Volg ons online

Vrije tijd

Op reis met een beperking

De vakanties komen er weer aan en ook voor mensen met een beperking die toch op reis willen gaan zijn er tal van mogelijkheden.

Gedeeld

op

Op reis met een handicap

Dit blog is geschreven door Frank van Hoorn voor Alleszelf.nl

Het is bijna zomer en de vakantieperiode komt inzicht. Maar wat als je door je beperkingen niet op vakantie lijkt te kunnen gaan? Wij benadrukken lijkt omdat er wel degelijk mogelijkheden zijn om van een vakantie te kunnen genieten. En het blog Alleszelf.nl zet ze voor je op een rijtje.

Vakantie voor iedereen

De reismarkt is aan het veranderen en ook voor ouderen komen er steeds meer aanbiedingen; speciale ouderenreizen die worden ontwikkelt. Vooral ook voor die ouderen die niet makkelijk zomaar op reis gaan vanwege een lichamelijke beperking. Er zijn drie soorten vakanties die we voor je hebben uitgezocht. De zogenaamde vakanties met zorg: vakantiereizen en zorghotels, thuiszorg op uw vakantieadres en de ‘gewone vakantie’ die geschikt is voor ouderen met of zonder een lichamelijke beperking.

1. Vakanties met zorg

Als het gaat om op reis gaan met zorg dan zijn deze vakanties er in allerlei soorten en maten.

Uitstapjes

Een kort uitstapje, zoals eendaagse tripjes met bijvoorbeeld een strandrupsvoertuig kun je scharen onder een vakantie met zorg. En het strandrupsvoertuig, waarbij een rolstoel gewoon mee kan is nog maar één voorbeeld. Op de website van Dagjeweg.nl staan tal van andere opties voor mensen met beperkingen die zorg nodig hebben. Zo kun je in de meeste grote steden Utrecht of Amsterdam rondvaarten boeken die zijn ingericht voor minder validen. In Rotterdam kun je ook de boot op om de havens te bezichtigen of de landelijke Kinderdijk. Verder kun je kiezen om de natuur in te trekken zoals in de Biesbosch. En naast de eendaagse tripjes kunnen mensen ook langer weg. Wat dacht je van een vierdaagse bootreis over het IJsselmeer of vijf dagen op reis door Zuidelijk-Nederland?

Vakantiereizen

Als je echt voor langere tijd op reis wil dan zijn er tegenwoordig tal van aanbieders waar een reis kan worden geboekt die geschikt is voor mensen met beperkingen. Je let natuurlijk op de bestemming (reisduur, omgeving), de prijs, maar zeker ook welke zorg je onderweg en op locatie kunt krijgen mocht dat nodig zijn. Het aanbod verschilt per reis, dus let goed op als je een reis boekt. Er zijn ook verschillende gradaties waarmee wordt aangegeven welke reis geschikt is. Kun je bijvoorbeeld nog wandelen en wil je dat in een flink tempo doen dan val je bij Seniorvakantieplan in de categorie 5 die voor Vitaal staat. Heb je echter hulp nodig als je de bus uitstapt, dan val je in categorie 1. Zorgvakantiewijzer is een andere aanbieder waarbij je de intensiteit van het dagprogramma kunt combineren met de mate van zorg die je nodig hebt. Zorghotels vallen in de categorie waar zware zorg mogelijk is. Op Alleszelf.nl hebben we een uitgebreid overzicht van zorghotels met beschrijvingen.

Zorghotels

Vier je liever je vakantie op één vaste plek, dan kun je kiezen voor een zorghotel. Het is precies zoals de benaming al doet vermoeden: een hotel met zorg. In de meeste gevallen werkt het hotel dan samen met een plaatselijke zorgaanbieder, maar er zijn ook andere zorgprofessionals zoals een fysiotherapeut, een diëtist of een psycholoog. De variatie in zorghotels is groot, net als bij normale hotels. Let dus goed op wat alle opties zijn. Ook de bekende Van Der Valk hotels begeven zich tegenwoordig op het terrein van zorghotels. Sinds kort hebben zij een Tiel een eerste zorghotel geopend.

Keurmerk

Wil je enige zekerheid over de kwaliteit van de geboden zorg als je op reis bent, dan kun je een keuze maken uit een van de ruim 20 organisaties die zijn aangesloten bij de Nederlandse Branchevereniging van aangepaste vakanties (NBAV) zijn aangesloten. Als organisaties hier lid van zijn voldoen ze aan de minimale voorzieningseisen en zijn badkamers, slaapkamers, paden, wegen, recepties en andere algemene voorzieningen goed toegankelijk.

2. Thuiszorg op reis

Ga je ergens in Nederland op vakantie, dan zou het toch ideaal zijn als je de verzorging een weekje kon meenemen. Dit gaat natuurlijk niet met de verzorger die je goed kent, maar er zijn wel opties waarbij je op je vakantieadres gebruik kunt maken van thuiszorg. Heb je de juiste indicatie dan kun je aanspraak maken op de zogenaamde ‘vakantiezorg’. Beschik je niet over deze indicatie of wil je extra uren buiten je indicatie gebruiken dan moet je waarschijnlijk zelf bijbetalen. Hoe regel je dit? Gewoon even contact opnemen met je eigen zorgaanbieder of een zorgaanbieder in de buurt waar je op vakantie gaat. Je kunt er ook voor kiezen dit volledig uit handen te geven aan een organisatie zoals Comfortzorg die dit voor je regelen. En heb je thuiszorg in het buitenland nodig dan zijn ook daar organisaties voor. Voor Portugal heb je bijvoorbeeld Sanavida en Exporesidencias.

3. Gewone vakanties

‘Gewone’ vakanties zijn er natuurlijk ook. Er zijn tal van campings waar rekening is gehouden met ouderen en met voorzieningen die nodig zijn voor een rollator of een rolstoel. En wil je overwinteren in lekkere warme oorden zoals Spanje, dan zijn daar tegenwoordig voldoende mogelijkheden toe. Er zijn zelfs Nederlandse artsen die daar speciaal zijn gehuisvest om ouderen uit Nederland te kunnen helpen. En vergeet niet de populaire cruisevakanties. Ook cruiseschepen zijn geschikt voor ouderen met een beperking. Kijk dus eens op websites zoals Zeetours of Cruisereizen.nl voor een uitgebreid overzicht.

Alleszelf.nl is een informatief platform met tips en adviezen over langer zelfstandig thuis wonen.

Advertentie

Vrije tijd

Een wens in vervulling laten gaan

Een wens in vervulling laten gaan, het is eenvoudiger dan je denkt. Gouden Dagen vervulde onlangs de wens van mevrouw Poelstra.

Gedeeld

op

Een wens in vervulling laten gaan
Foto: Stichting Gouden Dagen

Een wens in vervulling laten gaan, soms is het makkelijker dan je denkt. Voor mevrouw Poelstra uit Alkmaar was het namelijk geen grote of bijzondere wens. Ze wilde gewoon nog eens, op haar 91ste jaar, naar het strand tussen Camperduin en Petten. Ze was er al ruim 18 jaar niet meer geweest en miste het enorm.

Stichting Gouden Dagen maakte het mogelijk en maakte er direct een heel bijzondere dag van. Een dag om niet te vergeten. Want vaak kun je met kleine dingen al iets heel bijzonders doen. Voor mevrouw Poelstra ging letterlijk de rode loper uit. Volledig verrast liet ze alle aandacht op zich af komen.

Bekende in de wijk

Na de rode loper stond een prachtige witte limousine klaar, die door Big Limo by Dita ter beschikking was gesteld. Op naar strandpaviljoen Struin in Camperduin voor koffie en gebak! De wijk was uitgetrokken om mevrouw Poelstra uit te zwaaien. Ze is een bekende in de wijk, want ook al is ze al over de 90, stilzitten kan ze niet. Dat bleek ook nog eens uit feit dat ze, eenmaal aangekomen in het strandpaviljoen, direct donateurs voor Stichting Gouden Dagen begon te werven.

Een wens in vervulling laten gaan

Na een heerlijke kop koffie was het tijd om aan de strandwandeling te beginnen. Ze genoot zichtbaar. Wat ook niet heel gek was gezien de prachtige zonsondergang die ze nog meepakte. Wat is er mooier dan een wijds strand met ondergaande zon? Voor mevrouw Poelstra was de dag compleet. En met wat zand in haar broekzak als aandenken ging ze voldaan weer naar huis.

Meer weten?

Stichting Gouden Dagen zet zich in voor alle ouderen in Nederland. Met bijzondere projecten probeert ze het leven van ouderen aangenamer te maken en probeert ze eenzaamheid terug te dringen. Wil je meer weten over wat Gouden Dagen precies doet? Bezoek dan de website van de stichting of word lid van hun Facebook pagina.

Lees verder

Vrije tijd

Dagje uit in Dordrecht

Jeanette en Francis gaan in een oldtimer een dagje uit in Dordrecht, op zoek naar tal van herinneringen aan vroeger.

Gedeeld

op

Dagje uit in Dordrecht
Foto: Sara, for good old times

Dagje uit in Dordrecht. Vandaag gaan we op pad met Francis (73) en Jeanette (80) uit Amsterdam Noord. We halen ze op voor een nieuwe trip down memory lane. Twee vriendinnen die naast veel verschillen ook veel overeenkomsten hebben. En allebei woonachtig in Amsterdam Noord. Ze houden van zwemmen en zijn geboren in het centrum van Dordrecht.
Al voor we de auto in stappen vertelt Jeannette, met enige spanning in haar stem, dat ze heeft gedroomd over deze dag. Dat haar ouderlijk huis en omgeving helemaal gemoderniseerd en veranderd zijn. Francis stelt haar vriendin gerust en ze stappen in de auto. Al meteen beginnen de vriendinnen op de achterbank lekker met elkaar te kletsen met op de achtergrond zachte pianotonen van Chopin. De trip is begonnen! Op naar het centrum van Dordrecht.

Het trekt gewoon

Onderweg vertelt Francis dat zij maar kort in Dordrecht heeft gewoond maar het altijd een heel bijzondere en mooie plek heeft gevonden. “Het trekt gewoon”, aldus Francis. Jeannette haakt hierop in dat zij tot haar drieëntwintigste in Dordrecht heeft gewoond en daarna op kamers ging in Amsterdam. Tussen de verhalen door is Jeannette ook bezig met de route richting Dordrecht en houdt ze mij goed in de gaten.

Herinneringen ophalen

Francis en Jeanette vertellen allebei over hun verleden en wat voor werk ze hebben gedaan. Jeannette als freelance tekenaar en Francis onder anderen bij een convectiebedrijf om geld te sparen voor de zanglessen die ze zo graag wilde. Ze vertellen hun herinneringen met heel veel enthousiasme maar laten elkaar ook aan het woord en luisteren met veel geduld naar elkaars verhalen.

Het mooie centrum

Aangekomen in Dordrecht lopen we door het mooie karakteristieke centrum richting de ouderlijk huizen van de dames. Als eerst arriveren we bij het huis en de winkel van de vader van Jeannette. Hier heeft ze tot haar 13de jaar heeft gewoond. Hierna lopen we door naar de plek waar Francis is geboren, wat helaas een parkeerplaats is geworden.

Schuilen tijdens de oorlog

Onder het genot van een heerlijk bakje koffie, een appelgebakje met slagroom en een prachtig uitzicht op het water vertelt Jeannette dat haar vader in de winkel scheepsartikelen verkocht. En dat haar moeder van de stof van de vlaggen jurkjes maakte voor haar en haar twee zusjes. Ze moest altijd op de twee zusjes passen wat ze niet zo leuk vond. Ze wilde graag spelen. Zelf maakte ze van stof en vlaggenstokken hutten in de winkel, waar ze zich in kon terugtrekken. Dit speelde zich allemaal af tijdens de oorlog. De familie moest tijdens deze periode vaak schuilen. Dit deden ze in de kelder onder de winkel waar de hele buurt naartoe kwam. In het stro wachtten ze tot het weer veilig was. Het kon wel uren duren vertelde Jeannette.

Corned beef uit blik

Ook Francis heeft het een en ander meegekregen van de oorlog. Bijvoorbeeld dat haar moeder vertelde dat de mannen in Dordrecht werden opgehaald om in fabrieken te werken. Francis haar vader wilde dit helemaal niet en had zich verstopt achter een deur in de wc. Hij stond daar heel lang helemaal rechtop te wachten tot ‘ze’ kwamen zegt Francis, met enige grinnik in haar stem. Haar moeder vertelde dat ze heel blij was dat Francis toen als klein meisje in bed lag te slapen en zij zo niet haar vader heeft kunnen verlinken. Wat een mooie verhalen waar we ons helemaal niks bij kunnen voorstellen. Jeannette vertelde dat het na de bevrijding één groot feest was met veel versieringen en optochten door de stad. De Canadezen kwamen met veel eten, onder andere blikjes Corned beef wat Jeannette heel erg lekker vond. Als de blikjes op waren maakte ze hier stelten van zodat ze kon spelen.

Hij blijkt nog te leven

Na de heerlijke versnapering stappen we weer in de auto om een kijkje te gaan nemen bij de grote kerk. We rijden door de prachtige kleine straatjes van het centrum, over bruggetjes en grachten die doen denken aan het Italiaanse Venetië. Aangekomen in de straat die naar de grote kerk leidt vertelt Jeannette dat haar boekhouder hier ergens woonde. We minderen snelheid zodat we het goed kunnen bekijken en ja hoor, zegt Jeannette: “Hier zou hij moeten wonen”. We parkeren de auto en lopen naar de voordeur van het prachtige Dordrechtse pand. M. De Deugd, het staat in prachtige sierlijke letters geschilderd op de deur. Jeannette: “Zal hij nog leven?” Met spanning drukt ze op de bel en met grote verbazing doet Marinus de Deugd open. “Hij woont er nog steeds!” zegt Jeannette opgelucht. Na drie steile trappen komen we aan in het schattige huis van de boekhouder die hier altijd is blijven wonen. Dit is ook zeker aan de inrichting te zien, dat waarschijnlijk in al die jaren niets is veranderd.

Mooi klokkenspel

Wat mooi om te zien hoe Jeannette helemaal opbloeit tijdens het gesprek met haar boekhouder, die allemaal oude verhalen aan het vertellen is. Op de achtergrond horen we het mooie klokkenspel van de grote kerk. Hij vertelt dat hij een portret van zijn dochter boven de schouw heeft hangen. Een portret dat Jeannette heeft getekend. We zijn natuurlijk erg nieuwsgierig geworden en gaan een kijkje nemen. Wat een prachtige tekening van zijn dochter, en wat kan Jeannette goed tekenen.

Dagje uit in Dordrecht

Na email adressen uitgewisseld te hebben nemen we afscheid van boekhouder De Deugd en lopen we verder naar de grote kerk. Francis wil heel graag naar binnen om te kijken waar zij vroeger is gedoopt. Helaas een trouw mis gaande waardoor we er niet bij kunnen. Wel hebben even de sfeer kunnen proeven van de prachtige kerk met haar mooie glas in lood ramen. Na al deze indrukken is het tijd om nog even te zitten en bij te komen voordat we weer teruglopen naar de auto en richting Amsterdam rijden.
Wat een gezellig dagje uit in Dordrecht met twee prachtige dames en tal van mooie herinneringen aan vroeger.

Dit verslag is geschreven door Denise Smit van Sara, For Good Old Times

Dit dagje uit in Dordrecht heb ik gedaan in het kader van Sweet 70.

Sweet 70 is een community voor senioren in Amsterdam Noord met een nieuwe kijk op ouder worden. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Oranje fonds, Brentano’s steun des Ouderdoms, RC maagdenhuis, Neyenburghfonds, Rooms Catholijk Oude Armen Kantoor, Fonds Sluyterman van Loo, Nationaal Ouderenfonds, Stichting Vredenburgh en Theresia Spijkerstichting.

Lees verder

Vrije tijd

Oud zijn is niet leuk, wat een onzin!

Oud zijn is niet leuk? Hoezo? Het Festival of Older People gaat in oktober laten zien dat dit volstrekte onzin is.

Gedeeld

op

door

Oud zijn is niet leuk

Oud zijn is niet leuk, hoezo? Wat een onzin! De vergrijzing slaat toe in onze maatschappij, maar heel veel bedrijven en organisaties realiseren zich dit nog niet. Zonde! Want de oudere doelgroep biedt juist kansen.

Zeker als je kijkt naar de generatie die nu “ouder” is. Ze zijn actief, veeleisend en hebben vaak het geld om hun wensen ook écht te realiseren. Daarom is het thema van het ‘Festival of Older People’ in Utrecht dit jaar: ouderen bestaan niet.

Oud zijn, wat is dat?

Drie dagen onderzoekt het festival, 17, 18 en 19 oktober, wat “oud zijn” nu écht is. Hoe is het om oud te zijn? Word je anders oud als je weet dat 90 het nieuwe 70 is? Wat zijn de gevolgen voor onze maatschappij als geheel? Allemaal vragen die hopelijk beantwoord gaan worden. Of die in ieder geval een gesprek over ouder worden op gang gaat brengen. En het festival heeft imposante sprekers weten te vinden die de discussie gaan leiden. Hedy D’Ancona, Bas van der Ham, Freek de Jonge en Sylvana Simons. Maar zij zijn niet de enige. Er zijn er meer.

Grote namen en optredens

Naast het congres speelt kunst ook een belangrijke rol. Kunst is namelijk bij uitstek een middel om maatschappelijke onderwerpen te vertalen naar levens veranderende ervaringen. Daarom is er muziek, is er podiumkunst en zijn er films. Allemaal over “ouder worden”, gemaakt door oudere kunstenaars. Cabaretière Jacquelien de Savornin Lohman treedt op, Theater Nocturen, Angela Vissers, The Lofties. Het zijn er slechts enkelen. Dus, het belooft een groot event te worden.

Meer weten?

Wil je ook bij het festival en het congres aanwezig zijn? Bekijk het programma hier en schrijf je ook in. We zien je graag in oktober mee praten!

Lees verder

Meest gelezen