Volg ons online

Vrije tijd

Vrolijke schilderijen in verpleeghuis

Deze vrolijke schilderijen van Willemijn zijn opnieuw bewijs dat kunst in verpleeg- en verzorgingshuis volop leeft.

Gedeeld

op

Vrolijke schilderijen van Willemijn van Essen

De vrolijke schilderijen van Willemijn zijn wij op het spoor gekomen toen wij rondvraag deden bij zorgorganisaties. Bij NED7 zijn we namelijk opzoek naar het verborgen talent in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland en geloof ons, dat talent is er!

Al eerder waren wij op bezoek bij Flory Straatsma, die prachtige schilderijen met stillevens maakt. Maar ook Theresia Wilkes zochten we op om te zien wat zij, ondanks haar dementie, creëert. Overal waar wij komen zijn gepassioneerde kunstenaars aan het werk, die de prachtigste schilderijen maken. En Willemijn van Essen hoort daar ook bij. Haar vrolijke schilderijen zijn prachtig van compositie én kleur. En als je haar ontmoet zou je niet zeggen dat ze onlangs haar 94ste verjaardag vierde!

Wonen in Den Haag

Willemijn van Essen woont in haar eigen 2-kamer appartement in Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) Rustoord. WZH Rustoord ligt midden in Den Haag-Leidschenveen, vlakbij het winkelcentrum en het openbaar vervoer. Het ziet er allemaal prachtig, sfeervol  en nieuw uit maar we begrijpen van activiteitenbegeleidster Wilma Hengsdijk dat het gebouw er toch al zo’n 6 jaar staat. Er hangt een fijne sfeer,  iedereen kent elkaar en maakt een praatje. Wilma geeft iedere vrijdagmiddag van 13.45 tot 15.30 uur schilderles aan een groepje van 9 personen en wordt hierbij ondersteund door Joke de Nas, Stella van Veen en Marjolijn Brasz. Zij zijn alle drie vrijwilliger bij WZH Rustoord.

partner content

Woonzorgcentra Haaglanden

Bij WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) kun je terecht voor zorg, behandeling en begeleiding bij dementie, chronische lichamelijke aandoeningen, niet aangeboren hersenletsel, geriatrische revalidatiezorg en nog veel meer.

Nauwelijks contact met anderen

We zijn uitgenodigd in het ruime 2-kamer appartement van Willemijn. Ze woont op de 4de etage. Willemijn heeft fysiek wel wat problemen, zoals met haar longen en hart. Maar mentaal is ze buitengewoon helder van geest. Als je haar ziet en ontmoet geloven wij niet dat ze al 94 jaar oud is. Het is haar gewoon niet aan te zien. Op de vraag hoe ze het vindt om hier te wonen antwoord ze: “Het is nodig om hier te wonen, ik ben dankbaar dat de verzorging hier is. Ze doen het zo goed als ze kunnen.” Met andere bewoners heb ik nauwelijks contact. Bij de meesten laat het verstand hen in de steek, of ze liggen te slapen. Wel jammer dat er niemand van hetzelfde niveau is om mee te praten, want juist op deze leeftijd, als je al een heel leven achter je hebt, is het fijn om met leeftijdgenoten te praten.  Met jonge mensen praten is ook leuk maar zij kunnen zich toch minder inleven.”

Wie is Willemijn van Essen?

“Eigenlijk heet ik Wilhelmina, maar iedereen noemt me tegenwoordig Willemijn. Mijn 3 kinderen zijn ook al een beetje bejaard. Mijn dochters hebben al wat mankementen en lichamelijke problemen waar ze druk mee zijn. Ik kan niet verwachten dat ze van alles voor mij doen terwijl ze zelf ook overbelast en ziek zijn.” Haar zoon is met 63 de jongste van de 3. “Hij houdt van me en helpt me waar nodig. We doen samen de administratie maar ik bepaal wat er gebeurt en wat er wordt uitgegeven. Met mijn kleinkinderen heb ik een heel goede band. Ik kan gelukkig mailen en blijf zo op de hoogte. Mijn kleinzoon mailt me regelmatig en zegt dan: “Een oppeppertje voor jouw oma!” Hij heeft sinds een half jaar een vriendin. Kijk daar hangt de foto die hij heeft gemaild. Als hij kan komt hij langs. Zelfs mijn achterkleinkinderen zijn al volwassen!”

Vrolijke schilderijen met dieren

Ik vierde de vrijheid

“Ik heb een opleiding als verpleegkundige gedaan en wilde graag als verpleegkundige aan het werk. Ik was toen al verloofd  en moest kiezen tussen mijn man of de verpleging. Toen de kinderen de deur uit gingen en mijn man wegens hartproblemen thuis rondhing heb ik een baantje genomen om de deur uit te zijn en niet vast te blijven zitten. Ik was vertegenwoordigster van het Groene Kruis. Ik bezocht mensen thuis om uitleg te geven en een lidmaatschap te verkopen. Soms verliepen de afspraken lekker snel en hield ik een beetje tijd over om over het strand te wandelen. Zo vierde ik de vrijheid!”

Hoe ben je zo goed oud geworden?

“Regelmaat, rust en ontspanning op z’n tijd. Interesse blijven houden en veel met mensen omgaan. Ik ben ook altijd een matige eter geweest . Vroeger zwom ik veel en we hebben twee keer een schip gehad. De eerste was een Tjalk en daarna een motorjacht. Als maatje op een schip moet je veel hollen, draven en met touwen in de weer. We gingen regelmatig de Waddenzee of naar het IJsselmeer of de Oosterschelde.”

Vrolijke schilderijen met mensen op het strand

Hoe maak je deze vrolijke schilderijen?

“Ik ben gaan schilderen toen ik hier kwam wonen. Ik gebruik altijd acrylverf. Toen ik begon met schilderen voelde ik dat het in me zat. Ik geniet er erg van schilderen en volg mijn gevoel en aanleg ook al zijn alle schilderijen naar een voorbeeld gemaakt. Wil je de schilderijen zien? De meesten hangen in de slaapkamer hiernaast.” Op de uitnodiging voor de expositie in 2014 in Rustoord is haar schilderij afgedrukt. “Daar ben ik best trots op” zegt Willemijn lachend. Het is nog niet voorgekomen dat een schilderij niet is gelukt. In het verleden schilderde ik ook wel op mijn kamer maar nu laat mijn gezondheid dat niet meer toe. Ik ben te snel moe.

Tot slot

Willemijn: “Vrijheid, dat zit in mij. Ik wil graag uitvliegen en vrij zijn!”

meer informatie

NED7 Leestip

Kunstboeken om te lezen

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Meer geld voor ouderen en hun wensen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs verrast met een fantastische bijdrage van de VriendenLoterij. Meer geld voor ouderen dus en het vervullen van hun wensen.

Gedeeld

op

Meer geld voor ouderen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs door de VriendenLoterij beloond met een cheque van maar liefst € 472.519. Dat betekent meer geld voor ouderen en de wensen die ze hebben. 

De stichting bestaat nu meer dan twee jaar en groeit hard. Van speciale Gouden Koffiebijeenkomsten tot het vervullen van Gouden Wensen. De stichting doet er alles aan om ouderen in het zonnetje te zetten. Oprichter en directeur Jan Romme wil meer. “Want ouderen verdienen het als geen ander!”

Nog meer doelen

De VriendenLoterij kan dit jaar opnieuw meer geld geven aan goede doelen die mensen helpen om mee te (blijven) doen in onze maatschappij. Het nieuws van deze prachtige bijdrage die Stichting Gouden Dagen in ontvangst mocht nemen, werd bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Singer Laren. Dankzij de deelnemers van de loterij steeg de afdracht aan Nederlandse goede doelen naar 58,9 miljoen euro. Daarnaast maakte de VriendenLoterij bekend dat vijf nieuwe organisaties vanaf nu een vaste jaarlijkse bijdrage krijgen: Hulphond Nederland, Spieren voor Spieren, Stichting Life Goals, Stichting Vier het Leven en het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Hiermee komt het totaal aantal goede doelen dat de VriendenLoterij steunt op 50.

Iedereen telt mee

Iedereen telt mee. Daarom werft de VriendenLoterij fondsen voor Nederlandse goede doelen die zich inzetten voor een gezonde en sociale samenleving. Hierdoor kunnen er in Nederland nieuwe maatschappelijke initiatieven en projecten van de grond komen, waarmee mensen net dat zetje krijgen dat ze verder helpt of waarmee vrijwilligers worden gesteund bij hun werk.

Hulphonden

Hulphond Nederland is een van de goede doelen die vanaf nu een structurele jaarlijkse bijdrage krijgt van 200.000 euro. Een hulphond voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, gedragsproblemen of een posttraumatische stressstoornis. Hulphond Nederland helpt nu ongeveer 600 mensen per jaar. Toch zijn de wachtlijsten voor een hulphond nog lang. De stichting streeft ernaar om per einde 2018 op jaarbasis 1.000 mensen te helpen. Met de structurele jaarlijkse bijdrage is Hulphond in staat deze doelstelling te behalen.

Life Goals

Een andere nieuwe beneficiënt is Stichting Life Goals. De stichting is in 2010 opgericht ter bevordering van participatie en re-integratie van mensen aan de onderkant van onze samenleving, zoals dak- en thuislozen, tienermoeders, ex-gedetineerden en slachtoffers van huiselijk geweld door middel van sport. In 40 weken tijd doen deelnemers nieuwe contacten op, krijgen ze meer inzicht in hun eigen gedrag en werken ze aan hun gezondheid. Life Goals is inmiddels actief in 25 gemeenten. De organisatie wil groeien naar 43 gemeenten om zo jaarlijks 5.000 kwetsbare mensen in beweging te brengen. De vaste jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro helpt hen deze doelstelling te realiseren.

Chronisch zieke kinderen

Emma at Work zorgt ervoor dat jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar met een chronische of een ernstige (levensbedreigende) ziekte ook kunnen meedoen op de arbeidsmarkt. In Nederland gaat het over zo’n 500.000 jongeren die vanwege hun ziekte vaak een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De jeugdwerkloosheid onder chronisch zieke jongeren en jongeren met een lichamelijke beperking is 40-50%, terwijl zij wel een waardevolle bijdrage kunnen leveren. De eenmalige bijdrage van 375.000 euro biedt Emma at Work de mogelijkheid om meer jongeren te bereiken, te coachen en aan passend werk te helpen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het goede werk dat Stichting Gouden Dagen doet? Bezoek dan eens de website van de organisatie.

Bron: Gouden Dagen

Lees verder

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Meest gelezen