menu

Schilderijen van Mien en Tiny

Schilderijen kunnen een genot voor het oog zijn, maar ook een bron van inspiratie. Daarom zijn wij bij NED7 opzoek naar verborgen kunst in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland.

Vandaag gaan we langs bij Mien en Tiny in wooncomplex Woerdblok van Careyn. Mien van Zeijl en Tiny Koene zijn twee Westlandse kunstenaars van het type ‘niet lullen maar poetsen.’ Dus dat belooft veel!

Activiteiten met bewoners

We worden ontvangen door Ginny Sitters, activiteitenbegeleidster bij Woerdblok. Dit wooncomplex is 2 jaar geleden gebouwd en voorzien van alle comfort. Via de ingang komen we gelijk in het wijkrestaurant waar ook de activiteiten met de bewoners plaatsvinden. Het is heel druk vandaag. Veel tafels zijn bezet met mensen uit het dorp en er wordt samen met de kinderen van kinderdagverblijf Kwest gezongen voor een jarige bewoner.

Zelfstandig wonen

Woerdblok ligt vlakbij het centrum van Naaldwijk en dichtbij het strand. Het wooncomplex bestaat uit vier fraai vormgegeven woonvilla’s en een centraal plein. De hoge woontoren ‘Land Villa’ bevat 38 luxe koopappartementen. In de drie lagere woonvilla’s beschikt Careyn over 63 zorgappartementen en 4 groepswoningen. Ook het Centrum voor Jeugd en Gezin en het kinderdagverblijf hebben een plek in het wooncomplex wat voor veel leven in de brouwerij zorgt. In Careyn Woerdblok kun je zelfstandig blijven wonen, ook als je zorg nodig hebt.

partner content

Bijzondere plek aan het strand

Dichtbij het centrum van Naaldwijk en vlakbij het strand ligt wooncomplex Woerdblok van zorgorganisatie Careyn. Woerdblok is een levendige, gezellige woonomgeving waar je zelfstandig kunt blijven wonen, terwijl je gebruik kunt maken van professionele zorg.

Koffie met Mien en Tiny

De dames Mien en Tiny zitten gezellig aan tafel met een kopje koffie. Beiden zijn 86 jaar en kennen elkaar nog uit hun jeugd. Ze hebben op dezelfde school gezeten en na hun huwelijk in dezelfde straat gewoond. Ze vinden het best bijzonder om nu ook samen hier te wonen. Ze doen mee aan alle creatieve activiteiten die er georganiseerd worden. Net als zij zijn de meeste deelnemers vrouwen.

Zwaar leven achter de rug

We raken verder aan de praat met ze en vragen naar hun leven. Ze hebben een zwaar leven gehad. De tweede man van Mien is 9 jaar geleden overleden. Maar haar eerste man overleed toen ze nog maar 39 was en met 3 kleine kinderen achterbleef. Ze trouwde een paar jaar later met haar zwager.  Tiny met als doopnaam Martine was pas 15 jaar toen haar moeder overleed en heeft vanaf dat moment tot aan haar pensioen hard gewerkt in de schoonmaak en de huishouding. “Ik weet wat werken is en daar ben ik blij om”, zegt Tiny.

Wat erin zit deugt niet

Dat ouderdom met gebreken komt is een waarheid als een koe. Zo hebben Tiny en Mien allebei best veel pijn in rug en benen. Met pijnstillers en fysiotherapie wordt de boel zo goed mogelijk onder controle gehouden. Zoals Mien zelf zegt: “Dit is mijn verpakking maar wat er in zit deugt niet.” Ze zijn dankbaar dat ze hier kunnen wonen. Er is wel eens wat maar ja, dat is overal.

Schilderijen van Mien en Tiny

Kunst en schilderijen maken, daar hebben ze niet eerder iets mee gedaan. Wel handwerken zoals borduren, breien, haken en naaien. Maar in Woerdblok zijn ze pas echt aan de slag gegaan en dat doen ze met veel plezier. Het kunstproject ‘Kunsthuis 18’ zorgde ervoor dat ze voor het eerst schilderijen en andere kunstwerken begonnen te maken. Ze laten dan ook met trots de lampen, beeldjes en schilderijen zien die ze gemaakt hebben.

Kunstwerken van Mien en Tiny

Kunsthuis 18

Ginny, de activiteitenbegeleidster, vertelt dat beide dames hebben meegedaan aan het gesponsorde kunstproject ‘Kunsthuis 18’, wat mede mogelijk gemaakt is door Kunstkracht 55+ van Westland Cultuurweb. Onder leiding van professionele kunstenaars zijn, naar een voorbeeld van Matisse, lampenkappen beschilderd, beeldjes gemaakt en schilderijen geproduceerd. Ook was er een expositie waar de schilderijen en andere kunstwerken getoond zijn. Het grootste deel van de kunstwerken blijft hangen, maar wordt om de drie maanden aangevuld met nieuwe kunstwerken. De kunstwerken die vervangen worden gaan weer terug naar de maker.

Schilderij van Mien en Tiny

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten