Vrije tijd

Een glimlach op het gezicht van mensen met dementie

Mensen met dementie leven op van muziek. Zanger Jurgen Jonkers organiseert daarom een speciale tour langs verpleeghuizen.

Mensen met dementie en Jurgen Jonkers

Mensen met dementie zijn gevoelig voor muziek. Brabantse zanger Jurgen Jonkers weet dat en gaat daarom langs verschillende verpleeghuis in het land om te zingen tegen dementie. En binnenkort is hij bij zorgorganisatie Pieter van Foreest in Poeldijk. 

De Brabander werd bekend als imitator van Frans Bauer. Maar hij kan meer dan dat. Zijn moeder Rietje heeft Alzheimer en zo kwam de zanger op het idee om een tour langs verpleeghuizen op te zetten. De tour heet ‘IkWeetDatJijHetWeet‘. Een persoonlijke missie dus, want hij weet als geen ander hoe het is om voor iemand met dementie te zorgen.

Ontdeugende moeder

Toen Jurgen en zijn familie ontdekten dat zijn moeder Alzheimer had, schreef hij een lied voor haar. Zijn moeder veranderde door de ziekte en zo ook de band die hij met haar had. Natuurlijk deed het pijn en verdriet, maar Jurgen wilde dit niet alleen maar negatief beleven. Er waren en zijn nog steeds bijzonder mooie en ontroerende momenten. Momenten van herkenning, ergens ver weg in haar ogen en soms opeens, onverwacht, een opening. Muziek helpt daarbij, dat is al langer bekend. Het was de slimheid van zijn moeder die hem vervolgens inspireerde om de tour de naam te geven ‘IkWeetDatJijHetWeet’. Rietje is namelijk heel slim met haar ziekte omgegaan. Ze draaide en praatte gewoon om dingen heen, op haar eigen stellige wijze. Zo had men niet makkelijk in de gaten wat ze nog wel wist en wat niet.

Optreden voor mensen met dementie

Jurgen vindt vooral dat vrolijkheid nog steeds heel belangrijk is. Het lied dat hij schreef is daarom ook opgewekt. Het zorgt ervoor dat mensen met dementie opleven. En uiteindelijk is er geen mooier kado dat je iemand kunt geven. Jurgen weet dat mensen met dementie in het moment leven. Hij geniet ervan om mensen te ‘zien’ zoals hij zelf zegt. Ze even privé toe te zingen, hun hand te pakken, ze in de ogen te kijken. Bij zorgorganisatie Pieter van Foreest gaat hij dat 28 november doen op de locatie De Terwebloem in Poeldijk.  Maar hoeveel optredens hij verder gaat geven hangt af van donaties van publiek. Het mooie is dat na elk optreden Jurgen ook een donatie geeft aan Stichting Alzheimer Nederland, zodat nog meer onderzoek kan worden verricht naar deze verschrikkelijke ziekte.

Meer weten?

Wil je ook helpen deze optredens mogelijk te maken? Ga dan naar de website van Jurgen en kijk hoe je kunt doneren.

Ook interessant

Scroll to top blauw