menu

Leeftijdsvriendelijke stad voor ouderen

Wist je dat in 2030 wereldwijd 3 op de 5 mensen in de stad wonen? En dat tegen die tijd het aantal 60-plussers is verdubbeld? De World Health Organisation (WHO) heeft daarom zogenaamde Age Friendly Cities in het leven geroepen en stimuleert de lokale overheid om een omgeving te creëren waar mensen zelfstandig en gezond oud kunnen worden.

Hierbij wordt gelet op een aantal belangrijke onderwerpen zoals vervoer, huisvesting en natuurlijk zorg.

Den Haag als leeftijdsvriendelijke stad

In een leeftijdsvriendelijke stad kunnen ouderen mee blijven doen, maar wat heb je daarvoor nodig? Den Haag pakte als eerste stad in Nederland de handschoen op en onderzocht hoe ouderen hun wijk ervaren. Kun je ‘s avonds veilig de straat op? In hoeverre zijn huisarts en bieb bereikbaar? Worden wegen en fietspaden onderhouden? Daarnaast stimuleert Den Haag op allerlei manier initiatieven voor ouderen, zoals een Vitaliteitsaward.

Cultuur als aanjager

De afgelopen jaren is meer dan ooit kunst en cultuur gemaakt voor en door ouderen. Overal in het land maakten gezelschappen speciale projecten, daartoe in staat gesteld door het platform Lang Leve Kunst. Om al dit moois te verduurzamen én de leeftijdsvriendelijke stad een duwtje in de rug te geven daagt het Fonds voor Cultuurparticipatie 5 steden uit om culturele initiatieven onder de aandacht te brengen en ouderen te verleiden mee te gaan doen. Streven is dat de komende vijf jaar in totaal maar liefst 30 steden aanhaken!

Manifestaties

Noteer alvast in je agenda dat er na de zomer bijzondere voorstellingen en manifestaties zijn:

  • Maastricht vrijdag 7 oktober
  • Leeuwarden donderdag 13 oktober
  • Eindhoven dinsdag 25 oktober
  • Den Haag vrijdag 28 oktober
  • Amsterdam vrijdag 3 november

De komende maanden hoor je meer over de makers en deelnemers in deze steden en natuurlijk ook bijzonderheden over de manifestaties.

Reageren

Auteur

Alet Klarenbeek

Alet Klarenbeek

Alet Klarenbeek is communicatiestrateeg en heeft maar één doel: ouderen iets gelukkiger maken. Dat doet ze door programma's en campagnes te bedenken die hierbij kunnen helpen. Ouderen op een realistische en positieve manier in beeld brengen, door ontmoetingen te organiseren en dat tegelijkertijd te combineren met een vleugje cultuur.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten