Volg ons online

Vrije tijd

Wat drink je op het terras

De zomer is bijna voorbij. Daarom vragen wij ons af: wat drink je op het terras? Om je te inspireren hebben we wat opties voor je.

Gedeeld

op

Wat drink je op het terras

Het terras en een lekker drankje lonken deze laatste dagen van de zomer. We kunnen niet zeggen dat we een prachtige zomer hebben gehad en de afgelopen dagen waren ook niet om over naar huis te schrijven. Maar misschien gaat het toch nog gebeuren!

En wat is er dan lekkerder om, met goed gezelschap natuurlijk, een terrasje te pakken met een lekker drankje. Ontspannen en genieten van alles wat er om je heen gebeurt. Ook zin gekregen? Bel die vriend of vriendin of neem iemand gewoon mee op sleeptouw. Wij weten zeker dat er voldoende mensen zijn die behoefte hebben aan goed gezelschap. En dan hebben wij wat suggesties voor je, wat je met elkaar kunt drinken. Wat drink je op het terras als je de kans krijgt?

Wat dacht je van bubbels?

Een lekker glas bubbels op z’n tijd is nooit te versmaden. Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd champagne te zijn. We hebben ook niet allemaal een diepe beurs waar we uit kunnen putten. Maar gelukkig zijn er voor ons gewone stervelingen ook nog heerlijke, soms misschien wel lekkerdere, alternatieven, zoals Prosecco of Cava. Maar wat is wat en waar komt het vandaan?

Prosecco

Prosecco komt uit Italië. Conegliano-Valdobbiadene om precies te zijn. Probeer die plaatsnaam nog eens uit te spreken na twee glazen van dit heerlijke drankje! Prosecco wordt gemaakt van de Glera druif. Maar de geschiedenis van deze drank is een beetje een mysterie. Bekend is dat de druif al 200 jaar geleden werd verbouwd. Maar er zijn zelfs verhalen dat Prosecco, of een wijn die er op lijkt, werd gemaakt in het oude Rome. Prosecco kent twee variaties: een Spumante (deze heeft een sterke bubbel) of een Frizzante (een minder sterke bubbel). Goed onthouden, want daar kan je indruk mee maken op een terrasje! Verder is Prosecco heerlijk fris, fruitig, jong en iets zoeter dan Cava of champagne. Waar is Prosecco lekker bij? Prosecco is lekker als aperitief of bij vis of salade. Lekkere lichte gerechten dus.

Cava

Cava komt uit Spanje en wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne. De drank komt met name uit Catalonië, de streek van Barcelona. Cava wordt gemaakt van Xarello, Macabeo en Parellada  druiven. Net als bij champagne zijn er best wat variaties van Brut (droog) tot Dulce (heel zoet). En waar gaat Cava goed mee? Ook als aperitief, net als een Prosecco. Maar Cava is ook heerlijk in mix dranken, zoals cocktails.

Champagne

En wil je dan toch flink in de buidel tasten en het gewoon breed laten hangen – ach, we leven maar een keer toch?! – dan is champagne natuurlijk de koningin van de mousserende wijnen. Champagne mag alleen champagne heten als het uit de streek Reims komt. Dit is dé champagne streek in Frankrijk. En geloof het of niet, maar de naam is wettelijk beschermd. Niemand anders, behalve wijnboeren uit deze streek mogen de naam gebruiken! Dus ondanks dat de Cava uit Spanje praktisch hetzelfde productieproces kent, mag het nooit champagne heten. Het recept om champagne te maken is al 300 jaar oud. Er worden drie verschillende druiven soorten gebruikt: Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Ook champagne kent veel smaakvariaties, van heel droog (Brut) tot heel zoet (Doux). En waar is champagne lekker bij? Eigenlijk bij alles als je het ons vraagt. Maar wij houden de fles nog even in de opslag voor Oud & Nieuw, want een Oudejaarsavond zonder champagne is toch niet een echte jaarwisseling!

Wat drink je op het terras?

Heb je geen zin in bubbels maar in een ‘gewoon’ glaasje wijn dan is er volop keuze uit witte of rosé wijnen.

Rosé

Rosé is de laatste jaren weer helemaal in! Meestal wordt rosé gemaakt van blauwe druiven, maar er zijn ook soorten, uit Portugal bijvoorbeeld, waarvoor druiven met van nature gekleurd vruchtvlees worden gebruikt. Rosé krijgt de rozige kleur omdat de druiven gekneusd worden, waardoor de rode kleurstof van de schil vrijkomt. Vervolgens worden deze schillen minder lang bij het sap gehouden, dan bij rode wijn.

Rosé is geen bewaarwijn en je moet het koel drinken om optimaal van de frisse smaak te kunnen genieten.

Lekker wit wijntje

Liever een glaasje wit? Dan is de meest gestelde vraag op het terras: “Wilt u een Chardonnay of Sauvignon?” In Amerika willen Sauvignon liefhebbers ABC (Anything but Chardonnay). Hier in Nederland is de Chardonnay weer populairder.

Chardonnay

De Chardonnay druif is één van de meest geliefde rassen voor witte wijn en wordt op verschillende ondergronden en klimaten verbouwd. Vaak rijpen of gisten Chardonnay wijnen op eikenhout. Dit is ook de reden waarom Chardonnay meestal een vollere smaak heeft. Het is een witte wijn met een heldere gouden kleur en volle, romige smaken en geuren. Chardonnay wijnen gaan vooral goed samen met vettere vissoorten, zoals zalm.

Sauvignon

Sauvignon heeft twee druivensoorten. De bekende Sauvignon Blanc en de Caberent Sauvignon. De Sauvignon Blanc is een groene druif, terwijl de Cabernet een blauwe druif is. De Sauvignon Blanc is dus de witte wijn en de Cabernet de rode. Maak dus op het terrasje nooit de fout om te antwoorden dat je een Cabernet Sauvignon wil als je een witte wijn bedoeld.

Een glas Sauvignon Blanc is fris en fruitig van smaak. Probeer maar eens te proeven als je een glas voor je hebt staan. De smaken variëren vaak van groene appels, kruisbessen en soms zelfs ananas. Lekker verfrissend dus op een warme zomerse dag.

Mocht je dus deze na zomerse dagen nog een terrasje pakken? Hopelijk kom je nu een beetje goed beslagen ten ijs en imponeer je met wat van deze basiskennis 😉

Wij adviseren te gaan genieten en dat vooral ook met elkaar te doen. Santé dus!

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Een wens in vervulling laten gaan

Een wens in vervulling laten gaan, het is eenvoudiger dan je denkt. Gouden Dagen vervulde onlangs de wens van mevrouw Poelstra.

Gedeeld

op

Een wens in vervulling laten gaan
Foto: Stichting Gouden Dagen

Een wens in vervulling laten gaan, soms is het makkelijker dan je denkt. Voor mevrouw Poelstra uit Alkmaar was het namelijk geen grote of bijzondere wens. Ze wilde gewoon nog eens, op haar 91ste jaar, naar het strand tussen Camperduin en Petten. Ze was er al ruim 18 jaar niet meer geweest en miste het enorm.

Stichting Gouden Dagen maakte het mogelijk en maakte er direct een heel bijzondere dag van. Een dag om niet te vergeten. Want vaak kun je met kleine dingen al iets heel bijzonders doen. Voor mevrouw Poelstra ging letterlijk de rode loper uit. Volledig verrast liet ze alle aandacht op zich af komen.

Bekende in de wijk

Na de rode loper stond een prachtige witte limousine klaar, die door Big Limo by Dita ter beschikking was gesteld. Op naar strandpaviljoen Struin in Camperduin voor koffie en gebak! De wijk was uitgetrokken om mevrouw Poelstra uit te zwaaien. Ze is een bekende in de wijk, want ook al is ze al over de 90, stilzitten kan ze niet. Dat bleek ook nog eens uit feit dat ze, eenmaal aangekomen in het strandpaviljoen, direct donateurs voor Stichting Gouden Dagen begon te werven.

Een wens in vervulling laten gaan

Na een heerlijke kop koffie was het tijd om aan de strandwandeling te beginnen. Ze genoot zichtbaar. Wat ook niet heel gek was gezien de prachtige zonsondergang die ze nog meepakte. Wat is er mooier dan een wijds strand met ondergaande zon? Voor mevrouw Poelstra was de dag compleet. En met wat zand in haar broekzak als aandenken ging ze voldaan weer naar huis.

Meer weten?

Stichting Gouden Dagen zet zich in voor alle ouderen in Nederland. Met bijzondere projecten probeert ze het leven van ouderen aangenamer te maken en probeert ze eenzaamheid terug te dringen. Wil je meer weten over wat Gouden Dagen precies doet? Bezoek dan de website van de stichting of word lid van hun Facebook pagina.

Lees verder

Vrije tijd

Dagje uit in Dordrecht

Jeanette en Francis gaan in een oldtimer een dagje uit in Dordrecht, op zoek naar tal van herinneringen aan vroeger.

Gedeeld

op

Dagje uit in Dordrecht
Foto: Sara, for good old times

Dagje uit in Dordrecht. Vandaag gaan we op pad met Francis (73) en Jeanette (80) uit Amsterdam Noord. We halen ze op voor een nieuwe trip down memory lane. Twee vriendinnen die naast veel verschillen ook veel overeenkomsten hebben. En allebei woonachtig in Amsterdam Noord. Ze houden van zwemmen en zijn geboren in het centrum van Dordrecht.
Al voor we de auto in stappen vertelt Jeannette, met enige spanning in haar stem, dat ze heeft gedroomd over deze dag. Dat haar ouderlijk huis en omgeving helemaal gemoderniseerd en veranderd zijn. Francis stelt haar vriendin gerust en ze stappen in de auto. Al meteen beginnen de vriendinnen op de achterbank lekker met elkaar te kletsen met op de achtergrond zachte pianotonen van Chopin. De trip is begonnen! Op naar het centrum van Dordrecht.

Het trekt gewoon

Onderweg vertelt Francis dat zij maar kort in Dordrecht heeft gewoond maar het altijd een heel bijzondere en mooie plek heeft gevonden. “Het trekt gewoon”, aldus Francis. Jeannette haakt hierop in dat zij tot haar drieëntwintigste in Dordrecht heeft gewoond en daarna op kamers ging in Amsterdam. Tussen de verhalen door is Jeannette ook bezig met de route richting Dordrecht en houdt ze mij goed in de gaten.

Herinneringen ophalen

Francis en Jeanette vertellen allebei over hun verleden en wat voor werk ze hebben gedaan. Jeannette als freelance tekenaar en Francis onder anderen bij een convectiebedrijf om geld te sparen voor de zanglessen die ze zo graag wilde. Ze vertellen hun herinneringen met heel veel enthousiasme maar laten elkaar ook aan het woord en luisteren met veel geduld naar elkaars verhalen.

Het mooie centrum

Aangekomen in Dordrecht lopen we door het mooie karakteristieke centrum richting de ouderlijk huizen van de dames. Als eerst arriveren we bij het huis en de winkel van de vader van Jeannette. Hier heeft ze tot haar 13de jaar heeft gewoond. Hierna lopen we door naar de plek waar Francis is geboren, wat helaas een parkeerplaats is geworden.

Schuilen tijdens de oorlog

Onder het genot van een heerlijk bakje koffie, een appelgebakje met slagroom en een prachtig uitzicht op het water vertelt Jeannette dat haar vader in de winkel scheepsartikelen verkocht. En dat haar moeder van de stof van de vlaggen jurkjes maakte voor haar en haar twee zusjes. Ze moest altijd op de twee zusjes passen wat ze niet zo leuk vond. Ze wilde graag spelen. Zelf maakte ze van stof en vlaggenstokken hutten in de winkel, waar ze zich in kon terugtrekken. Dit speelde zich allemaal af tijdens de oorlog. De familie moest tijdens deze periode vaak schuilen. Dit deden ze in de kelder onder de winkel waar de hele buurt naartoe kwam. In het stro wachtten ze tot het weer veilig was. Het kon wel uren duren vertelde Jeannette.

Corned beef uit blik

Ook Francis heeft het een en ander meegekregen van de oorlog. Bijvoorbeeld dat haar moeder vertelde dat de mannen in Dordrecht werden opgehaald om in fabrieken te werken. Francis haar vader wilde dit helemaal niet en had zich verstopt achter een deur in de wc. Hij stond daar heel lang helemaal rechtop te wachten tot ‘ze’ kwamen zegt Francis, met enige grinnik in haar stem. Haar moeder vertelde dat ze heel blij was dat Francis toen als klein meisje in bed lag te slapen en zij zo niet haar vader heeft kunnen verlinken. Wat een mooie verhalen waar we ons helemaal niks bij kunnen voorstellen. Jeannette vertelde dat het na de bevrijding één groot feest was met veel versieringen en optochten door de stad. De Canadezen kwamen met veel eten, onder andere blikjes Corned beef wat Jeannette heel erg lekker vond. Als de blikjes op waren maakte ze hier stelten van zodat ze kon spelen.

Hij blijkt nog te leven

Na de heerlijke versnapering stappen we weer in de auto om een kijkje te gaan nemen bij de grote kerk. We rijden door de prachtige kleine straatjes van het centrum, over bruggetjes en grachten die doen denken aan het Italiaanse Venetië. Aangekomen in de straat die naar de grote kerk leidt vertelt Jeannette dat haar boekhouder hier ergens woonde. We minderen snelheid zodat we het goed kunnen bekijken en ja hoor, zegt Jeannette: “Hier zou hij moeten wonen”. We parkeren de auto en lopen naar de voordeur van het prachtige Dordrechtse pand. M. De Deugd, het staat in prachtige sierlijke letters geschilderd op de deur. Jeannette: “Zal hij nog leven?” Met spanning drukt ze op de bel en met grote verbazing doet Marinus de Deugd open. “Hij woont er nog steeds!” zegt Jeannette opgelucht. Na drie steile trappen komen we aan in het schattige huis van de boekhouder die hier altijd is blijven wonen. Dit is ook zeker aan de inrichting te zien, dat waarschijnlijk in al die jaren niets is veranderd.

Mooi klokkenspel

Wat mooi om te zien hoe Jeannette helemaal opbloeit tijdens het gesprek met haar boekhouder, die allemaal oude verhalen aan het vertellen is. Op de achtergrond horen we het mooie klokkenspel van de grote kerk. Hij vertelt dat hij een portret van zijn dochter boven de schouw heeft hangen. Een portret dat Jeannette heeft getekend. We zijn natuurlijk erg nieuwsgierig geworden en gaan een kijkje nemen. Wat een prachtige tekening van zijn dochter, en wat kan Jeannette goed tekenen.

Dagje uit in Dordrecht

Na email adressen uitgewisseld te hebben nemen we afscheid van boekhouder De Deugd en lopen we verder naar de grote kerk. Francis wil heel graag naar binnen om te kijken waar zij vroeger is gedoopt. Helaas een trouw mis gaande waardoor we er niet bij kunnen. Wel hebben even de sfeer kunnen proeven van de prachtige kerk met haar mooie glas in lood ramen. Na al deze indrukken is het tijd om nog even te zitten en bij te komen voordat we weer teruglopen naar de auto en richting Amsterdam rijden.
Wat een gezellig dagje uit in Dordrecht met twee prachtige dames en tal van mooie herinneringen aan vroeger.

Dit verslag is geschreven door Denise Smit van Sara, For Good Old Times

Dit dagje uit in Dordrecht heb ik gedaan in het kader van Sweet 70.

Sweet 70 is een community voor senioren in Amsterdam Noord met een nieuwe kijk op ouder worden. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Oranje fonds, Brentano’s steun des Ouderdoms, RC maagdenhuis, Neyenburghfonds, Rooms Catholijk Oude Armen Kantoor, Fonds Sluyterman van Loo, Nationaal Ouderenfonds, Stichting Vredenburgh en Theresia Spijkerstichting.

Lees verder

Vrije tijd

Oud zijn is niet leuk, wat een onzin!

Oud zijn is niet leuk? Hoezo? Het Festival of Older People gaat in oktober laten zien dat dit volstrekte onzin is.

Gedeeld

op

door

Oud zijn is niet leuk

Oud zijn is niet leuk, hoezo? Wat een onzin! De vergrijzing slaat toe in onze maatschappij, maar heel veel bedrijven en organisaties realiseren zich dit nog niet. Zonde! Want de oudere doelgroep biedt juist kansen.

Zeker als je kijkt naar de generatie die nu “ouder” is. Ze zijn actief, veeleisend en hebben vaak het geld om hun wensen ook écht te realiseren. Daarom is het thema van het ‘Festival of Older People’ in Utrecht dit jaar: ouderen bestaan niet.

Oud zijn, wat is dat?

Drie dagen onderzoekt het festival, 17, 18 en 19 oktober, wat “oud zijn” nu écht is. Hoe is het om oud te zijn? Word je anders oud als je weet dat 90 het nieuwe 70 is? Wat zijn de gevolgen voor onze maatschappij als geheel? Allemaal vragen die hopelijk beantwoord gaan worden. Of die in ieder geval een gesprek over ouder worden op gang gaat brengen. En het festival heeft imposante sprekers weten te vinden die de discussie gaan leiden. Hedy D’Ancona, Bas van der Ham, Freek de Jonge en Sylvana Simons. Maar zij zijn niet de enige. Er zijn er meer.

Grote namen en optredens

Naast het congres speelt kunst ook een belangrijke rol. Kunst is namelijk bij uitstek een middel om maatschappelijke onderwerpen te vertalen naar levens veranderende ervaringen. Daarom is er muziek, is er podiumkunst en zijn er films. Allemaal over “ouder worden”, gemaakt door oudere kunstenaars. Cabaretière Jacquelien de Savornin Lohman treedt op, Theater Nocturen, Angela Vissers, The Lofties. Het zijn er slechts enkelen. Dus, het belooft een groot event te worden.

Meer weten?

Wil je ook bij het festival en het congres aanwezig zijn? Bekijk het programma hier en schrijf je ook in. We zien je graag in oktober mee praten!

Lees verder

Meest gelezen