menu

Ziekte van Parkinson houdt Mary niet tegen

Ziekte van Parkinson is een nare ziekte die vooral de motoriek van iemand beïnvloed. Geen ideale situatie dus als je van schilderen houdt, zoals Mary Kuipers. Maar Mary laat zich niet uit het veld slaan door haar situatie. Ze blijft schilderen en met succes!

Mary Kuipers is 80 jaar oud en woont sinds 2014 in Zonnehuis Westwijk in Amstelveen. Ze heeft de ziekte van Parkinson en ze gaat steeds verder achteruit. Haar man Wim, die 84 jaar is, woont nog zelfstandig in hun oude huis in Uithoorn. Bijna iedere dag komt hij Mary opzoeken. Het valt hun dan ook heel zwaar om apart van elkaar te moeten leven. Maar Mary houdt de moed erin. Ze wil absoluut niet stilzitten ondanks haar aftakelende vermogen om te schilderen.

50 jaar geleden leerde ze schilderen

Wij gaan op bezoek bij haar. Het verpleeghuis waar zij woont heeft ons vertelt over de kunstwerken die zij maakt. Dus wij willen met eigen ogen zien hoe mevrouw Kuipers dat doet. En we zijn onder de indruk! Wim Kuipers, haar echtgenoot, was vroeger altijd de creatieve van de twee. Hij werkte in onder anderen restauratie en houtbewerking, maar kwam daardoor bijna nooit aan schilderen toe. Hij moedigde zijn vrouw 50 jaar geleden al aan om naar de Volksuniversiteit te gaan, wat ze direct deed. Zo begon zij met schilderen, boetseren, weven en spinnen. Tot op de dag van vandaag lijst de heer Kuipers nog altijd al haar werk in.

[irp posts=”8285″ name=”Kunst en dementie”]

Inspiratie uit haar verre reizen

Mevrouw Kuipers was heel goed in het precies schilderen op miniformaat doeken. Ook haalde ze veel inspiratie uit de vele reizen die zij maakten naar Griekenland, Gambia en andere verre landen. Zij schilderde de foto’s tot in detail na. 15 jaar geleden kreeg ze echter de ziekte van Parkinson, waardoor dit steeds moeilijker werd. Door de beeldend therapeute Lonneke Visser van Zonnehuis Westwijk, leerde ze schilderen met acrylverf wat het makkelijker voor haar maakt om grotere schilderijen te maken.

Schilderen met de ziekte van Parkinson

Ze schildert nu vrijwel iedere dag op haar kamer. Haar kamer is dan ook omgetoverd tot een soort atelier. Het geeft haar afleiding, maar ook focus en inspiratie om niet haar liefde voor het schilderen op te geven. Ondanks de ziekte van Parkinson blijft ze dus doorgaan. Op dit moment werkt ze aan een serie dierenportretten, waarmee ze binnenkort ook gaat exposeren in de therapieruimte van de locatie. Het ziet er bijzonder uit en je kunt duidelijk zien dat mevrouw Kuipers een buitengewoon talent is. Gewoon prachtig!

De kunsterken van Mary Kuipers

Mary Kuipers en haar schilderijen

Inspirerende woonlocatie

Zonnehuis Westwijk in Amstelveen is een creatieve en inspirerende locatie. Er wordt veel met kunst gedaan en dat kun je duidelijk zien. De locatie heeft zo’n 14 woningen 91 plaatsen voor kleinschalig wonen waar ook specifieke zorg wordt gegeven voor mensen met dementie. Beneden op de begane grond is een grote algemene ruimte waar het altijd druk is met activiteiten. Hier is ook iedere drie maanden een wisselende tentoonstelling met schilderijen van bewoners van nu, maar ook van vroeger. Bij het afscheid nemen laat mevrouw Kuipers vol trots ook haar schilderijen zien die hier hangen. Er waren onlangs zelfs mensen die ze wilden kopen, maar daar heeft ze vanaf gezien. Ze is té gehecht aan haar eigen schilderijen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten