menu

Verandert smaak als je ouder wordt?

Verandert smaak echt als je ouder wordt? Je hebt het jezelf vast wel eens horen zeggen: “Dat is niet echt mijn smaak”. Het gaat hierbij vaak niet over eten, maar juist over kunst, mode of interieur. Als we ons dus afvragen verandert smaak als je ouder wordt, dan geldt dat zeker ook voor deze zaken.

Door er bijvoorbeeld met vrienden of collega’s over te praten verandert je smaak of voorkeur. Als het gaat om mode vinden we dat heel normaal. Wat het ene jaar in is, is het andere jaar volstrekt achterhaald. Dat laten wij ons dus door anderen voorschrijven. Kijk maar eens naar foto’s van jezelf een paar jaar geleden. Toen vond je misschien die oranje sweater helemaal je-van-het of die schoen met die heel dikke zool?!

Rembrandt van Rijn is een prutser

Dat veranderende smaak van alle tijden is kan je ook zien aan niemand minder dan een van ’s lands grootste meesters Rembrandt van Rijn. Ondanks zijn succes zeiden sommige opdrachtgevers 300 jaar geleden dat hij een prutser was. Men vond die donkere en vage schilderijen van hem maar niks. De meeste van zijn figuren stonden maar half in het licht en de rauwheid waarmee hij het dagelijks leven in beeld bracht viel niet altijd in de smaak. Nu vinden we die schilderstijl briljant. Daaruit blijkt dus dat smaak verandert. Maar andersom ook. Gilliam Fermout, wie kent hem niet? Inderdaad, niemand dus! Terwijl hij in de 17e eeuw tot de absolute top behoorde.

Meer naar ouderen luisteren

Ouderen die in kunst geïnteresseerd zijn hebben vaak een enorme bagage aan artistieke ontwikkeling en kennis. Stichting Smaak vindt dat er in de kunstwereld daarom wel wat meer geluisterd mag worden naar de mening en dus ook de smaak van ouderen. Dat was dan ook het uitgangspunt van het, door hen bedachte, Pop-up Museum Smaak. Het Pop-up Museum Smaak is niet alleen voor, maar ook van en door ouderen. Senioren stellen de expositie samen, bepalen de inrichting en geven rondleidingen. Het Pop-up Museum Smaak geeft deze ouderen een stem: ze staan niet aan de kant, maar juist in de spotlight; hun mening is doorslaggevend.

Schilderende filosoof of filosoferende schilder?

Het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort diende gedurende de maand oktober als Pop-up museum. Op de laatste dag was er een debat onder leiding van Jaap Broersma. Hij is een filosoferende schilder (of andersom?) en vroeg de aanwezigen in groepjes langs te expositie te gaan om daarna te vertellen waarom een bepaald kunstwerk was opgevallen.
Het leidde tot verrassende inzichten die de aanwezigen weer met andere ogen deed kijken naar kunst. Verandert smaak dus? Jazeker en dat werd ter plekke bewezen. Hopelijk kan de Stichting Smaak dit concept ook op andere locaties gaan uitrollen de komen de tijd.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten