Volg ons online

Vrije tijd

Op reis met een beperking

De vakanties komen er weer aan en ook voor mensen met een beperking die toch op reis willen gaan zijn er tal van mogelijkheden.

Gedeeld

op

Op reis met een handicap

Dit blog is geschreven door Frank van Hoorn voor Alleszelf.nl

Het is bijna zomer en de vakantieperiode komt inzicht. Maar wat als je door je beperkingen niet op vakantie lijkt te kunnen gaan? Wij benadrukken lijkt omdat er wel degelijk mogelijkheden zijn om van een vakantie te kunnen genieten. En het blog Alleszelf.nl zet ze voor je op een rijtje.

Vakantie voor iedereen

De reismarkt is aan het veranderen en ook voor ouderen komen er steeds meer aanbiedingen; speciale ouderenreizen die worden ontwikkelt. Vooral ook voor die ouderen die niet makkelijk zomaar op reis gaan vanwege een lichamelijke beperking. Er zijn drie soorten vakanties die we voor je hebben uitgezocht. De zogenaamde vakanties met zorg: vakantiereizen en zorghotels, thuiszorg op uw vakantieadres en de ‘gewone vakantie’ die geschikt is voor ouderen met of zonder een lichamelijke beperking.

1. Vakanties met zorg

Als het gaat om op reis gaan met zorg dan zijn deze vakanties er in allerlei soorten en maten.

Uitstapjes

Een kort uitstapje, zoals eendaagse tripjes met bijvoorbeeld een strandrupsvoertuig kun je scharen onder een vakantie met zorg. En het strandrupsvoertuig, waarbij een rolstoel gewoon mee kan is nog maar één voorbeeld. Op de website van Dagjeweg.nl staan tal van andere opties voor mensen met beperkingen die zorg nodig hebben. Zo kun je in de meeste grote steden Utrecht of Amsterdam rondvaarten boeken die zijn ingericht voor minder validen. In Rotterdam kun je ook de boot op om de havens te bezichtigen of de landelijke Kinderdijk. Verder kun je kiezen om de natuur in te trekken zoals in de Biesbosch. En naast de eendaagse tripjes kunnen mensen ook langer weg. Wat dacht je van een vierdaagse bootreis over het IJsselmeer of vijf dagen op reis door Zuidelijk-Nederland?

Vakantiereizen

Als je echt voor langere tijd op reis wil dan zijn er tegenwoordig tal van aanbieders waar een reis kan worden geboekt die geschikt is voor mensen met beperkingen. Je let natuurlijk op de bestemming (reisduur, omgeving), de prijs, maar zeker ook welke zorg je onderweg en op locatie kunt krijgen mocht dat nodig zijn. Het aanbod verschilt per reis, dus let goed op als je een reis boekt. Er zijn ook verschillende gradaties waarmee wordt aangegeven welke reis geschikt is. Kun je bijvoorbeeld nog wandelen en wil je dat in een flink tempo doen dan val je bij Seniorvakantieplan in de categorie 5 die voor Vitaal staat. Heb je echter hulp nodig als je de bus uitstapt, dan val je in categorie 1. Zorgvakantiewijzer is een andere aanbieder waarbij je de intensiteit van het dagprogramma kunt combineren met de mate van zorg die je nodig hebt. Zorghotels vallen in de categorie waar zware zorg mogelijk is. Op Alleszelf.nl hebben we een uitgebreid overzicht van zorghotels met beschrijvingen.

Zorghotels

Vier je liever je vakantie op één vaste plek, dan kun je kiezen voor een zorghotel. Het is precies zoals de benaming al doet vermoeden: een hotel met zorg. In de meeste gevallen werkt het hotel dan samen met een plaatselijke zorgaanbieder, maar er zijn ook andere zorgprofessionals zoals een fysiotherapeut, een diëtist of een psycholoog. De variatie in zorghotels is groot, net als bij normale hotels. Let dus goed op wat alle opties zijn. Ook de bekende Van Der Valk hotels begeven zich tegenwoordig op het terrein van zorghotels. Sinds kort hebben zij een Tiel een eerste zorghotel geopend.

Keurmerk

Wil je enige zekerheid over de kwaliteit van de geboden zorg als je op reis bent, dan kun je een keuze maken uit een van de ruim 20 organisaties die zijn aangesloten bij de Nederlandse Branchevereniging van aangepaste vakanties (NBAV) zijn aangesloten. Als organisaties hier lid van zijn voldoen ze aan de minimale voorzieningseisen en zijn badkamers, slaapkamers, paden, wegen, recepties en andere algemene voorzieningen goed toegankelijk.

2. Thuiszorg op reis

Ga je ergens in Nederland op vakantie, dan zou het toch ideaal zijn als je de verzorging een weekje kon meenemen. Dit gaat natuurlijk niet met de verzorger die je goed kent, maar er zijn wel opties waarbij je op je vakantieadres gebruik kunt maken van thuiszorg. Heb je de juiste indicatie dan kun je aanspraak maken op de zogenaamde ‘vakantiezorg’. Beschik je niet over deze indicatie of wil je extra uren buiten je indicatie gebruiken dan moet je waarschijnlijk zelf bijbetalen. Hoe regel je dit? Gewoon even contact opnemen met je eigen zorgaanbieder of een zorgaanbieder in de buurt waar je op vakantie gaat. Je kunt er ook voor kiezen dit volledig uit handen te geven aan een organisatie zoals Comfortzorg die dit voor je regelen. En heb je thuiszorg in het buitenland nodig dan zijn ook daar organisaties voor. Voor Portugal heb je bijvoorbeeld Sanavida en Exporesidencias.

3. Gewone vakanties

‘Gewone’ vakanties zijn er natuurlijk ook. Er zijn tal van campings waar rekening is gehouden met ouderen en met voorzieningen die nodig zijn voor een rollator of een rolstoel. En wil je overwinteren in lekkere warme oorden zoals Spanje, dan zijn daar tegenwoordig voldoende mogelijkheden toe. Er zijn zelfs Nederlandse artsen die daar speciaal zijn gehuisvest om ouderen uit Nederland te kunnen helpen. En vergeet niet de populaire cruisevakanties. Ook cruiseschepen zijn geschikt voor ouderen met een beperking. Kijk dus eens op websites zoals Zeetours of Cruisereizen.nl voor een uitgebreid overzicht.

Bron: Alleszelf.nl

Alleszelf.nl is een informatief platform met tips en adviezen over langer zelfstandig thuis wonen.

Advertentie

Vrije tijd

Meer geld voor ouderen en hun wensen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs verrast met een fantastische bijdrage van de VriendenLoterij. Meer geld voor ouderen dus en het vervullen van hun wensen.

Gedeeld

op

Meer geld voor ouderen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs door de VriendenLoterij beloond met een cheque van maar liefst € 472.519. Dat betekent meer geld voor ouderen en de wensen die ze hebben. 

De stichting bestaat nu meer dan twee jaar en groeit hard. Van speciale Gouden Koffiebijeenkomsten tot het vervullen van Gouden Wensen. De stichting doet er alles aan om ouderen in het zonnetje te zetten. Oprichter en directeur Jan Romme wil meer. “Want ouderen verdienen het als geen ander!”

Nog meer doelen

De VriendenLoterij kan dit jaar opnieuw meer geld geven aan goede doelen die mensen helpen om mee te (blijven) doen in onze maatschappij. Het nieuws van deze prachtige bijdrage die Stichting Gouden Dagen in ontvangst mocht nemen, werd bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Singer Laren. Dankzij de deelnemers van de loterij steeg de afdracht aan Nederlandse goede doelen naar 58,9 miljoen euro. Daarnaast maakte de VriendenLoterij bekend dat vijf nieuwe organisaties vanaf nu een vaste jaarlijkse bijdrage krijgen: Hulphond Nederland, Spieren voor Spieren, Stichting Life Goals, Stichting Vier het Leven en het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Hiermee komt het totaal aantal goede doelen dat de VriendenLoterij steunt op 50.

Iedereen telt mee

Iedereen telt mee. Daarom werft de VriendenLoterij fondsen voor Nederlandse goede doelen die zich inzetten voor een gezonde en sociale samenleving. Hierdoor kunnen er in Nederland nieuwe maatschappelijke initiatieven en projecten van de grond komen, waarmee mensen net dat zetje krijgen dat ze verder helpt of waarmee vrijwilligers worden gesteund bij hun werk.

Hulphonden

Hulphond Nederland is een van de goede doelen die vanaf nu een structurele jaarlijkse bijdrage krijgt van 200.000 euro. Een hulphond voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, gedragsproblemen of een posttraumatische stressstoornis. Hulphond Nederland helpt nu ongeveer 600 mensen per jaar. Toch zijn de wachtlijsten voor een hulphond nog lang. De stichting streeft ernaar om per einde 2018 op jaarbasis 1.000 mensen te helpen. Met de structurele jaarlijkse bijdrage is Hulphond in staat deze doelstelling te behalen.

Life Goals

Een andere nieuwe beneficiënt is Stichting Life Goals. De stichting is in 2010 opgericht ter bevordering van participatie en re-integratie van mensen aan de onderkant van onze samenleving, zoals dak- en thuislozen, tienermoeders, ex-gedetineerden en slachtoffers van huiselijk geweld door middel van sport. In 40 weken tijd doen deelnemers nieuwe contacten op, krijgen ze meer inzicht in hun eigen gedrag en werken ze aan hun gezondheid. Life Goals is inmiddels actief in 25 gemeenten. De organisatie wil groeien naar 43 gemeenten om zo jaarlijks 5.000 kwetsbare mensen in beweging te brengen. De vaste jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro helpt hen deze doelstelling te realiseren.

Chronisch zieke kinderen

Emma at Work zorgt ervoor dat jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar met een chronische of een ernstige (levensbedreigende) ziekte ook kunnen meedoen op de arbeidsmarkt. In Nederland gaat het over zo’n 500.000 jongeren die vanwege hun ziekte vaak een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De jeugdwerkloosheid onder chronisch zieke jongeren en jongeren met een lichamelijke beperking is 40-50%, terwijl zij wel een waardevolle bijdrage kunnen leveren. De eenmalige bijdrage van 375.000 euro biedt Emma at Work de mogelijkheid om meer jongeren te bereiken, te coachen en aan passend werk te helpen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het goede werk dat Stichting Gouden Dagen doet? Bezoek dan eens de website van de organisatie.

Bron: Gouden Dagen

Lees verder

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Meest gelezen