menu

Verlangen naar geborgenheid

Eenzaamheid, we horen het zo veel, maar Midas Dekkers voegt er met zijn nieuwe boek ’De Thigmofiel’ ineens een heel andere invalshoek aan toe. Want ‘alleen zijn’ en je nestelen in je bed kan ook een goed gevoel opleveren. Namelijk een gevoel van geborgenheid. Een behoefte die we naar zijn smaak te weinig erkennen in de maatschappij.

Hoe vind je troost als je alleen bent?

Natuurlijk is de arm van een geliefde de beste troost die er is. Maar dat kan ook van een verpleegster zijn die je liefdevol helpt. Of de masseur die je behandelt voor je nekklachten. Of denk maar eens hoe fijn het is als je bij de kapper zit en je sluit je ogen terwijl je haren heerlijk worden gewassen. Een aanraking kan een mens in vervoering brengen. Maar hoe goed wisten we eigenlijk dat we dat ook bij onszelf kunnen doen? Ergens zijn we de kunst verloren om onszelf te troosten, zo lijkt het. In tijden van verdriet en eenzaamheid kan je eigen lichaam soms de beste schuilplaats zijn. Je kunt ook je eigen armen om je heen slaan. Of gewoon wegkruipen in je bed en je nestelen in een holletje. Met veel kussens tegen je lijf. Het klinkt zo eenvoudig, maar hoe prettig is het als Midas Dekkers ons ook inderdaad bevestigt dat wij als mensen daar blij van (mogen) worden?

Bestellen

In Midas Dekkers’ nieuwe boek ‘De Thigmofiel’ legt hij uit, zoals alleen hij kan, waar ons verlangen naar geborgenheid vandaan komt.

Koop bij bol.com

De Thigmofiel omslagfoto

Geborgenheid ontbreekt

Lieve woorden, een fijne geur of een heerlijk bord met eten, geeft ook troost. Maar de tastzin heeft het meest effect. Midas Dekkers legt ons weer op zijn eigen wijze uit hoe de mens ook alweer in mekaar zit. Dat we juist in tijden waarin je voortdurend moet veranderen, waarin je erop uit moet, flexibel moet zijn, open en ondernemend, wij meer en meer behoefte hebben aan een holletje, een plekje waar je je terug kan trekken. Volgens hem is er in deze maatschappij een gebrek is aan een gevoel van geborgenheid. Maar dat hebben we gewoonweg niet altijd door.

Architecten slaan de plank vaak mis

Een van de ergernissen van Midas Dekkers zijn de ontwerpen van de moderne huizen met veel glas. Je ziet overal veel ramen, vaak tot de grond. Alles is strak en esthetisch want dat ziet er allemaal fantastisch uit. Maar leeft het nu ook echt lekker? En maakt het je gelukkig? Midas Dekkers heeft het in ieder geval niet zo op die hedendaagse ontwerpen waar geen rekening wordt gehouden met de behoefte aan warme holen. We willen ergens tegenaan kunnen leunen, of ergens onder kunnen wegkruipen.

Wat is een Thigmofiel?

Nog even waarom Midas Dekkers het woord Thigmofiel koos, want dat bestond namelijk nog niet! Daarover vertelt hij: ‘fiel’, dat zegt iedereen wel wat. Homofielen, necrofielen… Het zijn allemaal mensen die iets lekker vinden. ‘Filie’ betekent liefhebben, en een ‘thigmofiel’ fielt ‘thigmos’, ofwel ‘aanraking’. Hij vindt het heerlijk om iets tegen zich aan te voelen. Dan ervaart hij geborgenheid en welbehagen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten