menu

5 handige tips voor thuis

Opzoek naar handige tips voor thuis? Veel mensen blijven tegenwoordig langer thuis wonen. Daarom heeft NED7 blogger Hugo van den Beld van de website Alleszelf.nl 5 praktische tips die ouderen helpen langer zelfstandig thuis te wonen.

Handige tips voor thuis

Dit zijn de 5 handige tips waarmee je langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen en waarmee je makkelijker zelf alles kunt regelen.

1. Een digitale agenda

Als je de zorg en ondersteuning voor jezelf of iemand anders handig en overzichtelijk wilt bijhouden, dan zijn er diverse digitale agenda’s om te gebruiken. Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen, daarom 1 die veel wordt gebruikt. Een gratis app die niet alleen handig is in gebruik, maar vooral ook goed eruit ziet is Nettie. Via Nettie kan iedereen die voor iemand zorgt makkelijk met elkaar communiceren. Er zit een handige agenda in én ook de zorgorganisatie kan aanhaken.

2. De kerk helpt

Wist je dat je voor hulp vaak ook kunt aankloppen bij de kerk? En daar hoef je echt niet gelovig of lid voor te zijn. De meeste kerken in Nederland hebben traditioneel een goede band met ouderen en bieden dan ook vaak hulp als ouderen dit nodig hebben. Uiteraard zijn voorbeelden als het Leger Des Heils bij de meeste mensen wel bekend. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat een organisatie als SchuldHulpMaatje een initiatief is van de kerken in Nederland?

3. Mantelzorgers helpen

Ben je mantelzorger voor iemand die daardoor langer thuis kan blijven wonen? Mantelzorger zijn is zwaar werk, dus ook voor mantelzorgers bestaat er hulp en ondersteuning. De landelijke vereniging die opkomt voor mantelzorgers heet Mezzo. Zij hebben niet alleen veel informatie die handig is voor mantelzorgers, zij hebben ook een mantelzorg hulplijn waar je terecht kunt met vragen of als je gewoon even je verhaal kwijt wil.

4. De mantelzorgmakelaar

Ooit gehoord van een mantelzorgmakelaar? Als mantelzorger krijg je veelal te maken met ingewikkelde wetgeving, een onoverzichtelijk zorgaanbod of überhaupt gebrekkige informatie. Een mantelzorgmakelaar kan dan misschien helpen. Zij weten veel beter de weg bij instanties en horen alles te weten over wet- en regelgeving. En het mooie is dat ze bij de meeste verzekeraars via een aanvullend pakket vergoed worden. Ook gemeenten hebben steeds meer regelingen waarmee een makelaar vergoed wordt. Via het Wmo-loket kun je bij jouw gemeente meer informatie hierover krijgen.

5. Een zorghotel

Ze komen steeds vaker in het nieuws: zorghotels. Ben je ouder maar wil je er een paar dagen tussenuit? Of misschien wil je na een ziekenhuisopname herstellen in een ontspannen omgeving? Een zorghotel is dan misschien wel dé oplossing voor je. Het voelt als een hotel met alles erop en eraan. Maar tegelijkertijd wordt je professioneel verzorgd door goed opgeleid zorgpersoneel. Via Zorghotels Nederland kun je een zorghotel bij jou in de buurt zoeken.

Reageren

Auteur

Alleszelf

Alleszelf

Alleszelf is een objectief, onafhankelijk en deskundig platform voor ouderen met informatie en advies over zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten