menu

Muzikale diva voor zieken

Kan muziek langdurig zieken helpen? Theatermaakster en zangeres Pieternel van Amelsvoort denkt van wel. Zij ging in 2000 naar Frankrijk op bezoek bij het vakantiehuis Les Gaillards. In dit vakantiehuis voor terminaal zieke patiënten merkte ze dat muziek haar beter in contact bracht met deze mensen, wat haar op het idee bracht om dit ook in Nederland te gaan doen.

Herinneringen ophalen

Sinds 2006 maakt Pieternel minivoorstellingen aan het bed, vooral in verpleeg- en verzorgingshuizen. Langdurig zieke mensen, terminaal zieke mensen of mensen met dementie. Het is iedere keer weer een ander optreden, want iedere situatie is uniek. De muziek helpt herinneringen boven halen, maar nog belangrijker…het laat veel mensen weer lachen. En dat is veel waard. Sommige mensen willen zelfs weer dansen! Dus wat de muzikale diva Pieternel doet maakt veel los bij mensen. En dat is ook precies wat zij in gedachte had.

Muzikale diva goed voor welzijn

Overigens is de muzikale diva niet meer alleen en wordt zij tegenwoordig bijgestaan door meerdere diva’s (oh ja en ook door een divo, want mannen kunnen natuurlijk ook zingen!). De groep heet tegenwoordig Diva Dichtbij. Overal hoor je hoe het welzijn van mensen steeds belangrijker wordt in de zorg. Maar de diva’s en hun muziek brengen dit ook daadwerkelijk in de praktijk. Mensen worden blijer, actiever en voelen zich daardoor ook beter. Het is een gebeurtenis waar mensen nog weken lang over napraten en die dus niet alleen bij één liedje of dansje blijft. Ook zorgverleners merken het verschil, want hun relatie met patiënten gaat er meestal ook in positieve zin op vooruit. En onderzoek van de Universiteit Utrecht wijst uit dat het werk van de muzikale diva en haar vrienden een positief effect heeft op patiënten én het zorgpersoneel.

Cultuur en muziek helpt

Culturele activiteiten zijn er nog maar heel weinig voor langdurig zieken. En dat terwijl al langer bekend is dat muziek, kunst en cultureel een positieve invloed kan hebben op deze mensen. Diva Dichtbij probeert hier iets mee te doen. Het is vooral de persoonlijke aandacht die zij voor mensen hebben die in combinatie met de muziek het verschil maakt. Hopelijk kunnen ze zo steeds weer opnieuw mensen een klein beetje “gelukkiger en gezonder maken”.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten