menu

Op reis met een beperking

Dit blog is geschreven door Frank van Hoorn voor Alleszelf.nl

Het is bijna zomer en de vakantieperiode komt inzicht. Maar wat als je door je beperkingen niet op vakantie lijkt te kunnen gaan? Wij benadrukken lijkt omdat er wel degelijk mogelijkheden zijn om van een vakantie te kunnen genieten. En het blog Alleszelf.nl zet ze voor je op een rijtje.

Vakantie voor iedereen

De reismarkt is aan het veranderen en ook voor ouderen komen er steeds meer aanbiedingen; speciale ouderenreizen die worden ontwikkelt. Vooral ook voor die ouderen die niet makkelijk zomaar op reis gaan vanwege een lichamelijke beperking. Er zijn drie soorten vakanties die we voor je hebben uitgezocht. De zogenaamde vakanties met zorg: vakantiereizen en zorghotels, thuiszorg op uw vakantieadres en de ‘gewone vakantie’ die geschikt is voor ouderen met of zonder een lichamelijke beperking.

1. Vakanties met zorg

Als het gaat om op reis gaan met zorg dan zijn deze vakanties er in allerlei soorten en maten.

Uitstapjes

Een kort uitstapje, zoals eendaagse tripjes met bijvoorbeeld een strandrupsvoertuig kun je scharen onder een vakantie met zorg. En het strandrupsvoertuig, waarbij een rolstoel gewoon mee kan is nog maar één voorbeeld. Op de website van Dagjeweg.nl staan tal van andere opties voor mensen met beperkingen die zorg nodig hebben. Zo kun je in de meeste grote steden Utrecht of Amsterdam rondvaarten boeken die zijn ingericht voor minder validen. In Rotterdam kun je ook de boot op om de havens te bezichtigen of de landelijke Kinderdijk. Verder kun je kiezen om de natuur in te trekken zoals in de Biesbosch. En naast de eendaagse tripjes kunnen mensen ook langer weg. Wat dacht je van een vierdaagse bootreis over het IJsselmeer of vijf dagen op reis door Zuidelijk-Nederland?

Vakantiereizen

Als je echt voor langere tijd op reis wil dan zijn er tegenwoordig tal van aanbieders waar een reis kan worden geboekt die geschikt is voor mensen met beperkingen. Je let natuurlijk op de bestemming (reisduur, omgeving), de prijs, maar zeker ook welke zorg je onderweg en op locatie kunt krijgen mocht dat nodig zijn. Het aanbod verschilt per reis, dus let goed op als je een reis boekt. Er zijn ook verschillende gradaties waarmee wordt aangegeven welke reis geschikt is. Kun je bijvoorbeeld nog wandelen en wil je dat in een flink tempo doen dan val je bij Seniorvakantieplan in de categorie 5 die voor Vitaal staat. Heb je echter hulp nodig als je de bus uitstapt, dan val je in categorie 1. Zorgvakantiewijzer is een andere aanbieder waarbij je de intensiteit van het dagprogramma kunt combineren met de mate van zorg die je nodig hebt. Zorghotels vallen in de categorie waar zware zorg mogelijk is. Op Alleszelf.nl hebben we een uitgebreid overzicht van zorghotels met beschrijvingen.

Zorghotels

Vier je liever je vakantie op één vaste plek, dan kun je kiezen voor een zorghotel. Het is precies zoals de benaming al doet vermoeden: een hotel met zorg. In de meeste gevallen werkt het hotel dan samen met een plaatselijke zorgaanbieder, maar er zijn ook andere zorgprofessionals zoals een fysiotherapeut, een diëtist of een psycholoog. De variatie in zorghotels is groot, net als bij normale hotels. Let dus goed op wat alle opties zijn. Ook de bekende Van Der Valk hotels begeven zich tegenwoordig op het terrein van zorghotels. Sinds kort hebben zij een Tiel een eerste zorghotel geopend.

Keurmerk

Wil je enige zekerheid over de kwaliteit van de geboden zorg als je op reis bent, dan kun je een keuze maken uit een van de ruim 20 organisaties die zijn aangesloten bij de Nederlandse Branchevereniging van aangepaste vakanties (NBAV) zijn aangesloten. Als organisaties hier lid van zijn voldoen ze aan de minimale voorzieningseisen en zijn badkamers, slaapkamers, paden, wegen, recepties en andere algemene voorzieningen goed toegankelijk.

2. Thuiszorg op reis

Ga je ergens in Nederland op vakantie, dan zou het toch ideaal zijn als je de verzorging een weekje kon meenemen. Dit gaat natuurlijk niet met de verzorger die je goed kent, maar er zijn wel opties waarbij je op je vakantieadres gebruik kunt maken van thuiszorg. Heb je de juiste indicatie dan kun je aanspraak maken op de zogenaamde ‘vakantiezorg’. Beschik je niet over deze indicatie of wil je extra uren buiten je indicatie gebruiken dan moet je waarschijnlijk zelf bijbetalen. Hoe regel je dit? Gewoon even contact opnemen met je eigen zorgaanbieder of een zorgaanbieder in de buurt waar je op vakantie gaat. Je kunt er ook voor kiezen dit volledig uit handen te geven aan een organisatie zoals Comfortzorg die dit voor je regelen. En heb je thuiszorg in het buitenland nodig dan zijn ook daar organisaties voor. Voor Portugal heb je bijvoorbeeld Sanavida en Exporesidencias.

3. Gewone vakanties

‘Gewone’ vakanties zijn er natuurlijk ook. Er zijn tal van campings waar rekening is gehouden met ouderen en met voorzieningen die nodig zijn voor een rollator of een rolstoel. En wil je overwinteren in lekkere warme oorden zoals Spanje, dan zijn daar tegenwoordig voldoende mogelijkheden toe. Er zijn zelfs Nederlandse artsen die daar speciaal zijn gehuisvest om ouderen uit Nederland te kunnen helpen. En vergeet niet de populaire cruisevakanties. Ook cruiseschepen zijn geschikt voor ouderen met een beperking. Kijk dus eens op websites zoals Zeetours of Cruisereizen.nl voor een uitgebreid overzicht.

Reageren

Auteur

Alleszelf

Alleszelf

Alleszelf is een objectief, onafhankelijk en deskundig platform voor ouderen met informatie en advies over zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten