Volg ons online

Vrije tijd

Kunstexpositie DIS

Je eigen kunstwerk in een expositie hebben hangen? Misschien was het altijd al je droom. Maar op kunstexpositie DIS is het binnenkort mogelijk!

Gedeeld

op

Kunstexpositie DIS voor ouderen

DIS, de nieuwe (reizende) kunstexpositie met kunstwerken gemaakt door tien oudere en tien jonge professionele kunstenaars, zoals Ans Markus, Aat Verhoog en Han Mes, opent 4 juli in Den Haag. De kunstenaars zijn vanuit een gesprek aan tafel in een moderne meester-gezel relatie aan de slag gegaan. De werken zijn geïnspireerd op het gedicht DIS van Jean Pierre Rawie.

 

Bekijk hier de aankondiging van de kunstexpositie DIS

Met trots presenteren wij de teaser van DIS! Veel dank aan Susan Koenen.

Posted by DIS on maandag 1 juni 2015

Thema’s zoals ‘Hoe werken oud en jong samen? Waar schuurt het, waar tillen ze elkaar juist tot grotere hoogte?’ worden blootgelegd.

Zelf exposeren. Durf jij het aan?

DIS organiseert veel activiteiten rondom de kunstexpositie, maar het meest opmerkelijke is dat je eigen werk kunt exposeren. Nederland kent veel oudere amateurkunstenaars die geweldig werk maken. Ben jij een van hen en wil je jouw interpretatie van DIS toevoegen aan de tentoonstelling in het Atrium Den Haag? Dat kan!

Ouderen die willen meedoen kunnen eigen werk ophangen in de tentoonstelling op een daarvoor bestemde wand. Je kunt het na 4 juli brengen op dinsdag en zaterdag van 10-11 uur. Zorg je zelf voor een bordje of briefje waarop de titel en uw naam staan? En eventuele andere informatie, mocht je bijvoorbeeld een toelichting willen geven.

Talkshow en zelfportretten maken

Er is meer op kunstexpositie DIS, zoals een talkshow met Renate Dorrestein en een workshop gedichten schrijven of een zelfportret maken. Hieronder de data rondom de kunstexpositie in Den Haag. Inschrijven is niet nodig, maar wordt wel op prijs gesteld bij aantallen meer dan 5.

Meedoen? Schrijf je hier in

De activiteiten

 

Talkshow ‘Renate Dorrestein ontmoet Inge Schilperoord en & Lucas de Waard’

Dinsdag 7 juli 19.30 uur Atrium Den Haag
€10,- (geen pin) Ooievaarspas en CJP gratis

Schrijfster Renate Dorrestein in een bijzondere setting in gesprek met jonge schrijvers. Renate bevraagt Inge Schilperoord over haar debuut ‘Muidhond’ en Lucas de Waard over zijn debuut De Kamers’.

 

Workshop ‘Wie zie je?’

Woensdag 22 juli 14.00 -16.00 uur Atrium Den Haag
€ 10,- (geen pin) Ooievaarspas en CJP gratis

Rommert Boonstra – meester in de geënsceneerde fotografie – neemt je mee in zijn avontuurlijke beeldbewerking. De basis is jouw eigen zelfportret, dat je ter plaatse maakt. Het enige dat je mee moet nemen is een mobieltje met camera of een digitale camera.

 

Workshop ‘Dichter in jezelf’

Zaterdag 25 juli 14.00 -16.00 uur Atrium Den Haag
€ 5,- (geen pin) Ooievaarspas en CJP gratis

Iedereen kan dichten. Jij ook! Trees Steeghs – initiatiefnemer Huis van Gedichten in Den Haag – verleidt je tot het schrijven van eigen gedichten. Kies je favoriete werk uit de expositie en Trees laat je ervaren dat er meer is dan je ziet. En je schrijft een prachtig gedicht. Deze workshop is een ode aan de verbeeldingskracht.

Als je met meer dan 5 personen naar een DIS workshop komt, moet je contact opnemen met aletklarenbeek@gmail.com om je aan te melden.

Haarlem, Drachten en Roermond

Kunstexpositie DIS is van 4 juli t/m 20 augustus te zien in het Atrium in Den Haag.

De kunstexpositie is gratis toegankelijk.

Verder is DIS te zien in:

  • Haarlem in het Provinciehuis van 28 augustus tot 16 oktober 2015
  • Drachten in Sûnenz van 22 oktober tot 4 december 2015
  • Roermond in ECI Cultuurfabriek van 12 december 2015 tot 7 februari 2016.

Data onder voorbehoud

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Vrije tijd

Een wens in vervulling laten gaan

Een wens in vervulling laten gaan, het is eenvoudiger dan je denkt. Gouden Dagen vervulde onlangs de wens van mevrouw Poelstra.

Gedeeld

op

Een wens in vervulling laten gaan
Foto: Stichting Gouden Dagen

Een wens in vervulling laten gaan, soms is het makkelijker dan je denkt. Voor mevrouw Poelstra uit Alkmaar was het namelijk geen grote of bijzondere wens. Ze wilde gewoon nog eens, op haar 91ste jaar, naar het strand tussen Camperduin en Petten. Ze was er al ruim 18 jaar niet meer geweest en miste het enorm.

Stichting Gouden Dagen maakte het mogelijk en maakte er direct een heel bijzondere dag van. Een dag om niet te vergeten. Want vaak kun je met kleine dingen al iets heel bijzonders doen. Voor mevrouw Poelstra ging letterlijk de rode loper uit. Volledig verrast liet ze alle aandacht op zich af komen.

Bekende in de wijk

Na de rode loper stond een prachtige witte limousine klaar, die door Big Limo by Dita ter beschikking was gesteld. Op naar strandpaviljoen Struin in Camperduin voor koffie en gebak! De wijk was uitgetrokken om mevrouw Poelstra uit te zwaaien. Ze is een bekende in de wijk, want ook al is ze al over de 90, stilzitten kan ze niet. Dat bleek ook nog eens uit feit dat ze, eenmaal aangekomen in het strandpaviljoen, direct donateurs voor Stichting Gouden Dagen begon te werven.

Een wens in vervulling laten gaan

Na een heerlijke kop koffie was het tijd om aan de strandwandeling te beginnen. Ze genoot zichtbaar. Wat ook niet heel gek was gezien de prachtige zonsondergang die ze nog meepakte. Wat is er mooier dan een wijds strand met ondergaande zon? Voor mevrouw Poelstra was de dag compleet. En met wat zand in haar broekzak als aandenken ging ze voldaan weer naar huis.

Meer weten?

Stichting Gouden Dagen zet zich in voor alle ouderen in Nederland. Met bijzondere projecten probeert ze het leven van ouderen aangenamer te maken en probeert ze eenzaamheid terug te dringen. Wil je meer weten over wat Gouden Dagen precies doet? Bezoek dan de website van de stichting of word lid van hun Facebook pagina.

Lees verder

Meest gelezen