Volg ons online

Vrije tijd

Oude tijden herleven met mevrouw Ubbels

Oude tijden herleven als mevrouw Ubbels, samen met blogger Sara Bruinsma op pad gaat langs allerlei plekken van vroeger.

Gedeeld

op

Oude tijden herleven

Oude tijden herleven als Sara Bruinsma, van ‘Sara, for good old times’, samen met mevrouw Ubbels en haar vriendin Riek op pad gaan. Mevrouw Ubbels is een ware waterval aan herinneringen. En dat is het mooie van dit project. Herinneringen aan vroeger maken wat los bij mensen. En bij dit duo is dat niet anders. Hier op NED7 schrijft Sara maandelijks een verslag van haar ervaringen.

Knalrode Honda Civic

Met mevrouw Ubbels (97 jaar) en haar vriendin Riek (79 jaar) maken we een trip down memory lane door het polderlandschap rondom Amsterdam. Het liefst had mevrouw Ubbels zelf gereden in de knalrode Honda Civic die zij vroeger had. Jammer genoeg gaat dat niet meer.

Bijzondere verhalen

“Hier woont Jaap. Daar zat de bakker. Deze boerderij is afgebrand. Hier zat de kruidenier. Op deze plek is de dijk doorgebroken. En, hier verkochten ze ijsjes”. Bij ieder huis dat we passeren weet mevrouw Ubbels wie er nu woont of vroeger woonde. Bij ieder huis hoort een verhaal. De verhalen van mevrouw Ubbels lopen niet in een rechte lijn van A naar B. Als mevrouw Ubbels vertelt verlaat zij al gauw de hoofdweg, om vervolgens het ene na het andere zijweggetje in te slaan, alwaar ze de tijd neemt en haar eindbestemming volledig losgelaten heeft.

Geen haast

Haar manier van vertellen past uitstekend bij de manier waarop wij ons vandaag voortbewegen. Onze route slingert zich uitsluitend over binnendoor wegen en achterafstraatjes. De smalle, bochtige wegen en straten waar wij op rijden waren hier vroeger de enige wegen. Nergens zijn ze breed genoeg om een tegenligger eenvoudig te laten passeren. We hebben geen haast.

Favoriete opoe

In het groene polderlandschap staat het bloeiende moeraspluis te wuiven in de wind. De zon schijnt. De geitjes en lammetjes dartelen in de wei. We zien statige, elegante zwanen met hun pluizige jongen. Van Zunderdorp, waar mevrouw Ubbels al bijna tachtig jaar woont, gaan we via Broek in Waterland naar haar geboorteplaats Katwoude. En via Ilpendam waar ze opgroeide naar Ouderkerk aan de Amstel waar haar favoriete opoe woonde. Mevrouw Ubbels en Riek kennen deze omgeving op hun duimpje. De Tomtom, die is afgestemd op de snelste route, wordt volledig genegeerd.

Oude tijden herleven

De verhalen van mevrouw Ubbels doen oude tijden herleven. We krijgen een inkijkje in het boerenleven aan het begin van de vorige eeuw. Een tijd waarin de houtzaagmolen die we passeren volop in bedrijf was. Waar in een open veld in de Purmer de mensen zonder werk turf staken om de kachel mee aan te steken. In het open veld is het niet moeilijk om de sterke, hardwerkende jongemannen voor te stellen, die aan het hooien zijn, heen en weer rijdend op de bok. Ze haasten zich om het werk af te ronden voordat het gaat regenen.

Melkbussen rammelen

We rijden langs een brug, waar kinderen vanaf springen, in het koele water van de sloot. De kinderen van bijna een eeuw geleden deden dat óók op deze plek. In de nauwe straten met klinkers en aan weerszijden huizen met veel hout en oude bakstenen, voelt de aanwezigheid van moderne auto’s heel ongepast. Als mevrouw Ubbels vertelt over de schillenboer, zien we hem zo met zijn handkar over de smalle, houten ophaalbrug aan komen lopen. We horen het geluid van de melkbussen die op de wagen tegen elkaar aan rammelen, als de melkman met paard en wagen over de klinkers komt. Maar dat toen het enige toegestane vertier voor jonge meiden bestond uit een wandeling op zondagmiddag tussen twee kerkdiensten in, kunnen wij ons niet zo goed voorstellen.

Trip van haar leven

We eindigen de middag op het terras met een heerlijk glas witte wijn. “Ik heb in jaren niet zo’n mooie trip gehad”, zegt mevrouw Ubbels stralend. “Ik ben in Canada geweest, Amerika, overal, maar dit was de trip van mijn leven”. En daarmee slaat ze de spijker op zijn kop. De middag was een nostalgische reis door het leven van mevrouw Ubbels. Proost!

Dit verslag is geschreven door Simone Knaapen

Radio Steunkous Amsterdam ging ook een stukje mee tijdens deze trip down memory lane. Zij maakte daar een radio rapportage van. Die is terug te luisteren via deze link

Deze trip heb ik gedaan in het kader van Sweet 70, een community voor senioren in Amsterdam Noord met een nieuwe kijk op ouder worden. Sweet 70 wordt mede mogelijk gemaakt door: Oranjefonds, Brentano’s steun des Ouderdoms, RC maagdenhuis, Neyenburghfonds, Rooms Catholijk Oude Armen Kantoor, Fonds Sluyterman van Loo, Nationaal Ouderenfonds, Stichting Vredenburgh en Theresia Spijkerstichting.

Sara Bruinsma verliet de ouderenzorg voor het opzetten van haar initiatief 'Sara, for good old times'.

Advertentie

Vrije tijd

Meer geld voor ouderen en hun wensen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs verrast met een fantastische bijdrage van de VriendenLoterij. Meer geld voor ouderen dus en het vervullen van hun wensen.

Gedeeld

op

Meer geld voor ouderen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs door de VriendenLoterij beloond met een cheque van maar liefst € 472.519. Dat betekent meer geld voor ouderen en de wensen die ze hebben. 

De stichting bestaat nu meer dan twee jaar en groeit hard. Van speciale Gouden Koffiebijeenkomsten tot het vervullen van Gouden Wensen. De stichting doet er alles aan om ouderen in het zonnetje te zetten. Oprichter en directeur Jan Romme wil meer. “Want ouderen verdienen het als geen ander!”

Nog meer doelen

De VriendenLoterij kan dit jaar opnieuw meer geld geven aan goede doelen die mensen helpen om mee te (blijven) doen in onze maatschappij. Het nieuws van deze prachtige bijdrage die Stichting Gouden Dagen in ontvangst mocht nemen, werd bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Singer Laren. Dankzij de deelnemers van de loterij steeg de afdracht aan Nederlandse goede doelen naar 58,9 miljoen euro. Daarnaast maakte de VriendenLoterij bekend dat vijf nieuwe organisaties vanaf nu een vaste jaarlijkse bijdrage krijgen: Hulphond Nederland, Spieren voor Spieren, Stichting Life Goals, Stichting Vier het Leven en het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Hiermee komt het totaal aantal goede doelen dat de VriendenLoterij steunt op 50.

Iedereen telt mee

Iedereen telt mee. Daarom werft de VriendenLoterij fondsen voor Nederlandse goede doelen die zich inzetten voor een gezonde en sociale samenleving. Hierdoor kunnen er in Nederland nieuwe maatschappelijke initiatieven en projecten van de grond komen, waarmee mensen net dat zetje krijgen dat ze verder helpt of waarmee vrijwilligers worden gesteund bij hun werk.

Hulphonden

Hulphond Nederland is een van de goede doelen die vanaf nu een structurele jaarlijkse bijdrage krijgt van 200.000 euro. Een hulphond voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, gedragsproblemen of een posttraumatische stressstoornis. Hulphond Nederland helpt nu ongeveer 600 mensen per jaar. Toch zijn de wachtlijsten voor een hulphond nog lang. De stichting streeft ernaar om per einde 2018 op jaarbasis 1.000 mensen te helpen. Met de structurele jaarlijkse bijdrage is Hulphond in staat deze doelstelling te behalen.

Life Goals

Een andere nieuwe beneficiënt is Stichting Life Goals. De stichting is in 2010 opgericht ter bevordering van participatie en re-integratie van mensen aan de onderkant van onze samenleving, zoals dak- en thuislozen, tienermoeders, ex-gedetineerden en slachtoffers van huiselijk geweld door middel van sport. In 40 weken tijd doen deelnemers nieuwe contacten op, krijgen ze meer inzicht in hun eigen gedrag en werken ze aan hun gezondheid. Life Goals is inmiddels actief in 25 gemeenten. De organisatie wil groeien naar 43 gemeenten om zo jaarlijks 5.000 kwetsbare mensen in beweging te brengen. De vaste jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro helpt hen deze doelstelling te realiseren.

Chronisch zieke kinderen

Emma at Work zorgt ervoor dat jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar met een chronische of een ernstige (levensbedreigende) ziekte ook kunnen meedoen op de arbeidsmarkt. In Nederland gaat het over zo’n 500.000 jongeren die vanwege hun ziekte vaak een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De jeugdwerkloosheid onder chronisch zieke jongeren en jongeren met een lichamelijke beperking is 40-50%, terwijl zij wel een waardevolle bijdrage kunnen leveren. De eenmalige bijdrage van 375.000 euro biedt Emma at Work de mogelijkheid om meer jongeren te bereiken, te coachen en aan passend werk te helpen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het goede werk dat Stichting Gouden Dagen doet? Bezoek dan eens de website van de organisatie.

Bron: Gouden Dagen

Lees verder

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Meest gelezen