menu

Landschappen schilderen met Joop

Landschappen schilderen is heel rustgevend. Zeker als je zulke mooie schilderijen maakt als Joop Walstijn. Vroeger was z’n bijnaam Boompie, dus misschien is het dan ook niet zo gek dat deze bewoner van woon-zorgcentrum De Toonladder in Almere zo’n goed oog heeft voor natuur.

Bij NED7 zijn wij continue opzoek naar niet jong, maar oud, talent in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland. Daarom zijn we vandaag op bezoek bij Joop en zijn vrouw Wil. Wij hebben namelijk gehoord dat Joop heel bijzondere kunstwerken maakt.

Mister Groen

Niet alleen kan hij prachtige landschappen schilderen, zijn schilderijen schildert hij ook letterlijk op een stuk natuur. Joop schildert op stukken boom! En om het verhaal helemaal compleet te maken, hij werkte vroeger ook al voor de Gemeente Amsterdam als…boomverzorger! Nou, als Joop niet Mister Groen is dan weten we het ook niet meer.

Jong en oud komt hier langs

We komen aan bij woon-zorgcentrum ‘De Toonladder’ van Zorggroep Almere. Dit is een leefgemeenschap van ouderen in de Almeerse Muziekwijk. Het is hier heel erg groen, dus Joop kan zich niet anders dan op z’n gemak voelen. In ‘De Toonladder’ wonen niet alleen ouderen die ‘gewone’ zorg nodig hebben, er zijn ook kleinschalige woonvormen voor bewoners met dementie. En het leuke is hier dat het woon-zorgcentrum een centrale rol in de wijk vervult. Jong en oud komt hier op bezoek, drinkt koffie met elkaar én neemt deel aan dagactiviteiten die worden georganiseerd.

partner content

IVN vrijwilligers artikelbanner

Gered door een boom

We ontmoeten Joop Walstijn (79). Vroeger was hij boomverzorger in de Amsterdamse groenvoorziening. Hij had en heeft nog steeds een absolute passie voor bomen. Hij klom toen het nog kon hoog in de boom om alles bij te houden. Helaas lukt hem dat niet meer, ook al zou hij het zo weer doen als het wel kon. Hij vertelt vol trots dat hij zelfs door een boom is gered van een nare val. Recht tegenover het Rijksmuseum nota bene. Hier viel hij een keer zomaar naar achteren toen hij probeerde in een zieke boom te klimmen. Even zag het er niet erg goed uit voor hem, maar wonder boven wonder werd hij opgevangen door twee takken die zijn val braken. Eind goed, al goed!

Boomkunstenaar

Zij liefde voor ‘de longen van de stad’, zoals hij de bomen noemt, ging zover dat hij van de bomen die omgehakt moesten worden kunstwerken maakte. En zo is zijn voorliefde voor kunst én natuur samengekomen. Hij maakte sculpturen van de stronken en op een gegeven moment heeft hij zelfs geëxposeerd in ‘Het Glazen Huis’ van het Amsterdamse Amstelpark. Na zijn verhuizing naar Almere ging hij aan de slag bij ‘De Toonladder’ als tuinvrijwilliger. Dit is alweer 23 jaar geleden. Maar 3 jaar geleden zijn Joop en zijn vrouw hier ook zelf komen te wonen toen de gezondheid van Wil achteruit ging.

Het bruggetje bij Abcoude

Het bruggetje bij Abcoude door Joop Walstijn

Landschappen schilderen op bomen

Schilderen en kunstwerken maken heeft Joop gelukkig nooit opgegeven. Landschappen schilderen doet hij nu met heel veel passie op stukken boom. Hij heeft zijn eigen schildershoekje gecreëerd. Een soort hobbykamer waar hij op stukken afgezaagde boomstam de prachtigste schilderijen maakt. Meestal doet hij dit gewoon uit het hoofd. Eerst wat schetsen en daarna aan de slag met acrylverf.

Internationaal kunstenaar

Inmiddels geeft Joop ook schilderles bij ‘De Toonladder’, dus stilzitten is niet echt zijn ding. Met hulp van Jennie Rosier, die sinds 2007 vrijwilliger is bij de werkgroep Kunst & Cultuur, is het werk van Joop ook in een expositie tentoongesteld. Vol trots laat hij de vele schilderijen zien die er hangen. Oh ja en tussen neus en lippen door meldt hij ook nog even dat zijn werken tot zelfs in Canada en Duitsland aan de muur hangen!

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten