menu

Schilderclub voor ouderen

De heer de Rijk en mevrouw Leenders-Kroon zitten in een schilderclub voor ouderen in verpleeghuis Oudshoorn. We zijn vandaag onderweg naar hun om te zien hoe zij dagelijks bezig zijn met hun passie: kunst.

Bij aankomst maken wij kennis met beide bewoners. Kunst is een belangrijk onderdeel van hun leven geworden nu zij bij verpleeghuis Oudshoorn wonen. Het is niet alleen een bezigheid, het geeft ze de kans hun creativiteit de vrije loop te laten.

Creatieve uitlaatklep

De heer de Rijk woont sinds 2014 in het verpleeghuis. Hij is nog relatief jong, 67 jaar. Door omstandigheden is het voor hem lastiger geworden om alles zelf te doen. Daarom zijn er vrijwilligers bij de schilderclub die hem helpen. Zij zetten de lijnen voor hem en hij schildert het schilderij vervolgens in. Thuis was hij ook altijd met kunst bezig. Het is een creatieve uitlaatklep die hij nooit hoopt op te hoeven geven.

Contact met anderen

Kunst is genieten vindt de heer de Rijk en het is een mooie manier om ook veel contact te hebben met andere bewoners van verpleeghuis Oudshoorn. Hier wordt veel gedaan met kunst en activiteiten voor de dagbesteding. Hier horen ook uitstapje bij, zoals op een duofiets. Want ook de natuur en de buitenlucht zijn een continue bron van inspiratie voor hem.

foto

De heer De Rijk met een schilderij

Schilderclub een nieuwe uitdaging

Mevrouw Leenders-Kroon is ook lid van de schilderclub. Je zou het niet zeggen maar zij is al 96 jaar en woont sinds 2015 in verpleeghuis Oudshoorn. Voor haar was tekenen en schilderen een totaal nieuwe uitdaging. Als kind schilderde ze samen met haar zusje waar ze beiden veel plezier in hadden. Nu ze lid is van de schilderclub geniet ze ook weer volop. Wat ze vooral heel mooi vindt is hoe een schilderij zich ontwikkelt van niets naar iets.

Hechten aan zelfstandigheid

Dat ze in een verpleeghuis kwam te wonen was voor mevrouw Leenders-Kroon helaas een noodzaak. Ze was in haar eigen huis gevallen. Moeilijk vond ze dit wel omdat ze een heel zelfstandig iemand is en die zelfstandigheid heeft ze nu toch een beetje moeten opgeven. Schilderen geeft haar de mogelijkheid om met volle teugen te genieten van het creëren van kunstwerken. Zo kan zich concentreren op iets waar ze heel erg veel van houdt.

foto

Mevrouw Kroon aan het schilderen

Meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten