Volg ons online

Vrije tijd

Vrolijke schilderijen in verpleeghuis

Deze vrolijke schilderijen van Willemijn zijn opnieuw bewijs dat kunst in verpleeg- en verzorgingshuis volop leeft.

Gedeeld

op

Vrolijke schilderijen van Willemijn van Essen

De vrolijke schilderijen van Willemijn zijn wij op het spoor gekomen toen wij rondvraag deden bij zorgorganisaties. Bij NED7 zijn we namelijk opzoek naar het verborgen talent in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland en geloof ons, dat talent is er!

Al eerder waren wij op bezoek bij Flory Straatsma, die prachtige schilderijen met stillevens maakt. Maar ook Theresia Wilkes zochten we op om te zien wat zij, ondanks haar dementie, creëert. Overal waar wij komen zijn gepassioneerde kunstenaars aan het werk, die de prachtigste schilderijen maken. En Willemijn van Essen hoort daar ook bij. Haar vrolijke schilderijen zijn prachtig van compositie én kleur. En als je haar ontmoet zou je niet zeggen dat ze onlangs haar 94ste verjaardag vierde!

Wonen in Den Haag

Willemijn van Essen woont in haar eigen 2-kamer appartement in Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) Rustoord. WZH Rustoord ligt midden in Den Haag-Leidschenveen, vlakbij het winkelcentrum en het openbaar vervoer. Het ziet er allemaal prachtig, sfeervol  en nieuw uit maar we begrijpen van activiteitenbegeleidster Wilma Hengsdijk dat het gebouw er toch al zo’n 6 jaar staat. Er hangt een fijne sfeer,  iedereen kent elkaar en maakt een praatje. Wilma geeft iedere vrijdagmiddag van 13.45 tot 15.30 uur schilderles aan een groepje van 9 personen en wordt hierbij ondersteund door Joke de Nas, Stella van Veen en Marjolijn Brasz. Zij zijn alle drie vrijwilliger bij WZH Rustoord.

partner content

Woonzorgcentra Haaglanden

Bij WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) kun je terecht voor zorg, behandeling en begeleiding bij dementie, chronische lichamelijke aandoeningen, niet aangeboren hersenletsel, geriatrische revalidatiezorg en nog veel meer.

Nauwelijks contact met anderen

We zijn uitgenodigd in het ruime 2-kamer appartement van Willemijn. Ze woont op de 4de etage. Willemijn heeft fysiek wel wat problemen, zoals met haar longen en hart. Maar mentaal is ze buitengewoon helder van geest. Als je haar ziet en ontmoet geloven wij niet dat ze al 94 jaar oud is. Het is haar gewoon niet aan te zien. Op de vraag hoe ze het vindt om hier te wonen antwoord ze: “Het is nodig om hier te wonen, ik ben dankbaar dat de verzorging hier is. Ze doen het zo goed als ze kunnen.” Met andere bewoners heb ik nauwelijks contact. Bij de meesten laat het verstand hen in de steek, of ze liggen te slapen. Wel jammer dat er niemand van hetzelfde niveau is om mee te praten, want juist op deze leeftijd, als je al een heel leven achter je hebt, is het fijn om met leeftijdgenoten te praten.  Met jonge mensen praten is ook leuk maar zij kunnen zich toch minder inleven.”

Wie is Willemijn van Essen?

“Eigenlijk heet ik Wilhelmina, maar iedereen noemt me tegenwoordig Willemijn. Mijn 3 kinderen zijn ook al een beetje bejaard. Mijn dochters hebben al wat mankementen en lichamelijke problemen waar ze druk mee zijn. Ik kan niet verwachten dat ze van alles voor mij doen terwijl ze zelf ook overbelast en ziek zijn.” Haar zoon is met 63 de jongste van de 3. “Hij houdt van me en helpt me waar nodig. We doen samen de administratie maar ik bepaal wat er gebeurt en wat er wordt uitgegeven. Met mijn kleinkinderen heb ik een heel goede band. Ik kan gelukkig mailen en blijf zo op de hoogte. Mijn kleinzoon mailt me regelmatig en zegt dan: “Een oppeppertje voor jouw oma!” Hij heeft sinds een half jaar een vriendin. Kijk daar hangt de foto die hij heeft gemaild. Als hij kan komt hij langs. Zelfs mijn achterkleinkinderen zijn al volwassen!”

Vrolijke schilderijen met dieren

Ik vierde de vrijheid

“Ik heb een opleiding als verpleegkundige gedaan en wilde graag als verpleegkundige aan het werk. Ik was toen al verloofd  en moest kiezen tussen mijn man of de verpleging. Toen de kinderen de deur uit gingen en mijn man wegens hartproblemen thuis rondhing heb ik een baantje genomen om de deur uit te zijn en niet vast te blijven zitten. Ik was vertegenwoordigster van het Groene Kruis. Ik bezocht mensen thuis om uitleg te geven en een lidmaatschap te verkopen. Soms verliepen de afspraken lekker snel en hield ik een beetje tijd over om over het strand te wandelen. Zo vierde ik de vrijheid!”

Hoe ben je zo goed oud geworden?

“Regelmaat, rust en ontspanning op z’n tijd. Interesse blijven houden en veel met mensen omgaan. Ik ben ook altijd een matige eter geweest . Vroeger zwom ik veel en we hebben twee keer een schip gehad. De eerste was een Tjalk en daarna een motorjacht. Als maatje op een schip moet je veel hollen, draven en met touwen in de weer. We gingen regelmatig de Waddenzee of naar het IJsselmeer of de Oosterschelde.”

Vrolijke schilderijen met mensen op het strand

Hoe maak je deze vrolijke schilderijen?

“Ik ben gaan schilderen toen ik hier kwam wonen. Ik gebruik altijd acrylverf. Toen ik begon met schilderen voelde ik dat het in me zat. Ik geniet er erg van schilderen en volg mijn gevoel en aanleg ook al zijn alle schilderijen naar een voorbeeld gemaakt. Wil je de schilderijen zien? De meesten hangen in de slaapkamer hiernaast.” Op de uitnodiging voor de expositie in 2014 in Rustoord is haar schilderij afgedrukt. “Daar ben ik best trots op” zegt Willemijn lachend. Het is nog niet voorgekomen dat een schilderij niet is gelukt. In het verleden schilderde ik ook wel op mijn kamer maar nu laat mijn gezondheid dat niet meer toe. Ik ben te snel moe.

Tot slot

Willemijn: “Vrijheid, dat zit in mij. Ik wil graag uitvliegen en vrij zijn!”

meer informatie

NED7 Leestip

Kunstboeken om te lezen

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Een wens in vervulling laten gaan

Een wens in vervulling laten gaan, het is eenvoudiger dan je denkt. Gouden Dagen vervulde onlangs de wens van mevrouw Poelstra.

Gedeeld

op

Een wens in vervulling laten gaan
Foto: Stichting Gouden Dagen

Een wens in vervulling laten gaan, soms is het makkelijker dan je denkt. Voor mevrouw Poelstra uit Alkmaar was het namelijk geen grote of bijzondere wens. Ze wilde gewoon nog eens, op haar 91ste jaar, naar het strand tussen Camperduin en Petten. Ze was er al ruim 18 jaar niet meer geweest en miste het enorm.

Stichting Gouden Dagen maakte het mogelijk en maakte er direct een heel bijzondere dag van. Een dag om niet te vergeten. Want vaak kun je met kleine dingen al iets heel bijzonders doen. Voor mevrouw Poelstra ging letterlijk de rode loper uit. Volledig verrast liet ze alle aandacht op zich af komen.

Bekende in de wijk

Na de rode loper stond een prachtige witte limousine klaar, die door Big Limo by Dita ter beschikking was gesteld. Op naar strandpaviljoen Struin in Camperduin voor koffie en gebak! De wijk was uitgetrokken om mevrouw Poelstra uit te zwaaien. Ze is een bekende in de wijk, want ook al is ze al over de 90, stilzitten kan ze niet. Dat bleek ook nog eens uit feit dat ze, eenmaal aangekomen in het strandpaviljoen, direct donateurs voor Stichting Gouden Dagen begon te werven.

Een wens in vervulling laten gaan

Na een heerlijke kop koffie was het tijd om aan de strandwandeling te beginnen. Ze genoot zichtbaar. Wat ook niet heel gek was gezien de prachtige zonsondergang die ze nog meepakte. Wat is er mooier dan een wijds strand met ondergaande zon? Voor mevrouw Poelstra was de dag compleet. En met wat zand in haar broekzak als aandenken ging ze voldaan weer naar huis.

Meer weten?

Stichting Gouden Dagen zet zich in voor alle ouderen in Nederland. Met bijzondere projecten probeert ze het leven van ouderen aangenamer te maken en probeert ze eenzaamheid terug te dringen. Wil je meer weten over wat Gouden Dagen precies doet? Bezoek dan de website van de stichting of word lid van hun Facebook pagina.

Lees verder

Vrije tijd

Dagje uit in Dordrecht

Jeanette en Francis gaan in een oldtimer een dagje uit in Dordrecht, op zoek naar tal van herinneringen aan vroeger.

Gedeeld

op

Dagje uit in Dordrecht
Foto: Sara, for good old times

Dagje uit in Dordrecht. Vandaag gaan we op pad met Francis (73) en Jeanette (80) uit Amsterdam Noord. We halen ze op voor een nieuwe trip down memory lane. Twee vriendinnen die naast veel verschillen ook veel overeenkomsten hebben. En allebei woonachtig in Amsterdam Noord. Ze houden van zwemmen en zijn geboren in het centrum van Dordrecht.
Al voor we de auto in stappen vertelt Jeannette, met enige spanning in haar stem, dat ze heeft gedroomd over deze dag. Dat haar ouderlijk huis en omgeving helemaal gemoderniseerd en veranderd zijn. Francis stelt haar vriendin gerust en ze stappen in de auto. Al meteen beginnen de vriendinnen op de achterbank lekker met elkaar te kletsen met op de achtergrond zachte pianotonen van Chopin. De trip is begonnen! Op naar het centrum van Dordrecht.

Het trekt gewoon

Onderweg vertelt Francis dat zij maar kort in Dordrecht heeft gewoond maar het altijd een heel bijzondere en mooie plek heeft gevonden. “Het trekt gewoon”, aldus Francis. Jeannette haakt hierop in dat zij tot haar drieëntwintigste in Dordrecht heeft gewoond en daarna op kamers ging in Amsterdam. Tussen de verhalen door is Jeannette ook bezig met de route richting Dordrecht en houdt ze mij goed in de gaten.

Herinneringen ophalen

Francis en Jeanette vertellen allebei over hun verleden en wat voor werk ze hebben gedaan. Jeannette als freelance tekenaar en Francis onder anderen bij een convectiebedrijf om geld te sparen voor de zanglessen die ze zo graag wilde. Ze vertellen hun herinneringen met heel veel enthousiasme maar laten elkaar ook aan het woord en luisteren met veel geduld naar elkaars verhalen.

Het mooie centrum

Aangekomen in Dordrecht lopen we door het mooie karakteristieke centrum richting de ouderlijk huizen van de dames. Als eerst arriveren we bij het huis en de winkel van de vader van Jeannette. Hier heeft ze tot haar 13de jaar heeft gewoond. Hierna lopen we door naar de plek waar Francis is geboren, wat helaas een parkeerplaats is geworden.

Schuilen tijdens de oorlog

Onder het genot van een heerlijk bakje koffie, een appelgebakje met slagroom en een prachtig uitzicht op het water vertelt Jeannette dat haar vader in de winkel scheepsartikelen verkocht. En dat haar moeder van de stof van de vlaggen jurkjes maakte voor haar en haar twee zusjes. Ze moest altijd op de twee zusjes passen wat ze niet zo leuk vond. Ze wilde graag spelen. Zelf maakte ze van stof en vlaggenstokken hutten in de winkel, waar ze zich in kon terugtrekken. Dit speelde zich allemaal af tijdens de oorlog. De familie moest tijdens deze periode vaak schuilen. Dit deden ze in de kelder onder de winkel waar de hele buurt naartoe kwam. In het stro wachtten ze tot het weer veilig was. Het kon wel uren duren vertelde Jeannette.

Corned beef uit blik

Ook Francis heeft het een en ander meegekregen van de oorlog. Bijvoorbeeld dat haar moeder vertelde dat de mannen in Dordrecht werden opgehaald om in fabrieken te werken. Francis haar vader wilde dit helemaal niet en had zich verstopt achter een deur in de wc. Hij stond daar heel lang helemaal rechtop te wachten tot ‘ze’ kwamen zegt Francis, met enige grinnik in haar stem. Haar moeder vertelde dat ze heel blij was dat Francis toen als klein meisje in bed lag te slapen en zij zo niet haar vader heeft kunnen verlinken. Wat een mooie verhalen waar we ons helemaal niks bij kunnen voorstellen. Jeannette vertelde dat het na de bevrijding één groot feest was met veel versieringen en optochten door de stad. De Canadezen kwamen met veel eten, onder andere blikjes Corned beef wat Jeannette heel erg lekker vond. Als de blikjes op waren maakte ze hier stelten van zodat ze kon spelen.

Hij blijkt nog te leven

Na de heerlijke versnapering stappen we weer in de auto om een kijkje te gaan nemen bij de grote kerk. We rijden door de prachtige kleine straatjes van het centrum, over bruggetjes en grachten die doen denken aan het Italiaanse Venetië. Aangekomen in de straat die naar de grote kerk leidt vertelt Jeannette dat haar boekhouder hier ergens woonde. We minderen snelheid zodat we het goed kunnen bekijken en ja hoor, zegt Jeannette: “Hier zou hij moeten wonen”. We parkeren de auto en lopen naar de voordeur van het prachtige Dordrechtse pand. M. De Deugd, het staat in prachtige sierlijke letters geschilderd op de deur. Jeannette: “Zal hij nog leven?” Met spanning drukt ze op de bel en met grote verbazing doet Marinus de Deugd open. “Hij woont er nog steeds!” zegt Jeannette opgelucht. Na drie steile trappen komen we aan in het schattige huis van de boekhouder die hier altijd is blijven wonen. Dit is ook zeker aan de inrichting te zien, dat waarschijnlijk in al die jaren niets is veranderd.

Mooi klokkenspel

Wat mooi om te zien hoe Jeannette helemaal opbloeit tijdens het gesprek met haar boekhouder, die allemaal oude verhalen aan het vertellen is. Op de achtergrond horen we het mooie klokkenspel van de grote kerk. Hij vertelt dat hij een portret van zijn dochter boven de schouw heeft hangen. Een portret dat Jeannette heeft getekend. We zijn natuurlijk erg nieuwsgierig geworden en gaan een kijkje nemen. Wat een prachtige tekening van zijn dochter, en wat kan Jeannette goed tekenen.

Dagje uit in Dordrecht

Na email adressen uitgewisseld te hebben nemen we afscheid van boekhouder De Deugd en lopen we verder naar de grote kerk. Francis wil heel graag naar binnen om te kijken waar zij vroeger is gedoopt. Helaas een trouw mis gaande waardoor we er niet bij kunnen. Wel hebben even de sfeer kunnen proeven van de prachtige kerk met haar mooie glas in lood ramen. Na al deze indrukken is het tijd om nog even te zitten en bij te komen voordat we weer teruglopen naar de auto en richting Amsterdam rijden.
Wat een gezellig dagje uit in Dordrecht met twee prachtige dames en tal van mooie herinneringen aan vroeger.

Dit verslag is geschreven door Denise Smit van Sara, For Good Old Times

Dit dagje uit in Dordrecht heb ik gedaan in het kader van Sweet 70.

Sweet 70 is een community voor senioren in Amsterdam Noord met een nieuwe kijk op ouder worden. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Oranje fonds, Brentano’s steun des Ouderdoms, RC maagdenhuis, Neyenburghfonds, Rooms Catholijk Oude Armen Kantoor, Fonds Sluyterman van Loo, Nationaal Ouderenfonds, Stichting Vredenburgh en Theresia Spijkerstichting.

Lees verder

Vrije tijd

Oud zijn is niet leuk, wat een onzin!

Oud zijn is niet leuk? Hoezo? Het Festival of Older People gaat in oktober laten zien dat dit volstrekte onzin is.

Gedeeld

op

door

Oud zijn is niet leuk

Oud zijn is niet leuk, hoezo? Wat een onzin! De vergrijzing slaat toe in onze maatschappij, maar heel veel bedrijven en organisaties realiseren zich dit nog niet. Zonde! Want de oudere doelgroep biedt juist kansen.

Zeker als je kijkt naar de generatie die nu “ouder” is. Ze zijn actief, veeleisend en hebben vaak het geld om hun wensen ook écht te realiseren. Daarom is het thema van het ‘Festival of Older People’ in Utrecht dit jaar: ouderen bestaan niet.

Oud zijn, wat is dat?

Drie dagen onderzoekt het festival, 17, 18 en 19 oktober, wat “oud zijn” nu écht is. Hoe is het om oud te zijn? Word je anders oud als je weet dat 90 het nieuwe 70 is? Wat zijn de gevolgen voor onze maatschappij als geheel? Allemaal vragen die hopelijk beantwoord gaan worden. Of die in ieder geval een gesprek over ouder worden op gang gaat brengen. En het festival heeft imposante sprekers weten te vinden die de discussie gaan leiden. Hedy D’Ancona, Bas van der Ham, Freek de Jonge en Sylvana Simons. Maar zij zijn niet de enige. Er zijn er meer.

Grote namen en optredens

Naast het congres speelt kunst ook een belangrijke rol. Kunst is namelijk bij uitstek een middel om maatschappelijke onderwerpen te vertalen naar levens veranderende ervaringen. Daarom is er muziek, is er podiumkunst en zijn er films. Allemaal over “ouder worden”, gemaakt door oudere kunstenaars. Cabaretière Jacquelien de Savornin Lohman treedt op, Theater Nocturen, Angela Vissers, The Lofties. Het zijn er slechts enkelen. Dus, het belooft een groot event te worden.

Meer weten?

Wil je ook bij het festival en het congres aanwezig zijn? Bekijk het programma hier en schrijf je ook in. We zien je graag in oktober mee praten!

Lees verder

Meest gelezen