Volg ons online

Vrije tijd

Wat drink je op het terras

De zomer is bijna voorbij. Daarom vragen wij ons af: wat drink je op het terras? Om je te inspireren hebben we wat opties voor je.

Gedeeld

op

Wat drink je op het terras

Het terras en een lekker drankje lonken deze laatste dagen van de zomer. We kunnen niet zeggen dat we een prachtige zomer hebben gehad en de afgelopen dagen waren ook niet om over naar huis te schrijven. Maar misschien gaat het toch nog gebeuren!

En wat is er dan lekkerder om, met goed gezelschap natuurlijk, een terrasje te pakken met een lekker drankje. Ontspannen en genieten van alles wat er om je heen gebeurt. Ook zin gekregen? Bel die vriend of vriendin of neem iemand gewoon mee op sleeptouw. Wij weten zeker dat er voldoende mensen zijn die behoefte hebben aan goed gezelschap. En dan hebben wij wat suggesties voor je, wat je met elkaar kunt drinken. Wat drink je op het terras als je de kans krijgt?

Wat dacht je van bubbels?

Een lekker glas bubbels op z’n tijd is nooit te versmaden. Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd champagne te zijn. We hebben ook niet allemaal een diepe beurs waar we uit kunnen putten. Maar gelukkig zijn er voor ons gewone stervelingen ook nog heerlijke, soms misschien wel lekkerdere, alternatieven, zoals Prosecco of Cava. Maar wat is wat en waar komt het vandaan?

Prosecco

Prosecco komt uit Italië. Conegliano-Valdobbiadene om precies te zijn. Probeer die plaatsnaam nog eens uit te spreken na twee glazen van dit heerlijke drankje! Prosecco wordt gemaakt van de Glera druif. Maar de geschiedenis van deze drank is een beetje een mysterie. Bekend is dat de druif al 200 jaar geleden werd verbouwd. Maar er zijn zelfs verhalen dat Prosecco, of een wijn die er op lijkt, werd gemaakt in het oude Rome. Prosecco kent twee variaties: een Spumante (deze heeft een sterke bubbel) of een Frizzante (een minder sterke bubbel). Goed onthouden, want daar kan je indruk mee maken op een terrasje! Verder is Prosecco heerlijk fris, fruitig, jong en iets zoeter dan Cava of champagne. Waar is Prosecco lekker bij? Prosecco is lekker als aperitief of bij vis of salade. Lekkere lichte gerechten dus.

Cava

Cava komt uit Spanje en wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne. De drank komt met name uit Catalonië, de streek van Barcelona. Cava wordt gemaakt van Xarello, Macabeo en Parellada  druiven. Net als bij champagne zijn er best wat variaties van Brut (droog) tot Dulce (heel zoet). En waar gaat Cava goed mee? Ook als aperitief, net als een Prosecco. Maar Cava is ook heerlijk in mix dranken, zoals cocktails.

Champagne

En wil je dan toch flink in de buidel tasten en het gewoon breed laten hangen – ach, we leven maar een keer toch?! – dan is champagne natuurlijk de koningin van de mousserende wijnen. Champagne mag alleen champagne heten als het uit de streek Reims komt. Dit is dé champagne streek in Frankrijk. En geloof het of niet, maar de naam is wettelijk beschermd. Niemand anders, behalve wijnboeren uit deze streek mogen de naam gebruiken! Dus ondanks dat de Cava uit Spanje praktisch hetzelfde productieproces kent, mag het nooit champagne heten. Het recept om champagne te maken is al 300 jaar oud. Er worden drie verschillende druiven soorten gebruikt: Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Ook champagne kent veel smaakvariaties, van heel droog (Brut) tot heel zoet (Doux). En waar is champagne lekker bij? Eigenlijk bij alles als je het ons vraagt. Maar wij houden de fles nog even in de opslag voor Oud & Nieuw, want een Oudejaarsavond zonder champagne is toch niet een echte jaarwisseling!

Wat drink je op het terras?

Heb je geen zin in bubbels maar in een ‘gewoon’ glaasje wijn dan is er volop keuze uit witte of rosé wijnen.

Rosé

Rosé is de laatste jaren weer helemaal in! Meestal wordt rosé gemaakt van blauwe druiven, maar er zijn ook soorten, uit Portugal bijvoorbeeld, waarvoor druiven met van nature gekleurd vruchtvlees worden gebruikt. Rosé krijgt de rozige kleur omdat de druiven gekneusd worden, waardoor de rode kleurstof van de schil vrijkomt. Vervolgens worden deze schillen minder lang bij het sap gehouden, dan bij rode wijn.

Rosé is geen bewaarwijn en je moet het koel drinken om optimaal van de frisse smaak te kunnen genieten.

Lekker wit wijntje

Liever een glaasje wit? Dan is de meest gestelde vraag op het terras: “Wilt u een Chardonnay of Sauvignon?” In Amerika willen Sauvignon liefhebbers ABC (Anything but Chardonnay). Hier in Nederland is de Chardonnay weer populairder.

Chardonnay

De Chardonnay druif is één van de meest geliefde rassen voor witte wijn en wordt op verschillende ondergronden en klimaten verbouwd. Vaak rijpen of gisten Chardonnay wijnen op eikenhout. Dit is ook de reden waarom Chardonnay meestal een vollere smaak heeft. Het is een witte wijn met een heldere gouden kleur en volle, romige smaken en geuren. Chardonnay wijnen gaan vooral goed samen met vettere vissoorten, zoals zalm.

Sauvignon

Sauvignon heeft twee druivensoorten. De bekende Sauvignon Blanc en de Caberent Sauvignon. De Sauvignon Blanc is een groene druif, terwijl de Cabernet een blauwe druif is. De Sauvignon Blanc is dus de witte wijn en de Cabernet de rode. Maak dus op het terrasje nooit de fout om te antwoorden dat je een Cabernet Sauvignon wil als je een witte wijn bedoeld.

Een glas Sauvignon Blanc is fris en fruitig van smaak. Probeer maar eens te proeven als je een glas voor je hebt staan. De smaken variëren vaak van groene appels, kruisbessen en soms zelfs ananas. Lekker verfrissend dus op een warme zomerse dag.

Mocht je dus deze na zomerse dagen nog een terrasje pakken? Hopelijk kom je nu een beetje goed beslagen ten ijs en imponeer je met wat van deze basiskennis 😉

Wij adviseren te gaan genieten en dat vooral ook met elkaar te doen. Santé dus!

meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Meer geld voor ouderen en hun wensen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs verrast met een fantastische bijdrage van de VriendenLoterij. Meer geld voor ouderen dus en het vervullen van hun wensen.

Gedeeld

op

Meer geld voor ouderen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs door de VriendenLoterij beloond met een cheque van maar liefst € 472.519. Dat betekent meer geld voor ouderen en de wensen die ze hebben. 

De stichting bestaat nu meer dan twee jaar en groeit hard. Van speciale Gouden Koffiebijeenkomsten tot het vervullen van Gouden Wensen. De stichting doet er alles aan om ouderen in het zonnetje te zetten. Oprichter en directeur Jan Romme wil meer. “Want ouderen verdienen het als geen ander!”

Nog meer doelen

De VriendenLoterij kan dit jaar opnieuw meer geld geven aan goede doelen die mensen helpen om mee te (blijven) doen in onze maatschappij. Het nieuws van deze prachtige bijdrage die Stichting Gouden Dagen in ontvangst mocht nemen, werd bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Singer Laren. Dankzij de deelnemers van de loterij steeg de afdracht aan Nederlandse goede doelen naar 58,9 miljoen euro. Daarnaast maakte de VriendenLoterij bekend dat vijf nieuwe organisaties vanaf nu een vaste jaarlijkse bijdrage krijgen: Hulphond Nederland, Spieren voor Spieren, Stichting Life Goals, Stichting Vier het Leven en het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Hiermee komt het totaal aantal goede doelen dat de VriendenLoterij steunt op 50.

Iedereen telt mee

Iedereen telt mee. Daarom werft de VriendenLoterij fondsen voor Nederlandse goede doelen die zich inzetten voor een gezonde en sociale samenleving. Hierdoor kunnen er in Nederland nieuwe maatschappelijke initiatieven en projecten van de grond komen, waarmee mensen net dat zetje krijgen dat ze verder helpt of waarmee vrijwilligers worden gesteund bij hun werk.

Hulphonden

Hulphond Nederland is een van de goede doelen die vanaf nu een structurele jaarlijkse bijdrage krijgt van 200.000 euro. Een hulphond voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, gedragsproblemen of een posttraumatische stressstoornis. Hulphond Nederland helpt nu ongeveer 600 mensen per jaar. Toch zijn de wachtlijsten voor een hulphond nog lang. De stichting streeft ernaar om per einde 2018 op jaarbasis 1.000 mensen te helpen. Met de structurele jaarlijkse bijdrage is Hulphond in staat deze doelstelling te behalen.

Life Goals

Een andere nieuwe beneficiënt is Stichting Life Goals. De stichting is in 2010 opgericht ter bevordering van participatie en re-integratie van mensen aan de onderkant van onze samenleving, zoals dak- en thuislozen, tienermoeders, ex-gedetineerden en slachtoffers van huiselijk geweld door middel van sport. In 40 weken tijd doen deelnemers nieuwe contacten op, krijgen ze meer inzicht in hun eigen gedrag en werken ze aan hun gezondheid. Life Goals is inmiddels actief in 25 gemeenten. De organisatie wil groeien naar 43 gemeenten om zo jaarlijks 5.000 kwetsbare mensen in beweging te brengen. De vaste jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro helpt hen deze doelstelling te realiseren.

Chronisch zieke kinderen

Emma at Work zorgt ervoor dat jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar met een chronische of een ernstige (levensbedreigende) ziekte ook kunnen meedoen op de arbeidsmarkt. In Nederland gaat het over zo’n 500.000 jongeren die vanwege hun ziekte vaak een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De jeugdwerkloosheid onder chronisch zieke jongeren en jongeren met een lichamelijke beperking is 40-50%, terwijl zij wel een waardevolle bijdrage kunnen leveren. De eenmalige bijdrage van 375.000 euro biedt Emma at Work de mogelijkheid om meer jongeren te bereiken, te coachen en aan passend werk te helpen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het goede werk dat Stichting Gouden Dagen doet? Bezoek dan eens de website van de organisatie.

Bron: Gouden Dagen

Lees verder

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Meest gelezen