menu

Ouderen genieten van het theater

Deze zomer komt Stichting Vivendi met twee nieuwe theatervoorstellingen, speciaal voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Herinneringen ophalen, dat is waar het bij Vivendi altijd om draait. Met herinneringen komen mensen namelijk weer ‘tot leven’.

Met de theatervoorstelling ‘Een vensterbank vol vergeet mij nietjes’ kreeg de stichting al tal van goede reacties. “Ze praat nog maar zelden, maar zong nu alles mee. Kippenvel”. Astid Nijssen is directeur van Vivendi en wordt iedere keer weer overdonderd door wat de voorstellingen losmaakt bij ouderen. “Herinneringen tot leven brengen is wat we willen bereiken met Stichting Vivendi. Even terug naar die mooie tijd van vroeger. Dat doen we door liedjes van vroeger te zingen in een herkenbaar decor”, aldus Astrid. “We hebben mooie reacties gekregen en intieme momenten met de ouderen gedeeld. Dat motiveerde ons enorm om twee nieuwe voorstellingen te ontwikkelen.”

Ranja met een rietje

De titels van de nieuwe stukken verklappen al de sfeer van de voorstellingen. Herkenbare momenten uit hun jeugd, die veel bewoners waarschijnlijk nog helder op het netvlies hebben staan. “Deze zomer nemen we ouderen mee op een nostalgische vakantie met ‘Ranja met een Rietje’, een programma dat bestaat uit liedjes uit de jaren ’50 en ’60, zoals ‘Aan de Amsterdamse grachten’, ‘Duifies, Duifies’ en ‘Sophietje’.” Later in het jaar komt het programma ‘Midden in de Winternacht’. “We maken er straks een echt kerstfeest van met kaarslicht en heerlijke kerstliedjes van weleer”, zegt Astrid Nijssen.

Ouderen genieten zichtbaar

Bij zorgorganisatie De Waalboog in Nijmegen hebben ze al meerdere keren een voorstelling van Stichting Vivendi naar binnen gehaald voor de bewoners. “Ons doel is om het leven van bewoners aangenamer te maken”, zegt Paul Cousijn, secretaris van Stichting Vrienden van De Waalboog. “De voorstelling van Vivendi is perfect hiervoor. Ook omdat het teruggrijpt naar vroeger. Mensen herkennen de liedjes, de situaties, alles. Zeker bij mensen met dementie zie je de herkenning: een hand die beweegt, neuriën op de muziek. Heel bijzonder. Bewoners genieten zichtbaar en tonen emotie. Dat gaat soms door merg en been!”

Foto: Stichting Vivendi

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten