig, ondernemend en gewend om zelf de regie te voeren over hun leven. En omdat iedereen het liefste zo lang mogelijk in hun eigen huis blijft wonen als ze de keuze hebben, kun je beter kijken naar hoe je samen met anderen ervoor kunt zorgen dat je een plek creëert waar je tot je 100ste ook echt zelfstandig kunt blijven wonen.

Een praktijkvoorbeeld

Veel mensen hebben dezelfde droom, maar weten niet goed hoe ze deze ideeën ook concreet vorm kunnen geven. Hoe zet je zoiets namelijk op? En waar vind je anderen die hier aan mee willen doen? En misschien wel het aller belangrijkste onderdeel: hoe regel je samen de toekomstige zorg? Dit zijn precies de redenen waarom KilimanjaroWonen de ZorgSamenbuurt is begonnen, want met een succesvol voorbeeld in Eindhoven hebben zij een vorm gecreëerd die als voorbeeld kan dienen voor andere buurten in heel Nederland.

Het initiatief

In 2010 ontstond het idee, omdat de KilimanjaroWonen ervan overtuigd was dat er veel meer mogelijk was dan het huidige aanbod liet zien. Het doel? Alternatieve en kleinschalige woonprojecten opzetten waarvan de (toekomstige) bewoners zelf de ontwikkelaars zijn. Zo kunnen mensen namelijk ook veel beter hun individuele wensen verwerken in het project en werken toekomstige buren direct heel nauw samen.

Buurtbewoners maken kennis

Het begint met een bijeenkomst die KilimanjaroWonen organiseert zodat toekomstige buurtbewoners met elkaar kennis kunnen maken en zich kunnen oriënteren op hoe ze in de toekomst willen wonen. En heb je besloten dat je graag betrokken wil worden bij de ontwikkeling van de buurt dan kun je vriend worden van de stichting KilimanjaroWonen. Vanuit de stichting ontstaan concrete initiatieven waar je uiteindelijk aan kunt deelnemen. En zo ontstaan dan nieuwe ZorgSamenbuurten.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten