menu

Zorgen voor is meer dan een washandje

Dit gastblog is geschreven door Jan van Geffen, verpleegkundige bij ZuidZorg en vrijwilliger bij Stichting Ambulancewens

Tijdens het verzorgen van meneer Groen vertel ik over mijn werk als vrijwilliger bij Stichting Ambulance Wens Nederland. De ene wens die in vervulling is gegaan is nog mooier dan de andere. Al zeg ik het zelf. Niet alleen mijn ogen twinkelen onder het vertellen, de ogen van meneer Groen zie ik ook stralen terwijl hij aandachtig zit te luisteren. “Heeft u misschien ook een wens?”, vraag ik hem.

Passie

Hij knikt heftig. Hij vertelt dat ie vroeger vaak op het water te vinden was. Varen was zijn passie. Maar door zijn ziekte is het al meer dan 20 jaar geleden dat hij aan boord van een schip is geweest. “Denk je dat die stichting het ook voor elkaar kan krijgen dat ik nog eenmaal zou kunnen varen?”, vraagt hij me met een hoopvolle blik.

Even niet ziek

Ik stel hem voor om met zijn echtgenote de vaarwens aan te vragen. Dolenthousiast roept hij zijn vrouw erbij. Een half uurtje later is de aanvraag een feit.  Terwijl ik hem nog wat aan het uitleggen ben  hoe het een en ander in zijn werk gaat, zie ik meneer Groen dagdromend uit het raam kijken. In zijn gedachte zit ie al op het water. Hij voelt zich eventjes niet ziek. Ik hoop vanuit mijn hart dat de wens doorgaat.

Zorgen voor

Het is aandoenlijk om te zien hoe meneer Groen en zijn vrouw samen toeleven naar deze wens. Het ziek zijn en de onzekere toekomst staan even niet op 1. Ik vind het bijzonder dat ik door een simpel gesprek heb mogen bijdragen aan zoiets positiefs. Verplegen doe je niet alleen met een instrument of een washandje. Soms zijn daar hele andere dingen voor nodig.

Bijzondere momenten

Denkend aan de mooie dag die deze lieve mensen wellicht gaan beleven, stap ik op de fiets  om met veel plezier naar de volgende cliënt te gaan. Blijf me volgen als je wilt weten hoe deze wens afloopt. En herken jij dat positief gevoel of heb je ook wel eens zoiets bijzonders meegemaakt? Deel het en wellicht breng je mij of andere collega’s weer op ideeën!

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten