Volg ons online

Vrije tijd

Zussen maken trip down memory lane

Deze zussen maken een bijzondere trip down memory lane, met Sara en een prachtige oldtimer. Het wordt een dag om nooit meer te vergeten!

Gedeeld

op

Trip down memory lane

Met z’n drieën staan ze en beetje giebelend te wachten voor de lift. Paula (72 jaar), zus Truus (79 jaar) en vriendin Sonia (77 jaar) kunnen haast niet geloven dat ze echt een dagje op pad gaan met Sara, for good old times.

Toch zitten ze even later met z’n drieën op de ruime achterbank van een groene BMW. Een prachtige oldtimer. Op naar een trip down memory lane voor Paula! “Wat een verrassing!” blijft Paula maar vrolijk roepen. “Ik vind het zo leuk dat we dit gaan doen!” Ik neem de drie dames vandaag mee van Amsterdam naar de geboorteplaats van de zusters: Sloten. We gaan koffiedrinken, een wandeling maken en lunchen in Badhoevedorp, waar Truus woont. Maar vooral: veel herinneringen ophalen. Want wanneer neem je nou eens een dag om stil te staan bij de mooie verhalen van vroeger? Zoals Paula de hele dag maar blijft zeggen: “Het is het net een film voor mij!”

Lelijke eend

“Weet je nog dat we met de vrachtwagen naar Zandvoort gingen?” vraagt Paula op de achterbank. “Mijn vader was tuinder en had die vrachtwagen. Dan stapelden we de groentekisten op en dan zaten we daar, in de open wagen. Dat was zo heerlijk met de wind in je haren. Hartstikke gevaarlijk natuurlijk, maar daar dacht je toen niet zo aan.” Zoveel dingen zijn nu heel anders vinden de dames. Truus: “We hielpen thuis ook allemaal mee. Om vijf uur op om sla te steken, komkommers te halen. Een gulden kregen we daarvoor. Zo heb ik mijn rijbewijs bij elkaar gespaard.  Ik kocht een lelijke eend. Ieder vrachtje was voor mij, dat vond ik leuk.”

Armoede

“Elk voor- en najaar mochten we iets nieuws uitzoeken, weet je nog?” gaat Paula verder. “Dan gingen we naar de Kalverstraat en mochten we een ijsje of poffertjes. Dat was wat, alleen met je moeder op pad. Natuurlijk kreeg je ook kleding van de zussen boven je. Veel plooirokken had je aan.” Dat winkelen niet voor iedereen weggelegd was, beseften ze thuis wel. Zoals dat meisje in de klas dat ook in de winter in haar zomerjurk en op open schoentjes liep. Ook de buurvrouw was heel arm. Paula: “Toen daar net een baby geboren was, nam ik emmers warm water voor ze mee. Dat hadden ze thuis niet. Terwijl bij ons de jongste drie kinderen met de auto naar school werden gebracht. Ik wilde nooit dat anderen dat zagen. Maar het was drie kwartier lopen en in de winter was dat heel koud. Een fiets kregen we pas veel later, toen ik een jaar of tien was.”

Met de auto naar het Leidseplein

Zo keurig als de dames nu aan de koffie zitten, zo keurig zijn ze niet altijd geweest. Paula: “Toen we een jaar of zeventien waren dronken we bessenjenever, op het Leidseplein in Amsterdam. Paula nam Truus mee.” Truus: “Ja, zij dorstte meer dan ik, al was ik een stuk ouder.” Dus daar gingen de zussen. Met de auto naar het Leidseplein, die je daar gewoon kon parkeren. Of met de bus heen en dan meer dan een uur teruglopen, de hele Sloterweg af. Hun ouders vonden de Amsterdamse tripjes prima. Paula: “Ik kwam om 4 uur thuis. Het was meer dan een uur lopen, die hele Sloterweg af. Dan deed ik thuis mijn mooie kleren uit, maakte ik een kop thee met een ontbijtkoek en hielp ik mee in de tuinderij. Ik had een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ik was gek op mijn vader.”

Het kleinste politiebureau van Nederland

Na de koffie maken de dames een wandeling door Sloten. Hun oude huis kunnen ze niet meer bezoeken, daar staat nu een nieuwbouwwijk. Maar de dorpskern is nog herkenbaar. Zelfs de speeltuin is er nog, naast het huis waar ooit hun geliefde  tantes (ook wel de dames Stricker, twee ongetrouwde dames) woonde. Ze lopen langs het pand waar ooit de bakker Scheltes zat waar ze werkte op haar vijftiende. Dan staan de dames stil bij een piepklein politiebureautje. Het kleinste van Nederland volgens de verhalen, met één cel. “Ik weet nog dat er een potloodventer was,” vertelt Truus. “Kwam de politie vragen wie hem had gezien. Ik dus. Moest ik hier naartoe en zeggen of het hem was. Afschuwelijk. Ik had z’n gezicht ook helemaal niet gezien, alleen z’n piemel!” lacht ze besmuikt.

Vijf dagen straf

“Daarachter zat ik op de lagere school,” vertelt Paula als we naast de kerk staan. “Daarna ging ik naar de nonnen, voor naailes, zo ging dat toen. Een non was echt vreselijk. Had ik een nieuwe jurk, die ik korter wilde maken, rukten ze hem van mijn lijf omdat dat niet mocht. Ik heb eens een speldenkussen ondersteboven op de stoel van de non gelegd. Toen kreeg ik een week straf. Moest ik vijf dagen in de kapel bij een enorm kruisbeeld zitten.”

Lachend roept Truus uit: “Ik zei toch dat ze alles dorste!” Gezellig keuvelend vervolgt het trio hun weg naar de auto. Onderweg worden beukennootjes en kastanjes met groot enthousiasme van de grond geraapt. “Kastanjes doe ik altijd in mijn zak,” vertelt Paula. “Die helpen tegen reuma.”

Down Memory Lane

Na een heerlijke lunch, nog veel meer jeugdverhalen en een proost op het leven zit de trip down memory lane erop. “Wat een geweldige dag!” concludeert Paula vanaf de achterbank. “En het mooiste van dit uitje is dat alle dingen van vroeger terugkomen. Ik zie alles nog zo voor me. Ik kan het nog ruiken en proeven.” En precies daar doe ik het allemaal voor.

Wil je ook iemand verrassen met een bijzondere trip down memory lane? Of wil je zelf op pad om oudere herinneringen op te halen in een bijzondere oldtimer? Neem dan hier contact op met Sara, for good old times.

Sara Bruinsma verliet de ouderenzorg voor het opzetten van haar initiatief 'Sara, for good old times'.

Advertentie

Vrije tijd

Meer geld voor ouderen en hun wensen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs verrast met een fantastische bijdrage van de VriendenLoterij. Meer geld voor ouderen dus en het vervullen van hun wensen.

Gedeeld

op

Meer geld voor ouderen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs door de VriendenLoterij beloond met een cheque van maar liefst € 472.519. Dat betekent meer geld voor ouderen en de wensen die ze hebben. 

De stichting bestaat nu meer dan twee jaar en groeit hard. Van speciale Gouden Koffiebijeenkomsten tot het vervullen van Gouden Wensen. De stichting doet er alles aan om ouderen in het zonnetje te zetten. Oprichter en directeur Jan Romme wil meer. “Want ouderen verdienen het als geen ander!”

Nog meer doelen

De VriendenLoterij kan dit jaar opnieuw meer geld geven aan goede doelen die mensen helpen om mee te (blijven) doen in onze maatschappij. Het nieuws van deze prachtige bijdrage die Stichting Gouden Dagen in ontvangst mocht nemen, werd bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Singer Laren. Dankzij de deelnemers van de loterij steeg de afdracht aan Nederlandse goede doelen naar 58,9 miljoen euro. Daarnaast maakte de VriendenLoterij bekend dat vijf nieuwe organisaties vanaf nu een vaste jaarlijkse bijdrage krijgen: Hulphond Nederland, Spieren voor Spieren, Stichting Life Goals, Stichting Vier het Leven en het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Hiermee komt het totaal aantal goede doelen dat de VriendenLoterij steunt op 50.

Iedereen telt mee

Iedereen telt mee. Daarom werft de VriendenLoterij fondsen voor Nederlandse goede doelen die zich inzetten voor een gezonde en sociale samenleving. Hierdoor kunnen er in Nederland nieuwe maatschappelijke initiatieven en projecten van de grond komen, waarmee mensen net dat zetje krijgen dat ze verder helpt of waarmee vrijwilligers worden gesteund bij hun werk.

Hulphonden

Hulphond Nederland is een van de goede doelen die vanaf nu een structurele jaarlijkse bijdrage krijgt van 200.000 euro. Een hulphond voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, gedragsproblemen of een posttraumatische stressstoornis. Hulphond Nederland helpt nu ongeveer 600 mensen per jaar. Toch zijn de wachtlijsten voor een hulphond nog lang. De stichting streeft ernaar om per einde 2018 op jaarbasis 1.000 mensen te helpen. Met de structurele jaarlijkse bijdrage is Hulphond in staat deze doelstelling te behalen.

Life Goals

Een andere nieuwe beneficiënt is Stichting Life Goals. De stichting is in 2010 opgericht ter bevordering van participatie en re-integratie van mensen aan de onderkant van onze samenleving, zoals dak- en thuislozen, tienermoeders, ex-gedetineerden en slachtoffers van huiselijk geweld door middel van sport. In 40 weken tijd doen deelnemers nieuwe contacten op, krijgen ze meer inzicht in hun eigen gedrag en werken ze aan hun gezondheid. Life Goals is inmiddels actief in 25 gemeenten. De organisatie wil groeien naar 43 gemeenten om zo jaarlijks 5.000 kwetsbare mensen in beweging te brengen. De vaste jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro helpt hen deze doelstelling te realiseren.

Chronisch zieke kinderen

Emma at Work zorgt ervoor dat jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar met een chronische of een ernstige (levensbedreigende) ziekte ook kunnen meedoen op de arbeidsmarkt. In Nederland gaat het over zo’n 500.000 jongeren die vanwege hun ziekte vaak een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De jeugdwerkloosheid onder chronisch zieke jongeren en jongeren met een lichamelijke beperking is 40-50%, terwijl zij wel een waardevolle bijdrage kunnen leveren. De eenmalige bijdrage van 375.000 euro biedt Emma at Work de mogelijkheid om meer jongeren te bereiken, te coachen en aan passend werk te helpen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het goede werk dat Stichting Gouden Dagen doet? Bezoek dan eens de website van de organisatie.

Bron: Gouden Dagen

Lees verder

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Meest gelezen