menu

Wat drink je op het terras

Het terras en een lekker drankje lonken deze laatste dagen van de zomer. We kunnen niet zeggen dat we een prachtige zomer hebben gehad en de afgelopen dagen waren ook niet om over naar huis te schrijven. Maar misschien gaat het toch nog gebeuren!

En wat is er dan lekkerder om, met goed gezelschap natuurlijk, een terrasje te pakken met een lekker drankje. Ontspannen en genieten van alles wat er om je heen gebeurt. Ook zin gekregen? Bel die vriend of vriendin of neem iemand gewoon mee op sleeptouw. Wij weten zeker dat er voldoende mensen zijn die behoefte hebben aan goed gezelschap. En dan hebben wij wat suggesties voor je, wat je met elkaar kunt drinken. Wat drink je op het terras als je de kans krijgt?

Wat dacht je van bubbels?

Een lekker glas bubbels op z’n tijd is nooit te versmaden. Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd champagne te zijn. We hebben ook niet allemaal een diepe beurs waar we uit kunnen putten. Maar gelukkig zijn er voor ons gewone stervelingen ook nog heerlijke, soms misschien wel lekkerdere, alternatieven, zoals Prosecco of Cava. Maar wat is wat en waar komt het vandaan?

Prosecco

Prosecco komt uit Italië. Conegliano-Valdobbiadene om precies te zijn. Probeer die plaatsnaam nog eens uit te spreken na twee glazen van dit heerlijke drankje! Prosecco wordt gemaakt van de Glera druif. Maar de geschiedenis van deze drank is een beetje een mysterie. Bekend is dat de druif al 200 jaar geleden werd verbouwd. Maar er zijn zelfs verhalen dat Prosecco, of een wijn die er op lijkt, werd gemaakt in het oude Rome. Prosecco kent twee variaties: een Spumante (deze heeft een sterke bubbel) of een Frizzante (een minder sterke bubbel). Goed onthouden, want daar kan je indruk mee maken op een terrasje! Verder is Prosecco heerlijk fris, fruitig, jong en iets zoeter dan Cava of champagne. Waar is Prosecco lekker bij? Prosecco is lekker als aperitief of bij vis of salade. Lekkere lichte gerechten dus.

Cava

Cava komt uit Spanje en wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne. De drank komt met name uit Catalonië, de streek van Barcelona. Cava wordt gemaakt van Xarello, Macabeo en Parellada  druiven. Net als bij champagne zijn er best wat variaties van Brut (droog) tot Dulce (heel zoet). En waar gaat Cava goed mee? Ook als aperitief, net als een Prosecco. Maar Cava is ook heerlijk in mix dranken, zoals cocktails.

Champagne

En wil je dan toch flink in de buidel tasten en het gewoon breed laten hangen – ach, we leven maar een keer toch?! – dan is champagne natuurlijk de koningin van de mousserende wijnen. Champagne mag alleen champagne heten als het uit de streek Reims komt. Dit is dé champagne streek in Frankrijk. En geloof het of niet, maar de naam is wettelijk beschermd. Niemand anders, behalve wijnboeren uit deze streek mogen de naam gebruiken! Dus ondanks dat de Cava uit Spanje praktisch hetzelfde productieproces kent, mag het nooit champagne heten. Het recept om champagne te maken is al 300 jaar oud. Er worden drie verschillende druiven soorten gebruikt: Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Ook champagne kent veel smaakvariaties, van heel droog (Brut) tot heel zoet (Doux). En waar is champagne lekker bij? Eigenlijk bij alles als je het ons vraagt. Maar wij houden de fles nog even in de opslag voor Oud & Nieuw, want een Oudejaarsavond zonder champagne is toch niet een echte jaarwisseling!

Wat drink je op het terras?

Heb je geen zin in bubbels maar in een ‘gewoon’ glaasje wijn dan is er volop keuze uit witte of rosé wijnen.

Rosé

Rosé is de laatste jaren weer helemaal in! Meestal wordt rosé gemaakt van blauwe druiven, maar er zijn ook soorten, uit Portugal bijvoorbeeld, waarvoor druiven met van nature gekleurd vruchtvlees worden gebruikt. Rosé krijgt de rozige kleur omdat de druiven gekneusd worden, waardoor de rode kleurstof van de schil vrijkomt. Vervolgens worden deze schillen minder lang bij het sap gehouden, dan bij rode wijn.

Rosé is geen bewaarwijn en je moet het koel drinken om optimaal van de frisse smaak te kunnen genieten.

Lekker wit wijntje

Liever een glaasje wit? Dan is de meest gestelde vraag op het terras: “Wilt u een Chardonnay of Sauvignon?” In Amerika willen Sauvignon liefhebbers ABC (Anything but Chardonnay). Hier in Nederland is de Chardonnay weer populairder.

Chardonnay

De Chardonnay druif is één van de meest geliefde rassen voor witte wijn en wordt op verschillende ondergronden en klimaten verbouwd. Vaak rijpen of gisten Chardonnay wijnen op eikenhout. Dit is ook de reden waarom Chardonnay meestal een vollere smaak heeft. Het is een witte wijn met een heldere gouden kleur en volle, romige smaken en geuren. Chardonnay wijnen gaan vooral goed samen met vettere vissoorten, zoals zalm.

Sauvignon

Sauvignon heeft twee druivensoorten. De bekende Sauvignon Blanc en de Caberent Sauvignon. De Sauvignon Blanc is een groene druif, terwijl de Cabernet een blauwe druif is. De Sauvignon Blanc is dus de witte wijn en de Cabernet de rode. Maak dus op het terrasje nooit de fout om te antwoorden dat je een Cabernet Sauvignon wil als je een witte wijn bedoeld.

Een glas Sauvignon Blanc is fris en fruitig van smaak. Probeer maar eens te proeven als je een glas voor je hebt staan. De smaken variëren vaak van groene appels, kruisbessen en soms zelfs ananas. Lekker verfrissend dus op een warme zomerse dag.

Mocht je dus deze na zomerse dagen nog een terrasje pakken? Hopelijk kom je nu een beetje goed beslagen ten ijs en imponeer je met wat van deze basiskennis 😉

Wij adviseren te gaan genieten en dat vooral ook met elkaar te doen. Santé dus!

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten