Vrije tijd

Oude tijden herleven met mevrouw Ubbels

Oude tijden herleven als mevrouw Ubbels, samen met blogger Sara Bruinsma op pad gaat langs allerlei plekken van vroeger.

Oude tijden herleven

Oude tijden herleven als Sara Bruinsma, van ‘Sara, for good old times’, samen met mevrouw Ubbels en haar vriendin Riek op pad gaan. Mevrouw Ubbels is een ware waterval aan herinneringen. En dat is het mooie van dit project. Herinneringen aan vroeger maken wat los bij mensen. En bij dit duo is dat niet anders. Hier op NED7 schrijft Sara maandelijks een verslag van haar ervaringen.

Knalrode Honda Civic

Met mevrouw Ubbels (97 jaar) en haar vriendin Riek (79 jaar) maken we een trip down memory lane door het polderlandschap rondom Amsterdam. Het liefst had mevrouw Ubbels zelf gereden in de knalrode Honda Civic die zij vroeger had. Jammer genoeg gaat dat niet meer.

Bijzondere verhalen

“Hier woont Jaap. Daar zat de bakker. Deze boerderij is afgebrand. Hier zat de kruidenier. Op deze plek is de dijk doorgebroken. En, hier verkochten ze ijsjes”. Bij ieder huis dat we passeren weet mevrouw Ubbels wie er nu woont of vroeger woonde. Bij ieder huis hoort een verhaal. De verhalen van mevrouw Ubbels lopen niet in een rechte lijn van A naar B. Als mevrouw Ubbels vertelt verlaat zij al gauw de hoofdweg, om vervolgens het ene na het andere zijweggetje in te slaan, alwaar ze de tijd neemt en haar eindbestemming volledig losgelaten heeft.

Geen haast

Haar manier van vertellen past uitstekend bij de manier waarop wij ons vandaag voortbewegen. Onze route slingert zich uitsluitend over binnendoor wegen en achterafstraatjes. De smalle, bochtige wegen en straten waar wij op rijden waren hier vroeger de enige wegen. Nergens zijn ze breed genoeg om een tegenligger eenvoudig te laten passeren. We hebben geen haast.

Favoriete opoe

In het groene polderlandschap staat het bloeiende moeraspluis te wuiven in de wind. De zon schijnt. De geitjes en lammetjes dartelen in de wei. We zien statige, elegante zwanen met hun pluizige jongen. Van Zunderdorp, waar mevrouw Ubbels al bijna tachtig jaar woont, gaan we via Broek in Waterland naar haar geboorteplaats Katwoude. En via Ilpendam waar ze opgroeide naar Ouderkerk aan de Amstel waar haar favoriete opoe woonde. Mevrouw Ubbels en Riek kennen deze omgeving op hun duimpje. De Tomtom, die is afgestemd op de snelste route, wordt volledig genegeerd.

Oude tijden herleven

De verhalen van mevrouw Ubbels doen oude tijden herleven. We krijgen een inkijkje in het boerenleven aan het begin van de vorige eeuw. Een tijd waarin de houtzaagmolen die we passeren volop in bedrijf was. Waar in een open veld in de Purmer de mensen zonder werk turf staken om de kachel mee aan te steken. In het open veld is het niet moeilijk om de sterke, hardwerkende jongemannen voor te stellen, die aan het hooien zijn, heen en weer rijdend op de bok. Ze haasten zich om het werk af te ronden voordat het gaat regenen.

Melkbussen rammelen

We rijden langs een brug, waar kinderen vanaf springen, in het koele water van de sloot. De kinderen van bijna een eeuw geleden deden dat óók op deze plek. In de nauwe straten met klinkers en aan weerszijden huizen met veel hout en oude bakstenen, voelt de aanwezigheid van moderne auto’s heel ongepast. Als mevrouw Ubbels vertelt over de schillenboer, zien we hem zo met zijn handkar over de smalle, houten ophaalbrug aan komen lopen. We horen het geluid van de melkbussen die op de wagen tegen elkaar aan rammelen, als de melkman met paard en wagen over de klinkers komt. Maar dat toen het enige toegestane vertier voor jonge meiden bestond uit een wandeling op zondagmiddag tussen twee kerkdiensten in, kunnen wij ons niet zo goed voorstellen.

Trip van haar leven

We eindigen de middag op het terras met een heerlijk glas witte wijn. “Ik heb in jaren niet zo’n mooie trip gehad”, zegt mevrouw Ubbels stralend. “Ik ben in Canada geweest, Amerika, overal, maar dit was de trip van mijn leven”. En daarmee slaat ze de spijker op zijn kop. De middag was een nostalgische reis door het leven van mevrouw Ubbels. Proost!

Dit verslag is geschreven door Simone Knaapen

Radio Steunkous Amsterdam ging ook een stukje mee tijdens deze trip down memory lane. Zij maakte daar een radio rapportage van. Die is terug te luisteren via deze link

Deze trip heb ik gedaan in het kader van Sweet 70, een community voor senioren in Amsterdam Noord met een nieuwe kijk op ouder worden. Sweet 70 wordt mede mogelijk gemaakt door: Oranjefonds, Brentano’s steun des Ouderdoms, RC maagdenhuis, Neyenburghfonds, Rooms Catholijk Oude Armen Kantoor, Fonds Sluyterman van Loo, Nationaal Ouderenfonds, Stichting Vredenburgh en Theresia Spijkerstichting.

Ook interessant

Scroll to top blauw