menu

Sociaal isolement doorbreken met kunst

Sociaal isolement doorbreken met kunst? Is dat mogelijk? Volgens hoogleraar Erik Scherder en andere deskundigen wel. En volgens de ouderen in deze video is het ook waar. Zij zijn het levende bewijs dat kunst tot op hoge leeftijd het verschil maakt.

video

Kunst voor goede gezondheid

Dat kunst heel veel kan betekenen voor het welbevinden van ouderen, dat is een feit. Het is niet in woorden te vatten, laat staan dat je exact met cijfers kunt aantonen dat het zo is. Maar je hoeft maar naar de ouderen te kijken om overtuigd te raken. Als je ze vraagt wat ze er zelf van vinden, dan zijn ze unaniem in hun oordeel: kunst doet ze goed, maakt ze vrij en helpt een sociaal isolement doorbreken als zij het gevoel hebben dat ze alleen zijn.

Sociaal isolement doorbreken

Om te laten zien wat kunst kan doen met ouderen én om aan te tonen dat het absoluut een verschil kan maken, is de vierdelige videoserie ‘Krasse Kunst’ gemaakt. Zo kunnen we met eigen ogen de ouderen in actie zien terwijl zij kunst maken en beleven. De bekende en deskundige sprekers in de videoserie bepleiten daarom allemaal het belang van kunstprojecten voor ouderen. Zo komen Joris Slaets (directeur Leyden Academy en hoogleraar ouderengeneeskunde) , Hedy d’Ancona (oud-minister VWS), Frits de Lange (hoogleraar ethiek) én Erik Scherder (hoogleraar klinische neuropsychologie) aan het woord. Volgens hun is kunst dus een essentieel onderdeel van onze maatschappij en zou dit veel meer aandacht moeten krijgen in verband met ouderen, hun gezondheid en hun sociale positie binnen die maatschappij.

Wat doe jij met kunst? Hoe belangrijk vind jij het of zouden wij ook makkelijk zonder kunnen en het geld besteden aan andere zaken? Wij zijn benieuwd naar jouw mening en ervaringen, dus laat hieronder een berichtje achter of discussieer mee op onze Facebookpagina.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten