Vrije tijd

Landschapskunst in Flevoland

Landschapskunst is een bijzonder onderdeel van de polder waar blogger Alice Bunt woont. Een plek waar ze tot rust komt.

Landschapskunst in Flevoland

Tijdens de aanleg van Flevoland hebben de ingenieurs en planologen besloten ruimte vrij te maken voor ‘land-art’ of te wel ‘landschapskunst’. In de jaren 70 is deze vorm van kunst vanuit de Verenigde Staten naar Nederland over komen waaien.

Nergens op de wereld vind je zoveel landschapskunstwerken bij elkaar als in Flevoland. Nieuwe kunst in een onbegrensde, ontworpen buitenruimte. Op plekken waar je het het minst verwacht zijn ze opeens daar. Zomaar, midden in het landschap. En er komen nog steeds kunstwerken bij, want ontwikkeling hoort nu eenmaal bij Flevoland.

Aardzee van Piet Slegers

Foto: Alice Bunt

Landschapskunst van Piet Slegers

Voor mij is Aardzee van Piet Slegers een van de mooiste landschapskunstwerken in Flevoland. Midden in de omgeploegde of bebouwde landerijen van de vlakke polder met zijn rechte lijnen ligt daar een gebied van vijf hectare, omzoomd door glooiende taluds en willekeurig aangeplante groepen populieren. Vanaf de vlakke polder gezien doen de taluds denken aan verstilde golven, een verwijzing naar de Zuiderzee, naar de tijd voor de aanleg van de Afsluitdijk. Wandelend door het gebied geven de taluds een gevoel van beschutting, versterkt door de groepen populieren. En als de wind maar even waait lijkt het geruis van de bladeren van de populier op het zachtjes ruizen van de zee.

Meer Aardzee van Piet Slegers

Foto: Alice Bunt

Bezoeker wordt onderdeel van de kunst

Als het leven me even te veel wordt ga ik graag naar Aardzee. Daar, lopend over de schelpenpaden kom ik tot rust, kalmeren mijn gedachten en voel ik me één met het kunstwerk. Want dat vind ik zo mooi aan Aardzee: als ik daar loop ben ik een onderdeel van het kunstwerk. Ik maak er deel van uit maar verander het ook. Door mijn aanwezigheid voeg ik iets toe, onderbreek ik de vloeiende lijnen en ben ik een obstakel voor de taluds. Soms krijg ik het gevoel dat ik verdrink, geeft het omslotende van Aardzee mij het gevoel van verstikking. Dan klim ik op een van de taluds en kijk ik uit over de weidse polders. Maar meestal geeft Aardzee, de stilte daar, de geuren en geluiden van de seizoenen en af en toe de schreeuw van een buizerd mij het gevoel van veiligheid. Het gevoel deel uit te maken van iets groots, wordt ik me ervan bewust hoeveel moois er te vinden is in mijn polder én ben ik blij hier te wonen, in Flevoland.

Omslagfoto: Museum De Paviljoens

Ook interessant

Scroll to top blauw