menu

Bijkomen in een zorghotel

dit blog is oorspronkelijk geschreven voor Alleszelf.nl door Nicolien Reith, zelfstandig mantelzorgmakelaar

Heb je weleens van een ‘zorghotel’ gehoord maar weet je niet precies wat dat is? NED7 blogpartner AllesZelf.nl heeft alle essentiële informatie voor je op een rij gezet. Een verblijf in een zorghotel is altijd tijdelijk maar je bent wel verzekerd van 24 uur verpleging en verzorging. Oftewel: in een ziekenhuis ben je patiënt, in een zorghotel ben je gast.

Mantelzorger even rust

Naast algemene verpleging en verzorging bieden veel zorghotels extra zorg op het gebied van fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, psychologie en diëtetiek met veel aandacht voor comfort, privacy en service. Een verblijf in een zorghotel kan verschillende redenen hebben. Na een operatie kun je er in alle rust herstellen. Het geeft mantelzorgers ook de tijd om een beetje bij te komen want de zorg is nu even de verantwoordelijkheid van het hotel.

Veel variatie

Check van te voren goed wat voor type zorghotel het is. Het aanbod verschilt namelijk nogal. Het kan zijn dat de zorg zich beperkt tot een alarmbel in de kamer of een scootmobiel aansluiting. Maar er zijn ook hotels met 24-uurs zorg. Ook de ligging kan verschillen. Van een luxe hotel in een landelijke omgeving tot een afdeling van een zorginstelling of een aangepaste bungalow met zorg in een vakantiepark. Daarnaast zijn er steeds meer particuliere verpleeghuizen, die als zorghotel logeerplekken bieden voor mensen met een zorgvraag.

Waarom een zorghotel?

Er zijn verschillende redenen om gebruik te maken van een zorghotel. We hebben ze even op een rijtje gezet voor je:

  • Vakantie: daarvoor zijn er vakantiehotels, meestal voor mensen met een relatief lichte zorgvraag;
  • Herstel: er zijn hotels die herstelzorg bieden, waar je terecht kunt voor bijvoorbeeld revalidatie of als u thuis na een ziekenhuisopname nog niet goed uit de voeten kunt;
  • Respijtzorg (vervangende zorg): hier kun je logeren als je mantelzorger thuis even op adem wil komen of als er tijdelijk geen zorg gegeven kan worden;
  • Anders: je staat op de wachtlijst van een verpleeg- of verzorgingshuis en kunt thuis onvoldoende zorg krijgen. Of je hebt palliatieve zorg nodig: zorg in de laatste levensfase, vergelijkbaar met zorg in een hospice. Dit is ook mogelijk bij enkele hotels.

Kosten en vergoeding

Wat betaalt u voor een zorghotel? Als er geen sprake is van een zorgindicatie dan is het de prijs die het hotel vraagt. Mét zorgindicatie, en dat is meestal de praktijk, zijn er verschillende mogelijkheden om vergoedingen te ontvangen voor (een deel van) de rekening. Het hangt af van je persoonlijke situatie.

Kwaliteit

Op dit moment is er één keurmerk voor zorghotels waarmee je de kwaliteit kunt checken: het keurmerk van de SNZH oftewel de Stichting Nederlandse Herstellingsoorden en Zorghotels. Het SNZH-keurmerk geldt voor de zorgkwaliteit, aanwezige faciliteiten, zorgprocessen, samenwerkingsovereenkomsten en patiëntveiligheid. Allemaal leveren ze herstelzorg.

Voorbereiding loont

Als je gebruik wilt maken van een zorghotel maar ook de financiële kant wilt weten, dan is voorbereiding belangrijk. Samengevat bestaat die uit de volgende stappen:

  1. Stel eerst vast waarom je een zorghotel zoekt;
  2. Zoek het hotel dat aansluit bij je wensen en budget;
  3. Neem contact op met het zorghotel om over de kosten voor verblijf en/of zorg te spreken;
  4. Neem contact op met je zorgaanbieder, zorgverzekeraar, zorgkantoor en/of WMO-loket van jouw gemeente.

Reageren

Auteur

Alleszelf

Alleszelf

Alleszelf is een objectief, onafhankelijk en deskundig platform voor ouderen met informatie en advies over zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten