menu

Met een rolstoel de sauna in

De sauna in met een rolstoel. Dit blijkt in Nederland nog niet zo makkelijke te zijn. Vaak zweet je al voordat je binnen bent en dat is toch niet de bedoeling. Wellnesscentrum Nederland deed daarom onderzoek naar de toegankelijkheid van sauna’s en de uitkomst is alles behalve verkoelend!

Onderzoek

Thuis kunnen rolstoelgebruikers zelf zorgen voor de noodzakelijke aanpassingen, maar eenmaal buiten de deur wordt het lastiger. Ook rolstoelgebruikers willen wel eens ontspannen in bijvoorbeeld de sauna. Maar dan moeten de faciliteiten dit wel toelaten. Het Wellnesscentrum Nederland wilde weten wat de stand van zaken is bij de sauna’s in ons land, dus deden zij onderzoek bij maar liefst 45 sauna’s.

Met een rolstoel de sauna in

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 6 op de 10 sauna’s in Nederland niet of beperkt toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Dat betekent dus dat maar 42% van de onderzochte sauna’s in Nederland rolstoelvriendelijk is. Bij 19 sauna’s is de situatie voor rolstoelgebruikers wel geschikt. Deze sauna’s hebben aanpassingen gedaan om de saunavoorzieningen ook voor rolstoelgebruikers goed bereikbaar te maken door middel van een drempelvrije entree en aangepaste toiletten. Het is dus niet zo moeilijk.

Niet toegankelijk

Bij 16 sauna’s is de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers vrijwel nihil. Daar is sprake van bijvoorbeeld veel trappen, geen lift en té smalle deuren. Het zijn niet eens zulke grote aanpassingen die gedaan moeten worden. Vaak staat men er niet bij stil dat er wat aan het interieur moet veranderen. Het complete overzicht met uitleg van de onderzochte sauna’s staat op de website van Wellnesscentrum Nederland.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.